Katalog

Odrůda

Slevy

Odrůda Počet produktů: 209

Podkategorie

  • Aglianico
  • Albarossa
  • Alicante Bouschet
  • Antao Vaz
  • Aragonez
  • Arinto
  • Arneis

    Odrůda Arneis patří mezi nejvýznamnější bílé odrůdy regionu Piemont. V minulosti byla přidávána do vín Barolo pro zakulacení a ohlazení ostrých tříslovin. S rozvojem nových technologií, především jemnějšího lisování, tato potřeba pominula. Z hroznů Arneis se dnes dělají - zvláště v oblasti Langhe a Roero - výtečná odrůdová vína, což dokazuje i nejvyšší denominace Roero Arneis DOCG.

  • Barbera

    Barbera patří mezi nejvýznamnější odrůdy regionu Piemont a obecně severní Itálie. Kromě Piemontu se s touto odrůdou setkáme i v regionech Lombardie a Emilia-Romagna a také ve Slovinsku. Podle některých zdrojů až 50% vinic v Piemontu je osázeno touto odrůdou. V minulosti vinaři z odrůdy Barbera vyráběli obyčejná stolní vína bez velkých ambicí na kvalitu. Ale to se v posledních 20-30 letech změnilo a dnes se setkáváme s vynikajícími víny Barbera, srovnatelnými s víny Nebbiolo z 'ušlechtilých' denominací.    

  • Bombino Bianco
  • Brachetto

    Brachetto je modrá odrůda, která se pěstuje pouze v Piemontu a to pouze v provincii Asti. V okolí města Acqui Terme vzniká perlivé sladké víno Brachetto d'Asti DOCG, které je červenou obdobou známého perlivého vína Mosscato d'Asti DOCG. V menší míře se z hroznů Brachetto vyrábějí i tichá vína nebo vína passito - obdoba našich slámových vín.     

  • Cabernet Sauvignon
  • Casavecchia

    O původu odrůdy Casavecchia nevíme mnoho, jisté je, že se odedávna pěstovala pouze v severní části regionu Kampánie. Podobně jako mnoho jiných odrůd zmizela během epidemie Phylloxery v 2. polovině 19. století. Na počátku minulého století byla v ruinách jednoho domu ("casa vecchia" = "starý dům") nalezena jedna stará hlava, která epidemii přežila, a odnože z této jedné hlavy byly základem pro další výsadbu odrůdy. Odrůda má relativně nízkou výnosnost, což způsobilo, že nebyla mezi vinaři příliš rozšířená. Pěstovali ji zpravidla rolníci pro vlastní potřebu. S posunem od kvantity ke kvalitě v posledních dekádách získává odrůdy Casavecchia na popularitě. Stále zůstává pouze v regionu Kampánie, a to především její severní části - provincii Caserta.

    Odrůda Casavecchia dává středně velké hrozny s malými tmavě modrými bobulkami. Odrůda dává vína vysoké kvality s tmavě rubínovou barvou, středně plná s ovocitým charakterem a výraznými tříslovinami, které vínu zpravidla zajišťují pěkný archivační potenciál.        

  • Coda di Pecora

    Bílá odrůda Coda di Pecora (v překladu "ocas ovce", název odrůdy je odvozován od protáhlého tvaru hroznu) je typická odrůda Kampánie, dnes poměrně málo rozšířená. Donedávna byla považována za jiný název odrůdy Coda di Volpe ("ocas lišky"), která je oblíbená v okolí Neapole - známé víno Lacryma Christi DOC, k jehož výrobě jsou použity hrozny Coda di Volpe vypěstované na svazích sopky Vesuv. Nedávno bylo analýzou DNA dokázáno, že se jedná o dvě samostatné odrůdy.

    Historie odrůdy Coda di Pecora sahá až do antického Říma (tuto odrůdu zmiňuje ve svých spisech již Plinius Starší). V nedávné minulosti i na italské poměry vzácná, od 70. let minulého století nabývá na popularitě. Coda di Pecora je zpravidla používána do kupáží, vinařství Il Verro je první, které začalo s produkcí odrůdového vína Coda di Pecora. Coda di Pecora tvoří dlouhé, ne zcela husté hrozny s malými bobulkami žluté barvy a silnou pevnou slupkou. Vína z této odrůdy zpravidla mají střední tělo, pěknou kyselinku a ovocité až kořenité aroma.   

