Katalog

Povolené filtry:
    Ocenění
    Odrůda

    Slevy

    Odrůda Počet produktů: 276

    Podkategorie

    • Aglianico

      Aglianico je stará odrůda, která byla do Itálie přinesena z Řecka. Tomu odpovídá název odrůdy - "aglianico" je zkomolenina výrazu "ellenico" (helénský, řecký). Odrůda Aglianico je pěstována především v regionech jižní Itálie, vyžaduje hodně sluníčka a patří k pozdním odrůdám - sklizeň na začátku listopadu nebývá výjimkou. 

      Vína z odrůdy Aglianico jsou ceněna a kvalitní vína z této odrůdy jsou považována za srovnatelná s víny z 'velkých' odrůd Nebbiolo a Sangiovese.  

    • Albarossa
    • Alicante Bouschet
    • Antao Vaz
    • Aragonez
    • Arinto
    • Arneis

      Odrůda Arneis patří mezi nejvýznamnější bílé odrůdy regionu Piemont. V minulosti byla přidávána do vín Barolo pro zakulacení a ohlazení ostrých tříslovin. S rozvojem nových technologií, především jemnějšího lisování, tato potřeba pominula. Z hroznů Arneis se dnes dělají - zvláště v oblasti Langhe a Roero - výtečná odrůdová vína, což dokazuje i nejvyšší denominace Roero Arneis DOCG.

    • Barbera

      Barbera patří mezi nejvýznamnější odrůdy regionu Piemont a obecně severní Itálie. Kromě Piemontu se s touto odrůdou setkáme i v regionech Lombardie a Emilia-Romagna a také ve Slovinsku. Podle některých zdrojů až 50% vinic v Piemontu je osázeno touto odrůdou. V minulosti vinaři z odrůdy Barbera vyráběli obyčejná stolní vína bez velkých ambicí na kvalitu. Ale to se v posledních 20-30 letech změnilo a dnes se setkáváme s vynikajícími víny Barbera, srovnatelnými s víny Nebbiolo z 'ušlechtilých' denominací.    

    • Bellone

      Bellone (také někdy nazývané Bellone Bianco) je starobylá bílá odrůda původem z regionu Lazio, kde se pěstovala již v antických dobách. V současnosti ji najdeme především na vinicích v blízkém okolí Říma. Odrůda produkuje velké hrozny se středně velkými bobulemi. Používá se k výrobě především lehkých a delikátních vín, často odrůdových.   

    • Bombino Bianco
    • Brachetto

      Brachetto je modrá odrůda, která se pěstuje pouze v Piemontu a to pouze v provincii Asti. V okolí města Acqui Terme vzniká perlivé sladké víno Brachetto d'Asti DOCG, které je červenou obdobou známého perlivého vína Mosscato d'Asti DOCG. V menší míře se z hroznů Brachetto vyrábějí i tichá vína nebo vína passito - obdoba našich slámových vín.     

    • Cabernet Sauvignon
    • Cagnulari
    • Cannonau
    • Carignano
    • Casavecchia

      O původu odrůdy Casavecchia nevíme mnoho, jisté je, že se odedávna pěstovala pouze v severní části regionu Kampánie. Podobně jako mnoho jiných odrůd zmizela během epidemie Phylloxery v 2. polovině 19. století. Na počátku minulého století byla v ruinách jednoho domu ("casa vecchia" = "starý dům") nalezena jedna stará hlava, která epidemii přežila, a odnože z této jedné hlavy byly základem pro další výsadbu odrůdy. Odrůda má relativně nízkou výnosnost, což způsobilo, že nebyla mezi vinaři příliš rozšířená. Pěstovali ji zpravidla rolníci pro vlastní potřebu. S posunem od kvantity ke kvalitě v posledních dekádách získává odrůdy Casavecchia na popularitě. Stále zůstává pouze v regionu Kampánie, a to především její severní části - provincii Caserta.

      Odrůda Casavecchia dává středně velké hrozny s malými tmavě modrými bobulkami. Odrůda dává vína vysoké kvality s tmavě rubínovou barvou, středně plná s ovocitým charakterem a výraznými tříslovinami, které vínu zpravidla zajišťují pěkný archivační potenciál.        

    • Cesanese

      Cesanese je starobylá odrůda původem z regionu Lazio, její počátky najdeme v již v antických dobách, kdy byla pěstována v okolí Říma. Dnes patří k nejrozšířenějším modrým odrůdám v regionu Lazio, částečně ji můžeme najít i v regionech Toskánsko a Umbrie. Hrozny Cesanese jsou středně velké a kompaktní s malými bobulemi.

    • Coda di Pecora

      Bílá odrůda Coda di Pecora (v překladu "ocas ovce", název odrůdy je odvozován od protáhlého tvaru hroznu) je typická odrůda Kampánie, dnes poměrně málo rozšířená. Donedávna byla považována za jiný název odrůdy Coda di Volpe ("ocas lišky"), která je oblíbená v okolí Neapole - známé víno Lacryma Christi DOC, k jehož výrobě jsou použity hrozny Coda di Volpe vypěstované na svazích sopky Vesuv. Nedávno bylo analýzou DNA dokázáno, že se jedná o dvě samostatné odrůdy.

      Historie odrůdy Coda di Pecora sahá až do antického Říma (tuto odrůdu zmiňuje ve svých spisech již Plinius Starší). V nedávné minulosti i na italské poměry vzácná, od 70. let minulého století nabývá na popularitě. Coda di Pecora je zpravidla používána do kupáží, vinařství Il Verro je první, které začalo s produkcí odrůdového vína Coda di Pecora. Coda di Pecora tvoří dlouhé, ne zcela husté hrozny s malými bobulkami žluté barvy a silnou pevnou slupkou. Vína z této odrůdy zpravidla mají střední tělo, pěknou kyselinku a ovocité až kořenité aroma.   

