Typ vína

Prohlédnuté produkty

Slevy

Forramoro 2013, Chianti DOCG

G401

Nový produkt

Vina Chianti jsou - vedle vín Brunello a Vino Nobile - jedním z velkých vín Toskánska. Všechna tři víny jsou založena na odrůdě Sangiovese, která je dominantní odrůdou nejen Toskánska, a dává plná komplexní vína. Zde máme Chianti ve 'starém stylu', přidané odrůdy přidávají vínu na barvě a aroma. Doporučujeme toto víno k párování s pokrmy pro významnou gastronomickou příležitost.

Poslední láhve.

Více informací

395 Kč s DPH

Parametry

Země původuItálie
RegionToskánsko
Barvatemně červená
Vůněintenzivní a elegantní, cítíme tmavé lesní ovoce v kombinaci s květinovými a kořenitými tóny
Chuťvíno má plné tělo, nabízí komplexní kombinaci chutí - na patře cítíme zralé lesní ovoce až džemové tóny spolu s výraznými tříslovinami a znatelnou kyselinkou, dlouhý konec
Biovíno bylo pěstováno a vyrobeno podle zásad šetrného přístupu k přírodě ale bez oficiální certifikace
Obsah cukruSuché
Odrůdakupáž Sangiovese, Canaiolo, Ciliegiolo a Colorino
Ročník2013
Alkohol13.5%
Archivace12 - 15 roků
PříležitostGastronomie
Jídlovýrazným pokrmům z masa, např. grilovaným masům, zvěřině nebo výběru vyzrálých sýrů

Více informací

Vinice

Hrozny pochází z několika vinic v obci Chiesina Montalese (Pistoia), nadmořská výška jednotlivých poloh je okolo 150 m.n.m., svahy jsou orientované na jih a jihovýchod, půda je poměrně různorodá a liší se mezi jednotlivými vinicemi, najdeme kombinace písčitých půd jílovitých a místy i těžkých zemitých půd. Stáří keřů je 8 - 24 roků.

Výroba

Zelená sklizeň pro snížení výnosů probíhá v polovině července. Ruční sklizeň Sangiovese probíhá v druhé polovině října, pro minoritní odrůdy postupně od počátku října, podle zralosti. K výrobě vína jsou použity jen nejlepší hrozny - první výběr probíhá již na vinici a druhý ještě po dovezení hroznů do sklepa. Fermentace (pro jednotlivé odrůdy odděleně) probíhá v cementových tancích po dobu asi 12 dnů, zrání proběhlo po dobu 18 měsíců v barrique soudcích, částečně nových částečně použitých. Během zrání proběhla jablečno-mléčná fermentace. Následně jsou minoritní odrůdy přidány k hlavnímu Sangiovese pro harmonizaci a 'usazení' vína v cementovém tanku. Poté co je víno stočeno do lahví, následuje nejméně další rok a půl (v praxi mnohem déle) ležení na láhvi, než je víno připraveno na cestu k zákazníkovi.

Zajímavost

Vinařství Anna Maria Giacomelli obhospodařuje asi 20 hektarů půdy - 6 hektarů vinic, zbytek představuje zemědělská púda a olivové háje. Celá produkce vinařství je od roku 2020 certifikovaná jako BIO. Vzhledem k filozofii vinařství, ještě řadu let si na tato vína v organickém režimu počkáme :-)

Víno Forramoro doporučujeme k párování s pokrmy pro významnou gastronomickou příležitost - výtečné ke grilovaným masům, zvěřině nebo výběru vyzrálých sýrů. Víno je založeno na odrůdě Sangiovese s malým přídavkem lokálních odrůd Canaiolo, Ciliegiolo a Colorino. 

Odrůda Canaiolo (někdy se setkáme také s názvem "Canaiolo Nero") je typická odrůda střední  Itálie, pěstuje se hlavně v Toskánsku (asi 90% výsadby) a pak v menší míře v regionech Lazio, Marche a Sardinie. Mimo Itálii se prakticky nevyskytuje. Dříve Canaiolo patřilo mezi populární odrůdy střední Itálie a dokonce tvořilo základ vín Chianti. Během epidemii phyloxery v 2. polovině 19. století došlo k výrazné redukci výsadby a už nikdy nedošlo výraznějšímu nárůstu. Dnes je ěstováno na asi 100 hektarecha  používá se zpravidla do kupáží, nejčastěji se Sangiovese, u kterého dokáže zvýraznit jeho aromatický a chuťový projev. 

Ciliegiolo je modrá odrůda, se kterou jsme dříve mohli potkat ve střední a severo-západní Itálii. V průběhu 20. století téměř vymizela, od přelomu tisíciletí nastává její renezance, ale prakticky se s její výsadbou můžeme setkat v Toskánsku a v menší míře v Ligurii. Mimo Itálii se s její výsadbou nesetkáme. Jméno odrůdy je odvozeno od italského výrazu pro "třešeň" - právě takovou barvu a aroma a určitou svěžest přináší tato odrůda do kupáží, v nichž končí většina vypěstovaných hroznů. V poslední době se můžeme setkat i s nárůstem odrůdových vín. 

Colorino je vzácně pěstovaná modrá odrůda, potkáme se s ní více méně pouze v Toskánsku. Jak už jméno napovídá, tato odrůda je používána především jako barvířka. Oblíbená je u producentů vín Chianti a Vino Nobile.  

Produkce

Asi 25,000 láhví. 

Je Vám více než 18 let?

Tento elektronický obchod propaguje alkohol.

Ano Ne