  • Cortese

    Bílá odrůda Cortese je typická odrůda Piemontu, pěstuje se především v jiho-západní části regionu. Světoznámá vína Gavi jsou založena na této odrůdě.  

  • Corvina
  • Croatina
  • Dolcetto

    Modrá odrůda Dolcetto, ta 'třetí v pořadí' v regionu Piemont. Pěstuje se v několika produkčních oblastech regionu, nejznámější jsou vína Dolcetto ze dvou denominací: Dogliani DOCG a Ovada DOCG.

  • Falanghina
  • Favorita

    Favorita je další typická odrůda Piemontu, pěstuje se především v oblasti Langhe a Roero. V minulosti byla používána (podobně jako Arneis) jako přídavek do vín Barolo pro jejich zjemnění a 'zakulacení'. V poslední době se od této praxe ustupuje a odrůda se prezentuje ve formě odrůdových vín. Odrůda Favorita zraje později než ostatní bílé odrůdy a udržuje si relativně vyšší obsah kyselinek, které jsou v rovnováze s ovocným charakterem těchto vín.

  • Fiano
  • Frankovka
  • Freisa

    Freisa je modrá autochtonní odrůda regionu Piemont, pěstovaná především v produkční oblasti Monferrato. 

  • Glera
  • Grechetto

    Grechetto (také Grechetto Bianco) je bílá odrůda, která pravděpodobně pochází z Řecka - odtud i její jméno - ale pěstuje se v Itálii tak dlouho, že je považována za původní italskou odrůdu. Pěstuje se hlavně ve střední Itálii, nejvíce v Umbrii v menší míře i v regionech Lazio a Toskánsko. Dává nízké výnosy; vinaři z ní vytváří jak odrůdová vína, ale používá se i do kupáží (často s víny Trebbiano a Malvasia), kterým dodávají plnost a strukturu. Bobule Grechetto mají tlustou slupku, takže se hodí k výrobě slámových vín (Vin Santo).

  • Grignolino

    Grignolino je modrá autochtonní odrůda regionu Piemont, pěstovaná především v produkční oblasti Monferrato. Vína Grignolino mívají světle červenou barvu podobnou ,českým pinotům'.  

  • Chardonnay
  • Malvasia
  • Merlot
  • Molinara
  • Montepulciano
  • Moscato
  • Muscat Ottonel
  • Nascetta

    Nascetta je autochtonní bílá odrůda pěstovaná pouze na části oblasti Langhe, převážně v okolí města Novello. Známá a oblíbená v minulosti ale od 2. poloviny 19. století a následně ve 20 století se z vinic vytrácela - hlavní důvodem byl v době důraz kladený  spíše na kvantitu než kvalitu produkce. Tomuto trendu odrůda Nascetta nemohla vyhovět a tak došlo téměř k jejímu vymizení. Až v posledních desetiletích v souvislosti s opětovným příklonem ke kvalitě vín a k renezanci zájmu o místní tradiční odrůdy vína, vinaři opět začali tuto odrůdu vysazovat. Nicméně se stále jedná o raritní odrůdy s malou výsadbou (podle posledních údajů je celková rozloha výsadby asi 21 hektarů) a vinaře produkující toto víno můžeme 'spočítat na prstech obou rukou'.

  • Nebbiolo

    Nebbiolo je královská odrůda Piemontu, která dává v okolí měst Barolo a Barbaresco stejnojmenná 'veliká vína', která patří mezi nejznámější vína Itálie. Kromě těchto dvou top denominací se můžeme s víny Nebbiolo setkat především v regionu Langhe a Roero obklopujícími tato dvě města, dále v centrální části Piemontu - oblast Monferrato a pak ještě v severní části Piemontu, kde se v okolí měst Ghemme a Gattinara pěstuje klon Nebbiolo lokálně nazývaný 'Spanna'.         