    • Coda di Volpe

      Coda di Volpe ("ocas lišky") je starodávní odrůda, která se v  jižní Itálii pěstuje již od antických dob. Původní oblast rozšíření spadá do oblasti regionu Kampánie. Název odrůdy je odvozen od dlouhých válcových hroznů, které vzdáleně připomínají liščí ocas. Odrůda Coda di Volpe dává vína s ovocným (citrusy, exotické ovoce) a kořenitým (pepřovité tóny) charakterem a obvykle nižší kyselinkou. Používá se jak do kupáží tak i pro výrobu odrůdových vín - například známé víno je Lacryma Christi pěstované na svazích sopky Vesuv.

      Pozor: nepleťme si tuto odrůdu s další lokální odrůdou Coda di Pecora ("ocas lišky") :-) Tyto dvě odrůdy byly dříve považovány za variety téže odrůd, ale nejnovější výzkumy DNA ukázaly, že se jedná o dvě různé odrůdy.  

    • Cortese

      Bílá odrůda Cortese je typická odrůda Piemontu, pěstuje se především v jiho-západní části regionu. Světoznámá vína Gavi jsou založena na této odrůdě.  

    • Veltlínské červené rané
    • Corvina
    • Croatina

      Croatina je autochtonní modrá odrůda, kterou můžeme nalézt pouze v na malém území kde hraničí regiony Piemont, Lombardie a Emilia-Romagna. 'Největší' produkční podoblastí je Colli Tortonesi (vrchy tortonské - v okolí města Tortona) ve východní části regionu Piemont - kde společně s bílou odrůdou Timorasso - tvoří podstatnou část místní produkce vín. 

      Odrůda Croatina, jak už název napovídá, pochází z území dnešního Chorvatska, odkud ji přivezli Římané v dobách svých výpadů. Celková výsadba se v současné době odhaduje na asi 3,500 hektarů a tato plocha se mírně zmenšuje pod tlakem unifikace a výsadby globálních odrůd. Vína Croatina jsou vhodná především k těstovinám, králičímu masu nebo pokrmům s houbami.  

          

    • Dolcetto

      Modrá odrůda Dolcetto, ta 'třetí v pořadí' v regionu Piemont. Pěstuje se v několika produkčních oblastech regionu, nejznámější jsou vína Dolcetto ze dvou denominací: Dogliani DOCG a Ovada DOCG.

    • Falanghina
    • Favorita

      Favorita je další typická odrůda Piemontu, pěstuje se především v oblasti Langhe a Roero. V minulosti byla používána (podobně jako Arneis) jako přídavek do vín Barolo pro jejich zjemnění a 'zakulacení'. V poslední době se od této praxe ustupuje a odrůda se prezentuje ve formě odrůdových vín. Odrůda Favorita zraje později než ostatní bílé odrůdy a udržuje si relativně vyšší obsah kyselinek, které jsou v rovnováze s ovocným charakterem těchto vín.

    • Fiano

      Fiano je odrůda rozšířená v iižní Itálii. Podle některých zdrojů je tato odrůdy zmíněna již Pliniem Starším, ale není to obecně akceptováno. Zcela určitě je první písemná zmínka o odrůdě Fiano datována do 13. století. Do 19. století odrůda Fiano patřila v Kampánii mezi nejrozšířenější bílé odrůdy, ale během epidemie phyloxery došlo k devastaci celé výsadby a odrůda prakticky neexistovala. Až v 80. létech minulého století došlo k jejímu obrození a od té doby se odrůda Fiano vrátila na vinice jižní Itálie - kromě hlavního zastoupení v Kampánii ji najdeme také na Sicílii a v Apulii a dokonce vyrazila i do Nového světa, Fiano je poměrně populární v Austrálii.     

    • Frankovka
    • Freisa

      Freisa je modrá autochtonní odrůda regionu Piemont, pěstovaná především v produkční oblasti Monferrato. 

    • Garganega
    • Glera
    • Greco

      Greco je starobylá bílá odrůda původem z Kampánie, kde se také v současnosti nejčastěji setkáme. Ale můžeme ji v menším měřítku nalézt v mnoha regionech jižní a střední Itálie, od Kalábrie až po Lazio. Podle regionu odrůda dává vína čerstvá až minerální nebo ovocná vína. 

    • Grechetto

      Grechetto (také Grechetto Bianco) je bílá odrůda, která pravděpodobně pochází z Řecka - odtud i její jméno - ale pěstuje se v Itálii tak dlouho, že je považována za původní italskou odrůdu. Pěstuje se hlavně ve střední Itálii, nejvíce v Umbrii v menší míře i v regionech Lazio a Toskánsko. Dává nízké výnosy; vinaři z ní vytváří jak odrůdová vína, ale používá se i do kupáží (často s víny Trebbiano a Malvasia), kterým dodávají plnost a strukturu. Bobule Grechetto mají tlustou slupku, takže se hodí k výrobě slámových vín (Vin Santo).

    • Grignolino

      Grignolino je modrá autochtonní odrůda regionu Piemont, pěstovaná především v produkční oblasti Monferrato. Vína Grignolino mívají světle červenou barvu podobnou ,českým pinotům'.  

    • Chardonnay
    • Malvasia
    • Malvasia del Lazio

      Také známá jako „skvrnitá Malvasia“ (Malvasia Puntinata) kvůli skvrnám na povrchu hroznů, které získávají nádhernou transparentní barvu vosku.
      Hrozen je středně velký, obvykle ve tvaru kužele. Odrůda dává plná vína s nádechem světle žluté a silné ovocné, intenzivní a svěží vůně.

