Ciliegiolo je modrá odrůda, se kterou jsme dříve mohli potkat ve střední a severo-západní Itálii. V průběhu 20. století téměř vymizela, od přelomu tisíciletí nastává její renezance, ale prakticky se s její výsadbou můžeme setkat v Toskánsku a v menší míře v Ligurii. Mimo Itálii se s její výsadbou nesetkáme. Jméno odrůdy je odvozeno od italského ...
Ciliegiolo je modrá odrůda, se kterou jsme dříve mohli potkat ve střední a severo-západní Itálii. V průběhu 20. století téměř vymizela, od přelomu tisíciletí nastává její renezance, ale prakticky se s její výsadbou můžeme setkat v Toskánsku a v menší míře v Ligurii. Mimo Itálii se s její výsadbou nesetkáme. Jméno odrůdy je odvozeno od italského výrazu pro "třešeň" - právě takovou barvu a aroma a určitou svěžest přináší tato odrůda do kupáží, v nichž končí většina vypěstovaných hroznů. V poslední době se můžeme setkat i s nárůstem odrůdových vín.
Vina Chianti jsou - vedle vín Brunello a Vino Nobile - jedním z velkých vín Toskánska. Všechna tři víny jsou založena na odrůdě Sangiovese, která je dominantní odrůdou nejen Toskánska, a dává plná komplexní vína. Zde máme Chianti ve 'starém stylu', přidané odrůdy přidávají vínu na barvě a aroma. Doporučujeme toto víno k párování s pokrmy pro významnou...