  • Negroamaro
  • Nerello Mascalese
  • Nero di Troia
  • Neuburger
  • Pallagrello Bianco

    Pallagrello Bianco je bílá odrůda, která se pěstuje pouze na území Kampánie. Historie této odrůdy sahá až do antiky (někteří enologové kladou její původ na území dnešního Řecka) a v minulosti patřila mezi oblíbená vína regionu. Ferdinand IV. Burbonský, král Obojí Sicílie (počátek 19. století) prohlašoval tuto odrůdu (společně se sesterskou odrůdou Pallagrello Nero) za svoji nejoblíbenější a v královských vinicích zaujímala přední místo. Konec odrůdy přišel s epidemií Phyloxery v 2. polovině 19. století - odrůda byla od té doby považována za zaniklou. Naštěstí byla v 90. letech minulého století znovuobjevena a opět byla vysázena v místních vinicích. Ale již ne v takovém rozsahu jako kdysi. Pěstování této odrůdy se prakticky omezuje na okolí města Casert a počet vinařů, kteří pěstují odrůdu Pallagrello Bianco se dá spočítat na prstech dvou rukou.    

    Pallagrello Bianco tvoří hrozny s malými bobulemi (v místním dialektu výraz "pallagrello" znamená "malá kulička") žluté barvy s tlustou pevnou slupkou, které dávají předpoklad pro výrazná aromatická vína s plným tělem a méně výraznou kyselinkou, která mají - zvláště pokud jsou školena ve dřevě - potenciál na dlouhé zrání. 

  • Pallagrello Nero

    Pallagrello Nero je vzácná modrá odrůda, která se pěstuje pouze na malém území Kampánie. Historie této odrůdy sahá až do antiky (někteří enologové kladou její původ na území dnešního Řecka) a v minulosti patřila mezi oblíbená vína regionu. Ferdinand IV. Burbonský, král Obojí Sicílie (počátek 19. století) prohlašoval tuto odrůdu (společně se sesterskou odrůdou Pallagrello Bianco) za svoji nejoblíbenější a v královských vinicích zaujímala přední místo. Konec odrůdy přišel s epidemií Phyloxery v 2. polovině 19. století - odrůda byla od té doby považována za zaniklou. Naštěstí byla v 90. letech minulého století znovuobjevena a opět byla vysázena v místních vinicích. Ale již ne v takovém rozsahu jako kdysi. Počet vinařů, kteří pěstují odrůdu Pallagrello Nero se dá spočítat na prstech dvou rukou.    

    Pallagrello Nero tvoří hrozny s malými bobulemi (v místním dialektu výraz "pallagrello" znamená "malá kulička") s tlustou pevnou slupkou, které dávají předpoklad pro výrazná aromatická vína s překvapivě jemnými tříslovinami. 

  • Pelaverga
  • Primitivo
  • Rondinella
  • Ruché

    Ruché je modrá odrůda vína, kterou ve středověku přinesli mniši z Francie, pravděpodobně z oblasti horního Savojska, a v oblasti Monferrato v Piemontu nalezla optimální klimatické a půdní podmínky. Vždy byla pevně spjata s církví a ‚patent‘ na její pěstování měly kláštery a církevní statky. Vína Ruché byla předepsána pro církevní obřady a svátky – analogie s rozvojem pěstování ryb v Čechách, kde církev vlastnila velkou část rybníků, a snad proto bylo rybí maso schváleno jako postní pokrm.

    Se snižováním vlivu náboženství na život společnosti v průběhu minulého století význam odrůdy Ruché postupně klesal a v 80. letech minulém století málem vymizela,šťastnou náhodou se podařilo zachránit několik posledních hlav. Od té doby produkce postupně roste, ale svojí malou produkcí – asi 100 hektarů osázených vinic v regionu pouhých 7 vinařských obcí (Grana, Montemagno, Portacomaro, Refrancore, Scurzolengo, Viarigi a Castagnole Monferrato – posledně jmenovaná obec dává jméno celé denominaci: Ruche di Castagnole Monferrato DOCG) – stále patří mezi ty ‚exotičtější odrůdy‘ Piemontu a celé Itálie.