    • Malvasia di Candia

      Odrůda Malvasia di Candia je základem vína Frascati. Původně z ostrova Kréta, název 'Candia' je odvozen od stejnojmenného řeckého přístavu, známá také pod jménem jako „Malvasia Rossa“. Hrozen je velký, ve tvaru kužele se středně velikými, zlatavě žlutými bobulemi. Tato odrůda poskytuje nažloutlé barevné víno, které je plné, čerstvé, jemně vonící, huňaté, suché a často charakterizované konečnou mírně hořkou chutí. Bývá zpravidla používána do kupáží, často s víny Trebbiano. Kromě regionu Lazio, kde je doma, se touto odrůdou můžeme setkat i v Emilia-Romagna.  

    • Merlot
    • Molinara
    • Montepulciano

      Odrůda Montepulciano patří k nejrozšířenějším modrým odrůdám v Itálii. Plocha výsadby druhá za nejrozšířenější odrůdou Sangiovese, těsně před plochou výsadby odrůdy Barbera.  S odrůdou Montepulciano se setkáme ve střední Itálii - v regionech Abruzzo, Marché, Molise a (severní část) Apulie, v menší míře i v sousedních regionech Lazio, Kampánie a Toskánsko (ale pozor, není pěstováno v městě Montepulciano a nemá nic společného s vínem Vino Nobile di Montepulciano!). Největší podíl na výsadbě má region Abruzzo (podle některých pramenů až nad 50% veškeré výsadby), následován Apulií. Nejrozšířenější denominace je Montepulciano d'Abruzzo DOC (někdy se setkáme i se stejnojmenným pojmenováním odrůdy). Odrůda získala i několik DOCG denominací: Montepulciano d'Abruzzo Coline Teramane DOCG a Tullum DOCG (region Abruzzo) a Conero DOCG a Offida DOCG (region Marche).

      Odrůda Montepulciano dává ovocitá vína s minimem tříslovin a s vysokým obsahem pigmentů, pro tuto vlastnost je populární do kupáží s dalšími odrůdami - celkem je součástí až 50 různých DOC. Nejznámější je kupáž s odrůdou Sangiovese, kde tvoří základ vín z denominací Rosso Conero a Rosso Piceno v regionu Marche.  

          

    • Moscato
    • Muscat Ottonel
    • Muškát žlutý

      Muškát žlutý, oficiálně Muscat Blanc à Petits Grains, je nejstarší odrůdou z rodiny muškátů. Pěstuje se jak v Evropě tak i v zemích Nového světa. Zdaleka největší obliby se mu dostává v Itálii, zde pod názvem "Moscato Bianco" je rozšířen po napříč celou zemí, v Piemontu se z této odrůdy vyrábí sekt Asti a hlavně populární Moscato d'Asti - sladké perlivé víno s nízkým alkoholem. Další zemí s významnou výsadbou je Francie, kde Muscat Blanc patří mezi nejrozšířenější bílé odrůdy. Ale pro srovnání - plocha výsadby ve Francii je asi 10x menší než v Itálii, celkem výsadba v Itálii zaujímá asi tři čtvrtiny celosvětové výsadby! Tak je Moscato Bianco v Itálii populární. Třetí zemí v pořadí podle výsadby je Rakousko, následované zeměmi Nového světa - USA, Jižní Afrika, Austrálie...   

    • Nascetta

      Nascetta je autochtonní bílá odrůda pěstovaná pouze na části oblasti Langhe, převážně v okolí města Novello. Známá a oblíbená v minulosti ale od 2. poloviny 19. století a následně ve 20 století se z vinic vytrácela - hlavní důvodem byl v době důraz kladený  spíše na kvantitu než kvalitu produkce. Tomuto trendu odrůda Nascetta nemohla vyhovět a tak došlo téměř k jejímu vymizení. Až v posledních desetiletích v souvislosti s opětovným příklonem ke kvalitě vín a k renezanci zájmu o místní tradiční odrůdy vína, vinaři opět začali tuto odrůdu vysazovat. Nicméně se stále jedná o raritní odrůdy s malou výsadbou (podle posledních údajů je celková rozloha výsadby asi 21 hektarů) a vinaře produkující toto víno můžeme 'spočítat na prstech obou rukou'.

    • Nebbiolo

      Nebbiolo je královská odrůda Piemontu, která dává v okolí měst Barolo a Barbaresco stejnojmenná 'veliká vína', která patří mezi nejznámější vína Itálie. Kromě těchto dvou top denominací se můžeme s víny Nebbiolo setkat především v regionu Langhe a Roero obklopujícími tato dvě města, dále v centrální části Piemontu - oblast Monferrato a pak ještě v severní části Piemontu, kde se v okolí měst Ghemme a Gattinara pěstuje klon Nebbiolo lokálně nazývaný 'Spanna'.         

    • Negroamaro
    • Nerello Mascalese
    • Nero Buono

      Nero Buono je starobylá modrá odrůda pocházející z regionu Lazio, konkrétně z oblasti současného města Cori (někdy se můžeme dočíst o "Nero Buono di Cori"). Hrozny jsou středně velké cylidrického tvaru, bobuke mají tlustou tmavou slupku pokrytou pelem, podobně jako u švestek. Odrůdy dává vína s výrazně tmavou barvou, můžeme se setkat s odrůdovými víny nebo použitím v kupážích - nejčastěji s odrůdami Montepulciano a Cesanese , například ve víně Cori DOC - kde se uplatňuje jako tzv. barvířka.   

    • Nero di Troia
    • Neuburger
    • Pallagrello Bianco

      Pallagrello Bianco je bílá odrůda, která se pěstuje pouze na území Kampánie. Historie této odrůdy sahá až do antiky (někteří enologové kladou její původ na území dnešního Řecka) a v minulosti patřila mezi oblíbená vína regionu. Ferdinand IV. Burbonský, král Obojí Sicílie (počátek 19. století) prohlašoval tuto odrůdu (společně se sesterskou odrůdou Pallagrello Nero) za svoji nejoblíbenější a v královských vinicích zaujímala přední místo. Konec odrůdy přišel s epidemií Phyloxery v 2. polovině 19. století - odrůda byla od té doby považována za zaniklou. Naštěstí byla v 90. letech minulého století znovuobjevena a opět byla vysázena v místních vinicích. Ale již ne v takovém rozsahu jako kdysi. Pěstování této odrůdy se prakticky omezuje na okolí města Casert a počet vinařů, kteří pěstují odrůdu Pallagrello Bianco se dá spočítat na prstech dvou rukou.    

