Název Trebbiano je v Itálii používán pro skupinu bílých odrůd. Původ odrůdy je podle Plinia Staršího řazen do regionu Kampánie, avšak již v té době byla zaznamenána vína téhož názvu v oblasti Toskánska a Umbrie. Jiný pramen považuje za kolébku této odrůdy do okolí řeky Trebbia v regionu Emilia-Romagna, kde je jedno z vín Trebbiano pěstováno dodn...
Název Trebbiano je v Itálii používán pro skupinu bílých odrůd. Původ odrůdy je podle Plinia Staršího řazen do regionu Kampánie, avšak již v té době byla zaznamenána vína téhož názvu v oblasti Toskánska a Umbrie. Jiný pramen považuje za kolébku této odrůdy do okolí řeky Trebbia v regionu Emilia-Romagna, kde je jedno z vín Trebbiano pěstováno dodnes.
Rodina Trebbiano zahrnuje řadu lokálních odrůd mezi něž patří i Trebbiano Abruzzese, která je domovem v regionu Abruzzo a představuje zde dominantní bílou odrůdu, podobně jako je Montepulciano mezi modrými odrůdami. Občas je jméno odrůdy nesprávně uváděno ve formě denominace vztažené k této odrůdě: Trebbiano d'Abruzzo.
Trebbiano Abruzzese bývá používáno společně s dvěma dalšími odrůdami Trebbiano Toscana a Bombino Bianco (a někdy bývají tyto tři odrůdy vzájemně zaměňovány). Mohou vytvářet kupáže nebo odrůdová vína za podmínky, že alespoň 85% tvoří daná odrůdy doplněná dvěma dalšími odrůdami.
Víno Trebbiano se představuje elegantním květinovým aroma, na patře cítíme ovocné tóny v kombinaci s příjemnou kyselinkou a mineralitou. Výtečné k rybám a mořským plodům, bílému masu nebo k čerstvým sýrům. Víno je vyprodáno. Doporučujeme Vám víno Peccorino z vinařství Radica.
Víno Trebbiano "Casanova" se představuje elegantním ovocným aroma, na patře cítíme elegantní a vyvážené víno, ve kterém opět převládají ovocné tóny. Výtečné k rybám a mořským plodům, bílému masu nebo k čerstvým sýrům.