    V roce 1997 byla odrůda Ruché zařazena do kategorie DOC a v roce 2010 do nejvyšší kategorie DOCG s denominací Ruche di Castagnole Monferrato DOCG

  • Rulandské bílé
  • Rulandské modré
  • Rulandské šedé
  • Sagrantino
  • Sangiovese
  • Syrah (Shiraz)
  • Svatovavřinecké
  • Timorasso
  • Touriga Nacional
  • Trebbiano
  • Viognier
  • Zweigeltrebe
na stránku
Zobrazeno 1 – 30 z 209 položek
  • 190 Kč

    Tato Barbera je základní víno vinařství, harmonické ovocité víno vhodné k téměř jakémukoliv jídlu s výjimkou těžkých úprav červeného masa nebo zvěřiny. Bezkonkurenční víno v poměru kvalita/cena. Doporučujeme zvláště k těstovinám a lehkým úpravám masa. 

    190 Kč
  • 215 Kč

    Chardonnay Bevión je výtečné víno k jídlu, předkrmu nebo hlavnímu chodu z těstovin, ryb nebo mořských plodů. Lze jej též vhodně kombinovat s jemnými sýry.

    215 Kč
  • 265 Kč

    Ribota je perlivé víno s nižším obsahem alkoholu a vysokým obsahem zbytkového cukru, který však díky vyššímu obsahu kyselinek nedominuje v chuti a víno tak působí čerstvým a osvěžujícím dojmem. Výborné víno ke sladkým dezertům nebo pro pití 'jen tak' zvláště v letních dnech. 

    265 Kč
  • 870 Kč

    Amarone, společně s Barolem a Brunellem jedno z nejznámějších vín Itálie, je velké víno pocházející z oblasti Veneta (Benátska). Amarone se vyrábí z částečně vysušených hroznů. Od roku 2009 je víno Amarone povýšeno do kategorie DOCG. Velké víno pro vzácné příležitosti!

    870 Kč
  • 495 Kč

    Etna Rosso DOC je malá produkční oblast, jejíž vinice se rozkládají na svazích sopky Etna se specifickými půdními podmínkami. Vína z této oblasti se představují jedinečnou kombinací ovocných, minerálních a živočišných chutí a vůní. ochutnejte jedinečné víno, které vysoce ohodnotil i James Suckling.  

    495 Kč
  • 285 Kč

    Víno Grigné je vyrobeno z hroznů odrůdy Grignolino. Tato odrůda dává lehčí červená vína, která svojí světlejší barvou připomínají naše moravské pinoty (rulandské modré). Doporučujeme k úpravám drůbeže a těstovinám. 

    285 Kč
  • 445 Kč

    Víno "Laccento" tvoří vrchol produkce odrůdy Ruché vinařství Montalbera. Vína Ruché vykazují charakter podobný bílým vínům – vzdáleně připomínají vína z odrůdy Tramín kořenný. Pijte je mírně podchlazená, nejlépe 16-18ºC. Doporučujeme zvláště k  úpravám červeného masa a zvěřiny nebo vyzrálým sýrům. Poslední láhve.

    445 Kč
  • 285 Kč

    Calypsos je plné víno s intenzívní vůní zralého světlého ovoce a lučních květin, kupáž odrůdy Viognier a Chardonnay. Víno Calypsos doporučujeme především k pokrmům z ryb a bílého masa.

    285 Kč
  • 290 Kč

    Víno Zharpí patří do kategorie Brut a tedy se hodí především jako společník k pokrmům středomořské kuchyně, především pak k pokrmům z mořských plodů, a také je ideální doplněk k vegetariánské kuchyni.Doporučujeme i jako aperitiv, nebo pro užití si vína ‘jen tak’. Poslední láhve.

    290 Kč
  • 293 Kč  325 Kč  -10%

    Pelaverga dává čerstvá vína s ovocitým charakterem ve vůni i chuti, která jsou výtečným partnerem k široké paletě pokrmů z masa, těstovinám i sýrům. Doporučujeme především k těstovinám s masovou náplní. 

    293 Kč  325 Kč  -10%
    Sleva!
  • 225 Kč  265 Kč  -15%

    Vína Dolcetto se obvykle pijí mladá a jsou oblíbená v gastronomii pro svoji ‚přizpůsobivost‘ k různým typům pokrmů – naše Dolcetto je univerzální víno, které můžeme použít k téměř celému jídlu - k předkrmu, zeleninovým polévkám, rizotu, teplým úpravám zeleniny, těstovinám nebo lehkým úpravám červeného masa.  Poslední láhve.