      Pallagrello Bianco tvoří hrozny s malými bobulemi (v místním dialektu výraz "pallagrello" znamená "malá kulička") žluté barvy s tlustou pevnou slupkou, které dávají předpoklad pro výrazná aromatická vína s plným tělem a méně výraznou kyselinkou, která mají - zvláště pokud jsou školena ve dřevě - potenciál na dlouhé zrání. 

    • Pallagrello Nero

      Pallagrello Nero je vzácná modrá odrůda, která se pěstuje pouze na malém území Kampánie. Historie této odrůdy sahá až do antiky (někteří enologové kladou její původ na území dnešního Řecka) a v minulosti patřila mezi oblíbená vína regionu. Ferdinand IV. Burbonský, král Obojí Sicílie (počátek 19. století) prohlašoval tuto odrůdu (společně se sesterskou odrůdou Pallagrello Bianco) za svoji nejoblíbenější a v královských vinicích zaujímala přední místo. Konec odrůdy přišel s epidemií Phyloxery v 2. polovině 19. století - odrůda byla od té doby považována za zaniklou. Naštěstí byla v 90. letech minulého století znovuobjevena a opět byla vysázena v místních vinicích. Ale již ne v takovém rozsahu jako kdysi. Počet vinařů, kteří pěstují odrůdu Pallagrello Nero se dá spočítat na prstech dvou rukou.    

      Pallagrello Nero tvoří hrozny s malými bobulemi (v místním dialektu výraz "pallagrello" znamená "malá kulička") s tlustou pevnou slupkou, které dávají předpoklad pro výrazná aromatická vína s překvapivě jemnými tříslovinami. 

    • Passerina

      Passerina je stará tradiční odrůda pocházející z oblasti Marché. Často bývá zaměňována za odrůdy Bombno Bianco a Trebbiano Toscana. V současnosti je nejvíce výsadby v regionu Marché, v oblasti Piceno, a dále v menší míře v regionech Abruzzo, Lazio a Emilia-Romagna.

      Odrůda Passerina dává střední až velké hrozny složené z malých bobulí. Slupka bobulí je poměrně silná a vyzrálé bobule získávají zlatou barvu. Vyzrálé bobule mívají vysoký obsah cukru a kyselin, což poskytuje předpoklad pro výrobu pěkných vyvážených vín. Ale nedoporučuje se se vysazovat odrůdu Passerina na velmi horká místa.  

    • Pecorino

      Pecorino ("malá ovečka") je stará odrůda pěstovaná především ve východních regionech střední Itálie, Abruzzo a Marché. Hstorie odrůdy jde stovky let zpět, ale kvůli nízké výnosnosti byly nahrazována jinými odrůdami. V polovině 20. století se mělo za to, že odrůda Pecorino již zcela vymizela. V 80. letech bylo nalezeno několik hlav 'nějaké lokální odrůdy' v jedné zanedbané vinici. Výzkumem DNA bylo zjištěno, že se jedná o odrůdu Pecorino. Šťastnou shodou okolností v 90. letech přišlo období renezance tradičních odrůd a došlo k rozšíření i odrůdy Pecorino napříč střední Itálií.

      Klasické Pecorino dává suchá minerální vína se slámově žlutou barvou a elegantním aroma stromových květů.   

    • Pelaverga
    • Primitivo
    • Refosco dal Peduncolo...

      Odrůda Refosco je ve skutečnosti skupina příbuzných odrůd (někdy se setkáváme se souhrnným označením v množném čísle "Refoschi"), jejich společný původ sahá až do antických dob. Původní oblast výskytu této odrůdy byla na rozhraní Itálie a ex-Jugoslávie - na dnešních mapách region Friuli v Itálii, západní část Slovinska a Istrijský poloostrov v Chorvatsku. Současné výzkumy DNA stanovují šest odrůd Refosco: Refosco dal Peduncolo Rosso (Refosco s červenými stopkami) je jednoznačně nejrozšířenější, dále následuje Terrano (v Slovinsku: Refosco d'Istria, v Chorvatsku: Teran) a s dalšími variantami se setkáme už jen v Itálii: Refosco Nostrano, Reforsco Gentile - téměř vymizelé, Refosco del Botton známé též pod jménem Tazzelenghe (v překladu "řezač jazyků") a Refosco di Guarnieri (v regionu Veneto známá pod názvem Trevisana Nera).

      Odrůdy Refosco obecně mají hrozny s tmavými slupkami a dávají vína s tmavou intenzivní barvou, výraznou kyselinkou a intenzivním ovocným aroma. To vše platí i pro odrůdu Refosco dal Peduncolo Rosso, která navíc mívá i výraznou mineralitu a pepřové tóny.  

    • Ribolla Gialla

      Převážná část výsadby odrůdy Ribolla Gialla, někdy se setkáme i se zkráceným názvem Ribolla, se nachází na severovýchodě Itálie v regionu Friuli-Giulia Venezia. Další region kde se vyskytuje v nezanedbatelném množství je paradoxně na druhém konci Itálie - v regionu Apulie. Pod názvem Rebula se můžeme s touto odrůdou setkat v Slovinsku, které s regionem Friuli sousedí. 

      Odrůda Ribolla dává zpravidla vína s výraznou kyselinkou, květinovým aroma a ovocnými tóny v chuti. V minulém století byla na ústupu, protože vinaři dávali přednost výsadbě mezinárodních odrůd. V rámci návratu vinařů k lokálním odrůdám v posledních desetiletích se její výsadba výrazně zvýšila a v současné době je Ribolla druhou nejčastější bílou odrůdou regionu Friuli. Zpravidla je zpracována do odrůdových vín, v menší míře do kupážé, v takovém případě nejčastěji s vány z odrůd Friulano, Malvasia a Pinot Grigio.

