Prohlédnuté produkty
Vina Chianti jsou - vedle vín...
G401
Nový produkt
Vina Chianti jsou - vedle vín Brunello a Vino Nobile - jedním z velkých vín Toskánska. Všechna tři víny jsou založena na odrůdě Sangiovese, která je dominantní odrůdou nejen Toskánska, a dává plná komplexní vína. Zde máme Chianti ve 'starém stylu', přidané odrůdy přidávají vínu na barvě a aroma. Doporučujeme toto víno k párování s pokrmy pro významnou gastronomickou příležitost.
Poslední láhve.
Tento produkt již není na skladě
Datum dostupnosti:
Země původu | Itálie |
Region | Toskánsko |
Barva | temně červená |
Vůně | intenzivní a elegantní, cítíme tmavé lesní ovoce v kombinaci s květinovými a kořenitými tóny |
Chuť | víno má plné tělo, nabízí komplexní kombinaci chutí - na patře cítíme zralé lesní ovoce až džemové tóny spolu s výraznými tříslovinami a znatelnou kyselinkou, dlouhý konec |
Bio | víno bylo pěstováno a vyrobeno podle zásad šetrného přístupu k přírodě ale bez oficiální certifikace |
Obsah cukru | Suché |
Odrůda | kupáž Sangiovese, Canaiolo, Ciliegiolo a Colorino |
Ročník | 2013 |
Alkohol | 13.5% |
Archivace | 12 - 15 roků |
Příležitost | Gastronomie |
Jídlo | výrazným pokrmům z masa, např. grilovaným masům, zvěřině nebo výběru vyzrálých sýrů |
Vinice
Hrozny pochází z několika vinic v obci Chiesina Montalese (Pistoia), nadmořská výška jednotlivých poloh je okolo 150 m.n.m., svahy jsou orientované na jih a jihovýchod, půda je poměrně různorodá a liší se mezi jednotlivými vinicemi, najdeme kombinace písčitých půd jílovitých a místy i těžkých zemitých půd. Stáří keřů je 8 - 24 roků.
Výroba
Zelená sklizeň pro snížení výnosů probíhá v polovině července. Ruční sklizeň Sangiovese probíhá v druhé polovině října, pro minoritní odrůdy postupně od počátku října, podle zralosti. K výrobě vína jsou použity jen nejlepší hrozny - první výběr probíhá již na vinici a druhý ještě po dovezení hroznů do sklepa. Fermentace (pro jednotlivé odrůdy odděleně) probíhá v cementových tancích po dobu asi 12 dnů, zrání proběhlo po dobu 18 měsíců v barrique soudcích, částečně nových částečně použitých. Během zrání proběhla jablečno-mléčná fermentace. Následně jsou minoritní odrůdy přidány k hlavnímu Sangiovese pro harmonizaci a 'usazení' vína v cementovém tanku. Poté co je víno stočeno do lahví, následuje nejméně další rok a půl (v praxi mnohem déle) ležení na láhvi, než je víno připraveno na cestu k zákazníkovi.
Zajímavost
Vinařství Anna Maria Giacomelli obhospodařuje asi 20 hektarů půdy - 6 hektarů vinic, zbytek představuje zemědělská púda a olivové háje. Celá produkce vinařství je od roku 2020 certifikovaná jako BIO. Vzhledem k filozofii vinařství, ještě řadu let si na tato vína v organickém režimu počkáme :-)
Víno Forramoro doporučujeme k párování s pokrmy pro významnou gastronomickou příležitost - výtečné ke grilovaným masům, zvěřině nebo výběru vyzrálých sýrů. Víno je založeno na odrůdě Sangiovese s malým přídavkem lokálních odrůd Canaiolo, Ciliegiolo a Colorino.
Odrůda Canaiolo (někdy se setkáme také s názvem "Canaiolo Nero") je typická odrůda střední Itálie, pěstuje se hlavně v Toskánsku (asi 90% výsadby) a pak v menší míře v regionech Lazio, Marche a Sardinie. Mimo Itálii se prakticky nevyskytuje. Dříve Canaiolo patřilo mezi populární odrůdy střední Itálie a dokonce tvořilo základ vín Chianti. Během epidemii phyloxery v 2. polovině 19. století došlo k výrazné redukci výsadby a už nikdy nedošlo výraznějšímu nárůstu. Dnes je ěstováno na asi 100 hektarecha používá se zpravidla do kupáží, nejčastěji se Sangiovese, u kterého dokáže zvýraznit jeho aromatický a chuťový projev.
Ciliegiolo je modrá odrůda, se kterou jsme dříve mohli potkat ve střední a severo-západní Itálii. V průběhu 20. století téměř vymizela, od přelomu tisíciletí nastává její renezance, ale prakticky se s její výsadbou můžeme setkat v Toskánsku a v menší míře v Ligurii. Mimo Itálii se s její výsadbou nesetkáme. Jméno odrůdy je odvozeno od italského výrazu pro "třešeň" - právě takovou barvu a aroma a určitou svěžest přináší tato odrůda do kupáží, v nichž končí většina vypěstovaných hroznů. V poslední době se můžeme setkat i s nárůstem odrůdových vín.
Colorino je vzácně pěstovaná modrá odrůda, potkáme se s ní více méně pouze v Toskánsku. Jak už jméno napovídá, tato odrůda je používána především jako barvířka. Oblíbená je u producentů vín Chianti a Vino Nobile.
Produkce
Asi 25,000 láhví.