    225 Kč  265 Kč  -15%
    Sleva!
  • 295 Kč

    Roero Arneis je elegantní víno ze staré piemontské odrůdy, která byla dříve přidávána k vínům Barolo. Dnes představuje nádherná odrůdová vína.Roero Arneis můžeme pít od předkrmů přes těstoviny, pokrmy z ryb, např. z tuňáka, plodů moře a bílého masa až po studené úpravy červeného masa.

    295 Kč
  • 277 Kč  395 Kč  -30%

    Foglio 16 z odrůdy Albarossa, vyšlechtěné křížením dvou významných odrůd Piemontu – Barbera a Nebbiolo – z nichž si vzala do vínku to nejlepší, ovocitost i pěkné třísloviny. Doporučujeme k pokrmům z červeného masa a zvěřiny a k vyzrálým sýrům. Nebo samotné jako ‚zlatý hřeb večera‘.

    277 Kč  395 Kč  -30%
    Sleva!
  • 385 Kč

    Croatina dává ovocitá vína s nízkým obsahem tříslovin. Pokud máte v oblibě vína s výraznou ovocnou vůní a chutí v kombinaci s vlivem dřevěných sudů, neváhejte a zkuste víno Arché! Ideální partner k pečenému červenému masu a vyzrálým sýrům.

    385 Kč
  • 220 Kč  275 Kč  -20%

    Timorasso dává vína s komplexní květinovo-ovocnou vůní, v chuti kombinuje ovocitost s kyselinkou, dokonce ve víně ‚cítíme dřevo‘ a krémovitost i když víno zrálo pouze v nerezovém tanku. Doporučujeme především k pokrmům z ryb a mořských plodů a také k tepelným úpravám zeleniny.

    220 Kč  275 Kč  -20%
    Sleva!
  • 438 Kč  625 Kč  -30%

    Jméno vína v překladu znamená "vítr vášně" a do takového větru vášně se dostanete při pití našeho vína. Výborná volba k výrazným pokrmům z červeného masa nebo vyzrálým sýrům anebo jako plnohodnotný společník k pití 'jen tak'.

    438 Kč  625 Kč  -30%
    Sleva!
  • 355 Kč

    Odrůda Sangiovese, která je dominantní odrůdou nejen Toskánska ale v širším měřítku i celé střední Itálie, dává mohutná komplexní vína. Petaso je ‚druhé‘ víno vinařství – charakterem podobné, i když s menší koncentrovaností, vínu Vino Nobile. Doporučujeme k úpravám červeného masa, těstovinám nebo středně vyzrálým sýrům.

    355 Kč
  • 308 Kč  385 Kč  -20%

    Víno Caduceo je koncentrované (BIO) víno ze starých keřů – průměrné stáří keřů je 50 roků. Kupáž čtyř odrůd, ve které hraje prim Malvasia Bianca, a tato odrůda také předurčuje vlastnosti tohoto vína – plné víno s výrazně ovocnými projevy. Doporučujeme k úpravám bílého masa, pokrmům z ryb a mořských plodů a méně vyzrálým sýrům. 

    308 Kč  385 Kč  -20%
    Sleva!
  • 255 Kč

    Elegantní bílé víno z odrůdy Falanghina se představuje výrazným ovocným charakterem, typickým pro tuto odrůdu a zdůrazněným zráním na kvasničných kalech. Ideální pro milovníky aromatických vín s výraznou kyselinkou. Doporučujeme k pokrmům z ryb a bílého masa a čerstvým (zvláště kozím) sýrům. 

    255 Kč
  • 197 Kč  235 Kč  -16%

    Plné červené víno z odrůdy Aglianico se představuje výrazným ovocným charakterem společně s přítomností tříslovin i výraznou kyselinkou. Ideální společník pro gastronomii – univerzální víno k široké paletě pokrmů - od tepelné úpravy zeleniny nebo hub, červené maso až k talíři sýrů. Poslední láhve.

    197 Kč  235 Kč  -16%
    Sleva!
  • 235 Kč

    Červené víno z odrůdy Negroamaro je ideální víno pro milovníky vín s plným tělem a výraznými tříslovinami. Víno je vhodné k pokrmům italské kuchyně - lehčím úpravám červeného masa, obzvláště doporučujeme ke králičímu nebo jehněčímu masu, nebo k výběru italských sýrů.  Poslední láhve.