      Existuje i příbuzná odrůda Ribolla Verde, ale s to se prakticky nesetkáme. A pak se ještě můžeme setkat s modrou odrůdou Ribolla Nera, ale ta nemá s vínem Ribolla Gialla nic společného - je to lokální jméno pro odrůdu Schippettino.    

    • Rondinella
    • Ruché

      Ruché je modrá odrůda vína, kterou ve středověku přinesli mniši z Francie, pravděpodobně z oblasti horního Savojska, a v oblasti Monferrato v Piemontu nalezla optimální klimatické a půdní podmínky. Vždy byla pevně spjata s církví a ‚patent‘ na její pěstování měly kláštery a církevní statky. Vína Ruché byla předepsána pro církevní obřady a svátky – analogie s rozvojem pěstování ryb v Čechách, kde církev vlastnila velkou část rybníků, a snad proto bylo rybí maso schváleno jako postní pokrm.

      Se snižováním vlivu náboženství na život společnosti v průběhu minulého století význam odrůdy Ruché postupně klesal a v 80. letech minulém století málem vymizela,šťastnou náhodou se podařilo zachránit několik posledních hlav. Od té doby produkce postupně roste, ale svojí malou produkcí – asi 100 hektarů osázených vinic v regionu pouhých 7 vinařských obcí (Grana, Montemagno, Portacomaro, Refrancore, Scurzolengo, Viarigi a Castagnole Monferrato – posledně jmenovaná obec dává jméno celé denominaci: Ruche di Castagnole Monferrato DOCG) – stále patří mezi ty ‚exotičtější odrůdy‘ Piemontu a celé Itálie.

      V roce 1997 byla odrůda Ruché zařazena do kategorie DOC a v roce 2010 do nejvyšší kategorie DOCG s denominací Ruche di Castagnole Monferrato DOCG

    • Rulandské bílé
    • Rulandské modré
    • Rulandské šedé
    • Sagrantino
    • Sangiovese
    • Sauvignon Blanc

      Sauvignon Blanc je bílá odrůda, která pochází ze západní Francie. V současné době tuto odrůdu zařazujeme do oblasti údolí Loiry, kde tvoří základ vín Sancerre a Pouilly-Fumé. Původ odrůdy ale spadá spíše do oblasti Bordeaux, kde ji v menší míře najdeme dodnes, především v kupážích s odrůdou Semillion.

      Kromě Francie si odrůda Sauvignon Blanc získala oblibu vinařů v Novém světě, v první řadě na Novém Zélandu (Sauvignon Blanc tvoří asi 85% vývozu vín z N.Z., světoznámá je oblast Marlborough na severu N.Z,), dále v Austrálii, Jižní Africe i Kalifornii. V Evropě se stouto odrůdou setkáme v menším měřítku, významná je v oblasti Alto Adige a Friuli na severu Itálie.      

    • Syrah (Shiraz)
    • Svatovavřinecké
    • Tazzelenghe

      Odrůda Tazzelenghe (ve friuliánském dialektu "řezač jazyků" pro výrazné třísloviny) patří do skupiny příbuzných odrůd Refosco (někdy se setkáváme se souhrnným označením v množném čísle "Refoschi"), jejich společný původ sahá až do antických dob. Původní oblast výskytu této odrůdy byla na rozhraní Itálie a ex-Jugoslávie - na dnešních mapách region Friuli v Itálii, západní část Slovinska a Istrijský poloostrov v Chorvatsku. Současné výzkumy DNA stanovují šest odrůd Refosco: Refosco dal Peduncolo Rosso (Refosco s červenými stopkami) je jednoznačně nejrozšířenější, dále následuje Terrano (v Slovinsku: Refosco d'Istria, v Chorvatsku: Teran) a s dalšími variantami se setkáme už jen v Itálii: Refosco Nostrano, Reforsco Gentile - téměř vymizelé, Refosco del Botton známé též pod jménem Tazzelenghe  a Refosco di Guarnieri (v regionu Veneto známá pod názvem Trevisana Nera).

      Odrůdy ze skupiny Refosco obecně mají hrozny s tmavými slupkami a dávají vína s tmavou intenzivní barvou, výraznou kyselinkou a intenzivním ovocným aroma. To vše platí i pro vína z odrůdy Tazzelenghe, která navíc mívají i výrazní třísloviny a kořenité tóny. Vína z odrůdy Tazzelenghe mají dobrý potenciál pro dlouhou archivaci.  

    • Timorasso
    • Touriga Nacional
    • Trebbiano

      Název Trebbiano je v Itálii používán pro skupinu bílých odrůd. Původ odrůdy je podle Plinia Staršího řazen do regionu Kampánie, avšak již v té době byla zaznamenána vína téhož názvu v oblasti Toskánska a Umbrie. Jiný pramen považuje za kolébku této odrůdy do okolí řeky Trebbia v regionu Emilia-Romagna, kde je jedno z vín Trebbiano pěstováno dodnes.

      Rodina Trebbiano zahrnuje řadu lokálních odrůd: Trebbiano Toscana, Trebbiano Abruzzese, Trebbiano Giallo, Trebbiano di Soave, Trbbiano Modenese, Trebbiano Romagnolo, Trebbiano Spoletino nebo Trebbianina.

      Ve 14. století bylo Trebbiano vyvezeno do Francie, kde se v průběhu staletí rozšířilo do řady regionů, a pod novým jménem Ugni Blanc se stalo populárním především v regionech na atlantickém pobřeží.    

