Odrůda Tazzelenghe (ve friuliánském dialektu "řezač jazyků" pro výrazné třísloviny) patří do skupiny příbuzných odrůd Refosco (někdy se setkáváme se souhrnným označením v množném čísle "Refoschi"), jejich společný původ sahá až do antických dob. Původní oblast výskytu této odrůdy byla na rozhraní Itálie a ex-Jugoslávie - na dnešních mapách regio...
Odrůda Tazzelenghe (ve friuliánském dialektu "řezač jazyků" pro výrazné třísloviny) patří do skupiny příbuzných odrůd Refosco (někdy se setkáváme se souhrnným označením v množném čísle "Refoschi"), jejich společný původ sahá až do antických dob. Původní oblast výskytu této odrůdy byla na rozhraní Itálie a ex-Jugoslávie - na dnešních mapách region Friuli v Itálii, západní část Slovinska a Istrijský poloostrov v Chorvatsku. Současné výzkumy DNA stanovují šest odrůd Refosco: Refosco dal Peduncolo Rosso (Refosco s červenými stopkami) je jednoznačně nejrozšířenější, dále následuje Terrano (v Slovinsku: Refosco d'Istria, v Chorvatsku: Teran) a s dalšími variantami se setkáme už jen v Itálii: Refosco Nostrano, Reforsco Gentile - téměř vymizelé, Refosco del Botton známé též pod jménem Tazzelenghe a Refosco di Guarnieri (v regionu Veneto známá pod názvem Trevisana Nera).
Odrůdy ze skupiny Refosco obecně mají hrozny s tmavými slupkami a dávají vína s tmavou intenzivní barvou, výraznou kyselinkou a intenzivním ovocným aroma. To vše platí i pro vína z odrůdy Tazzelenghe, která navíc mívají i výrazní třísloviny a kořenité tóny. Vína z odrůdy Tazzelenghe mají dobrý potenciál pro dlouhou archivaci.
Tazzelenghe, plné víno z 'cru' vinice, které si užijete s pečeným nebo grilovaným masem, zvěřině nebo k výběru vyzrálých sýrů. Vhodné též pro posezení s vínem 'jen tak'. Víno má dobrý potenciál pro další archivaci. Poslední láhve.
Tazzelenghe, plné víno z 'cru' vinice, které si užijete s pečeným nebo grilovaným masem, zvěřině nebo k výběru vyzrálých sýrů. Vhodné též pro posezení s vínem 'jen tak'. Víno má dobrý potenciál pro další archivaci.