    235 Kč
  • 235 Kč

    Červené víno z odrůdy Primitivo je ideální víno pro milovníky ovocitých vín s přítomností tříslovin i výraznou kyselinkou. Pozor na vyšší obsah alkoholu! Univerzální partner k široké paletě pokrmů od špaget přes pečené vepřové až po vyzrálé sýry (ideální kombinace se sýrem peccorino). 

    235 Kč
  • 250 Kč

    Víno z královské odrůdy regionu - Nero di Troia. K výrobě vína byly použity pouze nejvyzrálejší hrozny, které dají vínu plnost a ovocitý charakter s minimálním obsahem tříslovin. Doporučujeme k nejlepší k nepříliš výrazným pokrmům, které nepřebijí delikátní chuť vína, například houbovému rizotu, grilovanému jehněčímu nebo k středně vyzrálým sýrům. 

    250 Kč
  • 235 Kč

    Hrozny k výrobě vína Sogno di Volpe pochází z nejlepší vinice vinařství a k výrobě jsou použity jen nejlepší hrozny. Výsledkem je lehké čerstvé víno s příjemnou aromatikou a nižší kyselinkou, doporučujeme k pokrmům z ryb a mořských plodů a čerstvým sýrům, obzvláště z ovčího mléka, nebo k posezení ‚jen tak‘. 

    235 Kč
  • 235 Kč

    Růžové víno Sogno di Volpe z odrůdy Montepulciano patří k vrcholu produkce vinařství. Toto víno rosato se projevuje bohatou paletou ovocných vůní a je ideálním partnerem k širokému spektru jídel - k předkrmům, polévkám, zeleninovým salátům, pokrmům z ryb a mořských plodů až po úpravy bílého masa. 

    235 Kč
  • 356 Kč  395 Kč  -10%

    Víno Heideboden je kupáž tří tradičních odrůd středoevropského regionu: Zweigeltrebe, Frankovky a Svatovavřineckého. Heideboden je univerzální víno k většině pokrmů, ale výborné je k pokrmům ze zvěřiny, výrazným úpravám červeného masa zralým sýrům. Též vhodné pro archivaci.

    356 Kč  395 Kč  -10%
    Sleva!
  • 695 Kč

    Pinot Noir – ušlechtilé víno z tradiční vinice Schafleiten ve svahu nad Neziderským jezerem, mimořádně nízká produkce - asi 22 hl na hektar. Samozřejmostí je výrobní postup v souladu s bio-dynamickými principy. Výsledek stojí za to! Doporučujeme toto víno spárovat s dušeným vepřovým nebo s králíkem!

    695 Kč
  • 545 Kč

    Vína řady „Bambule“ vznikají jen v letech s nejlepšími podmínkami pro danou odrůdu. Tento muškát se představuje výraznou květinovou vůní zvýrazněnou zráním na kvasničných kalech. Víno nebylo před lahvováním filtrováno ani sířeno! Skvělý společník k vybrané gastronomii nebo pro vychutnání 'jen tak'.

    545 Kč
  • 225 Kč

    Červená Amnesia, kupáž odrůd Cabernet Sauvignon, Syrah a Aragonez (= Tempranillo), je čerstvé, příjemné víno pro konzumaci 'právě teď', i když má potenciál pro dlouholetou archivaci. Svým způsobem univerzální víno k většině pokrmů, ale výborné je k pokrmům z červeného masa a polotvrdým sýrům.

    225 Kč
  • 215 Kč

    Bílá Amnesia je kupáž dvou lokálních odrůd Antao Vaz a Arinto. Výsledkem je čerstvé, příjemné víno s pikantní kyselinkou, výraznou mineralitou a příjemným aroma exotického ovoce. Víno je vhodné k pokrmům z ryb a mořských plodů, čerstvým sýrům nebo jako společník pro posezení s přáteli. 

    215 Kč
Zobrazeno 1 – 30 z 209 položek

Je Vám více než 18 let?

Tento elektronický obchod propaguje alkohol.

Ano Ne