    • Trebbiano Abruzzese

      Název Trebbiano je v Itálii používán pro skupinu bílých odrůd. Původ odrůdy je podle Plinia Staršího řazen do regionu Kampánie, avšak již v té době byla zaznamenána vína téhož názvu v oblasti Toskánska a Umbrie. Jiný pramen považuje za kolébku této odrůdy do okolí řeky Trebbia v regionu Emilia-Romagna, kde je jedno z vín Trebbiano pěstováno dodnes.

      Rodina Trebbiano zahrnuje řadu lokálních odrůd mezi něž patří i Trebbiano Abruzzese, která je domovem v regionu Abruzzo a představuje zde dominantní bílou odrůdu, podobně jako je Montepulciano mezi modrými odrůdami. Občas je jméno odrůdy nesprávně uváděno ve formě denominace vztažené k této odrůdě: Trebbiano d'Abruzzo.

      Trebbiano abruzzese bývá používáno společně s dvěma dalšími odrůdami Trebbiano Toscana a Bombino Bianco (a někdy bývají tyto tři odrůdy vzájemně zaměňovány). Mohou vytvářet kupáže nebo odrůdová vína za podmínky, že alespoň 85% tvoří daná odrůdy doplněná dvěma dalšími odrůdami.   

    • Trebbiano Giallo

      Jedna z variant široké rodiny vín Trebbiano. Trebbiano Giallo je rozšířeno především v Toskánsku a Umbrii, částečně její výskyt zasahuje i do regionu Lazio. Hrozen je zpravidla velký s válcovitě-kuželovým tvarem, barva bobulí je nažloutlá což dává odrůdě její jméno. Dozrává později - na přelomu září a října. Odrůda dává pěkná, svěží vína, zpravidla je používána v kupážích.

    • Trebbiano Toscano

      Jedna z variant široké rodiny vín Trebbiano. Trbbiano Toscano je rozšířeno především v Toskánsku a Umbrii, částečně její výskyt zasahuje i do regionu Lazio. Hrozen je zpravidla velký s válcovitě-kuželovým tvarem. Dozrává později - na přelomu září a října. Odrůda dává pěkná, svěží vína, zpravidla je používána v kupážích.

    • Veltlínské červené

      Veltlínské červené je velmi stará autochtonní odrůda pocházející patrně z území dnešního Rakouska (dle jiné hypotézy z alpského údolí Valtellina /francouzsky Valteline, německy Veltlin/ v Lombardii, poblíž hranic Itálie se Švýcarskem). Odrůda je na menších plochách vysazena v dolnorakouských vinařských oblastech Kamptal a Kremstal, kde poskytuje kvalitní odrůdová vína. Protože vyžaduje kvalitní plochy, které však vinaři osazují spíše populárnějšími odrůdami Veltlínské zelené nebo Ryzlink rýnský, plocha vinic osázených toto odrůdou neustále klesá - roku 1999 zde byla pěstována na 258 hektarech, roku 2009 již pouze na 193 ha.

      Ve Státní odrůdové knize České republiky není odrůda zapsána a není ani odrůdou, povolenou k výrobě zemských vín, na našich vinohradech ji najdeme velmi vzácně. Pozor! – nejedná se o na Moravě populární víno ‘Večerka’, ta se skrývá za oficiálním názvem Veltlínské červené rané. :-)

    • Veltlínské zelené

      Veltlínské zelené je velmi stará autochtonní odrůda pocházející patrně z území dnešního Rakouska. Některé indicie nasvědčují, že byla pěstována již v dobách Římské kolonizace země, ale v literatuře je o ní první zmínka až v druhé polovině 18. století. Pravděpodobný původ této autochtonní odrůdy je v region Dolní Rakousko, z oblasti vrchoviny Manghartsberg (rozhraní vinařských region Weinviertel a Kamptal), kde patrně vznikla samovolným křížením odrůd Tramín a St. Georgen.

      Tradiční oblastí pěstování odrůdy je Rakousko, kde byla roku 2009 vysazena na 36 % plochy vinic, tedy na 17.478 hektarech, převážně ve vinařských regionech Weinviertel, Kamptal, Kremstal, Donauland a Wachau. Odrůdě bylo roku 2003 přiděleno první rakouské označení původu (Weinviertel DAC) následované dvěma dalšími (Traisental DAC a Kremstal DAC).

      Mimo Rakousko se odrůda pěstuje ještě na Slovensku, v Maďarsku, na Balkánském poloostrově, v Německu (roku 2008 na 6 ha) a na malých plochách ji najdeme též na vinicích Nového Světa (Austrálie, Nový Zéland a USA.

      Z Rakouska odrůda pronikla na jižní Moravu a do malokarpatské vinařské oblasti, kde poskytuje prvotřídní vína. Na Moravě bylo dříve pro VZ užíváno názvu Bělošpičák nebo Muškatel. Ve Státní odrůdové knize České republiky je odrůda zapsána od roku 1941.

      V Čechách se tato odrůda pěstuje na Mostecku, v Chrámcích, Mělníku, Žernosekách i v Roudnici, na Moravě je nadprůměrně zastoupená ve Znojemské a Velkopavlovické oblasti, na Mikulovsku (nejlepší jižní expozice) a v oblasti Podluží. Podíl vinic v ČR roku 1999 byl 18 %, roku 2010 již pouze 9,8 %, i tak je druhou nejpěstovanější odrůdou po odrůdě Müller Thurgau.

    • Verdelho

      Verdelho je stará portugalská odrůda, která byla tradičně používána k výrobě fortifikovaných vín Madeira. Vrchol obliby této odrůdy spadal do 19. století, ale později, i díky epidemii phylloxery, se rozloha vinic výrazně snížila. V současné době se s touto odrůdou setkáme spíše na vinicích Austrálie a Kalifornie, než v Evropě.  

    • Vermentino
    • Viognier
    • Zweigeltrebe
    • Friulano

      Odrůda Friulano 

    na stránku
    Zobrazeno 1 – 30 z 276 položek
    • 595 Kč

      Porlapa, Barbera ze starých keřů, je vlajková loď vinařství. Výjimečné víno pro výjimečné příležitosti! Mohutné víno srovnatelné s víny Barolo a Brunello, Šampión soutěže Prague Wine Trophy.  

      595 Kč
    • 315 Kč

      Víno Aur-Oura je lehké univerzální víno s výrazným ovocným charakterem s nižším obsahem kyselinek a tříslovin, které může doprovázet všechny chody, od předkrmu až po talíř s výběrem sýrů na závěr.

      315 Kč
    • 295 Kč

      Elegantní bílé víno z odrůdy Falanghina se představuje výrazným ovocným charakterem, typickým pro tuto odrůdu a zdůrazněným zráním na kvasničných kalech. Ideální pro milovníky aromatických vín s výraznou kyselinkou. Doporučujeme k pokrmům z ryb a bílého masa a čerstvým (zvláště kozím) sýrům. 

      295 Kč
    • 325 Kč

      Červené víno z odrůdy Primitivo je ideální víno pro milovníky ovocitých vín s přítomností tříslovin i výraznou kyselinkou. Pozor na vyšší obsah alkoholu! Univerzální partner k široké paletě pokrmů od špaget přes pečené vepřové až po vyzrálé sýry (ideální kombinace se sýrem peccorino). 

      325 Kč
    • 356 Kč  395 Kč  -10%

      Frankovka dává vína s vyšší kyselinkou a znatelnými tříslovinami. Naše frankovka je čerstvé, příjemné víno pro konzumaci 'právě teď', i když má potenciál pro několikaletou archivaci. Univerzální víno vhodné k většině pokrmů, ale výborné je především k pokrmům z červeného i bílého masa, těstovinám a sýrům.

      356 Kč  395 Kč  -10%
      Sleva!
    • 382 Kč  545 Kč  -30%

      Svatovavřinecké z ‚cru‘ vinice Schafleiten patří mezi špičková vína z produkce Judith Beck. Víno s potenciálem k několikaleté archivaci, ale výtečné už teď. Párování s jídlem: doporučujeme k sušené šunce, čerstvým sýrům nebo ke zvěřině. 

      382 Kč  545 Kč  -30%
      Sleva!
    • 599 Kč  665 Kč  -10%

      Pannobile, kupáž Zweigeltrebe (60%) a  Frankovky (40%), je výtečné harmonické víno, které zaručeně naplní Vaše očekávání, ať už si je vychutnáte samotné nebo společně s pokrmy ze zvěřiny a červeného masa výběrem sýrů. Též vhodné pro archivaci.

      599 Kč  665 Kč  -10%
      Sleva!
    • 255 Kč

      Růžové víno Beck Pink je v tomto ročníku opět kupáž - základ Zweigeltrebe (80%) doplněný Frankovkou. Výsledkem je lehké, osvěžující, příjemné víno s relativně nízkým obsahem alkoholu. Výtečný partner pro posezení s ovocnými saláty nebo malým pohoštěním (tzv. 'finger food').  Poslední láhve.

      255 Kč
    • 215 Kč

      Bílá Amnesia je kupáž Chardonnay a dvou lokálních odrůd Antao Vaz a Arinto. Výsledkem je čerstvé, příjemné víno s pikantní kyselinkou, výraznou mineralitou a příjemným aroma exotického ovoce. Víno je vhodné k pokrmům z ryb a mořských plodů, čerstvým sýrům nebo jako společník pro posezení s přáteli. 

      215 Kč
    • 356 Kč  445 Kč  -20%

      Lequilibrio z řady „Le Selezioni“ (výběrová vína) patří mezi vrchol produkce vinařství, což bylo opakovaně potvrzeno výsledky v soutěži Prague Wine Trophy. Lequilibrio je plné a harmonické víno vhodné k téměř jakémukoliv jídlu, vynikající k pokrmům z červeného masa a vyzrálých sýrů. Nebo 'jen tak' k vychutnání vína samotného.

      356 Kč  445 Kč  -20%
      Sleva!
    • 719 Kč  899 Kč  -20%

      Lequilibrio je plné a harmonické víno vhodné k téměř jakémukoliv jídlu, vynikající k pokrmům z červeného masa a vyzrálých sýrů. Nebo 'jen tak' k vychutnání vína samotného. Nabízíme víno ve formátu Magnum - 1.5 litrové láhvi. Za příplatek 99 Kč je možno dodat v dřevěné krabici s logem vinařství.

      719 Kč  899 Kč  -20%
      Sleva!
    • 635 Kč

      Porlapa, Barbera ze starých keřů, je vlajková loď vinařství. Výjimečné víno pro výjimečné příležitosti! Mohutné víno srovnatelné s víny Barolo a Brunello, Šampión soutěže Prague Wine Trophy. Máme v archivu uchované láhve ročníků 2008, 2010, 2012, 2013 a 2014 (špičkový ročník 2015 nabízíme zvlášť), pokud máte zájem o konkrétní ročník, napište Vaše přání do...

      635 Kč
    • 999 Kč

      Porlapa, Barbera ze starých keřů, je vlajková loď vinařství. Výjimečné víno pro výjimečné příležitosti! Mohutné víno srovnatelné s víny Barolo a Brunello, Šampión soutěže Prague Wine Trophy. Máme v archivu uchované láhve Magnum ročníku 2012 (poslední láhve) a 2013. Pokud máte zájem o konkrétní ročník, napište Vaše přání do poznámky k objednávce.  

      999 Kč
    • 1 150 Kč

      Porlapa, Barbera ze starých keřů, je vlajková loď vinařství. Výjimečné víno pro výjimečné příležitosti! Mohutné víno srovnatelné s víny Barolo a Brunello, Šampión soutěže Prague Wine Trophy. Můžeme Vám nabídnout láhve Magnum (1.5lt) v dřevěných krabičkách s logem vinařství - exkluzivní dárek. Máme v archivu láhve Magnum ročníku 2012 (poslední láhve) a 2013.

      1 150 Kč
    • 248 Kč  275 Kč  -10%

      Zweigeltrebe je čerstvé, příjemné víno pro konzumaci 'právě teď', i když má potenciál pro několikaletou archivaci. Univerzální víno k většině pokrmů, ale zvláště vhodné je k pokrmům z červeného masa a tepelně upravené zelenině, ať už dušené nebo grilované.

      248 Kč  275 Kč  -10%
      Sleva!
    • 275 Kč

      Víno Beck Ink je kupáž dvou tradičních odrůd středoevropského regionu: 90% Zweigeltrebe a 10% Svatovavřinecké. Beck Ink je univerzální víno k většině pokrmů, ale výborné je především k pokrmům z červeného masa a tepelně upravené zeleniny, ať už dušeným nebo grilovaným.

      275 Kč
    • 497 Kč  585 Kč  -15%

      Zweigeltrebe je Bambule! je komplexní, vícevrstevnaté víno které si vychutnáme samotné s drobným občerstvením. Již vyzrálé a Vhodné pro konzumaci teď, ale má i potenciál pro několikaletou archivaci. 

      497 Kč  585 Kč  -15%
      Sleva!
    • 1 995 Kč

      Vína Gavi jsou řazena mezi nejvíce ceněná bílá vína Itálie. Přinášíme Vám výběr vín Gavi různých stylů, stáří keřů i způsobů zpracování ve sklepě. Ochutnejte a vyberte si svého favorita.

      1 995 Kč
    • 1 795 Kč

      Výběr vín z odrůdy Barbera, nejoblíbenější odrůdy regionu Piemont, a to z podoblasti Asti, kde vznikají ty nejkrásnější Barbery. V sadě na Vás čekají vína od tří různých vinařů, vždy po dvou, takže můžeme porovnat vliv terroir, stáří keřů i rozdílného přístupu k práci ve sklepě.

      1 795 Kč
    • 235 Kč

      Vína Gavi jsou založena na typické piemontské odrůdě Cortese a jsou řazena mezi nejlepší bílá vína Itálie. Víno La Fornace se vyznačuje jemnou kombinací květinových a ovocných vůní a chutí; doporučujeme jej k polévkám, pokrmům z ryb nebo čerstvým sýrům.

      235 Kč
    • 290 Kč

      Víno Zharpí patří do kategorie Brut a tedy se hodí především jako společník k pokrmům středomořské kuchyně, především pak k pokrmům z mořských plodů, a také je ideální doplněk k vegetariánské kuchyni.Doporučujeme i jako aperitiv, nebo pro užití si vína ‘jen tak’.

      290 Kč
    • 290 Kč

      Víno Sgajo patří do kategorie Extra Dry a tedy se hodí především jako společník k pokrmům středomořské kuchyně, především pak k rizotu, a také je ideální doplněk k vegetariánské kuchyni. Doporučujeme i jako aperitiv, nebo pro užití si vína ‘jen tak’.

      290 Kč
    • 345 Kč

      Víno Canah patří do kategorie Brut a tedy se hodí především jako společník k pokrmům středomořské kuchyně, především pak k pokrmům z mořských plodů, a také je ideální doplněk k vegetariánské kuchyni. Báječné při užití si vína ‘jen tak’.

      345 Kč
    • 345 Kč

      Víno Quorum patří do kategorie Extra Dry a tedy se hodí především jako společník k pokrmům středomořské kuchyně, především pak k rizotu a mořským plodům, k dezertům a také je ideální doplněk k vegetariánské kuchyni. Nebo si užijte toto víno ‘jen tak’.  Poslední láhve.

      345 Kč
    • 427 Kč  475 Kč  -10%

      Víno Animae (kategorie Brut) patří k vrcholu produkce vinařství. Při procesu výroby a lahvování nebylo použito dodatečného síření. Hodí se především jako společník k vysoké gastronomii, báječné při užití si vína ‘jen tak’.

      427 Kč  475 Kč  -10%
      Sleva!
    • 395 Kč

      Víno Col di Manza (Extra Dry) patří k vrcholu produkce vinařství. Jedná se o víno z biodynamické produkce a navíc o víno Millesimato, tj. víno z jedné konkrétní sklizně. Hodí se především jako společník k vysoké gastronomii, báječné při užití si vína ‘jen tak’. 

      395 Kč
    • 1 264 Kč  1 580 Kč  -20%

      Chateau Malartic-Lagraviére, AOC Pessac-Léognan představuje jemné a elegantní víno z tradičních bílých odrůd Bordeaux: dominující Sauvignon Blanc s příměsí Sémillon. Víno pro velkou příležitost.

      1 264 Kč  1 580 Kč  -20%
      Sleva!
    • 1 134 Kč  1 260 Kč  -10%

      Elegantní víno s ovocným projevem (černé zralé ovoce) v kombinaci s kořenitými tóny, výtečné k červenému masu nebo 'jen tak' pro vychutnání si vína samotného.

      1 134 Kč  1 260 Kč  -10%
      Sleva!
    • 356 Kč  395 Kč  -10%

      Víno Heideboden je kupáž dvou tradičních odrůd středoevropského regionu: Zweigeltrebe a Frankovky. Heideboden je univerzální víno k většině pokrmů, ale výborné je k pokrmům ze zvěřiny, výrazným úpravám červeného masa zralým sýrům. Též vhodné pro archivaci.

      356 Kč  395 Kč  -10%
      Sleva!
    • 345 Kč

      Zweigelt z výjimečné polohy, výrazné ovocité víno vhodné k širokému spektru pokrmů, ať už z masa nebo zeleninovým pokrmům, k výběru sýrů nebo 'jen tak'.   

      345 Kč
    Zobrazeno 1 – 30 z 276 položek

    Je Vám více než 18 let?

    Tento elektronický obchod propaguje alkohol.

    Ano Ne