Prohlédnuté produkty
Tazzelenghe, plné víno z 'cru'...
B902
Nový produkt
Tazzelenghe, plné víno z 'cru' vinice, které si užijete s pečeným nebo grilovaným masem, zvěřině nebo k výběru vyzrálých sýrů. Vhodné též pro posezení s vínem 'jen tak'. Víno má dobrý potenciál pro další archivaci.
Poslední láhve.
Tento produkt již není na skladě
Datum dostupnosti:
Země původu | Itálie |
Region | Friuli Venezia Giulia |
Barva | rubínově červená s fialovými záblesky |
Vůně | komplexní a bohatá vůně, ze které vystupují vůně lékořice, tabáku a ořechů, v závěru cítíme i vůni kávy a zralého exotického ovoce |
Chuť | víno má plné tělo, na patře cítíme bohatou směs ovocných chutí v kombinaci s pevnými tříslovinami a kořenitými vůněmi v dlouhém závěru |
Bio | víno bylo pěstováno a vyrobeno podle zásad šetrného přístupu k přírodě ale bez oficiální certifikace |
Obsah cukru | Suché |
Odrůda | Tazzelenghe |
Ročník | 2016 |
Alkohol | 13.0% |
Archivace | 10 - 12 roků |
Ocenění | Prague Wine Trophy 2022: Zlatá medaile a titul "Prague Gold" |
Příležitost | Společník pro 'velkou příležitost' |
Jídlo | doporučujeme k výrazným úpravám červeného masa, zvěřině nebo vyzrálým sýrům |
Vinice
Hrozny pochází z 'cru' vinice Augusta v katastru obce Privano. Převážně rovinatý terén s malou nadmořskou výškou, asi 10-15 m.n.m., stáří keřů okolo 25 roků, hustota keřů 4,000 hlav na hektar. Půda je převážně písčitá a jílovitá s vysokým obsahem minerálních solí, to spolu s výrazným vlivem blízkého moře (vzdáleného asi 15 kilometrů), vytváří výborný terroir pro pěstování vinné révy.
Výroba
Zelená sklizeň s redukcí hroznů proběhla v polovině července, ruční sběr s výběrem hroznů pro další zpracování proběhl v prvním týdnu října. Po druhém výběru hroznů a jejich odstopkování a podrcení je mošt se slupkami stočen do nerezového tank kde proběhla fermentace při kontrolované teplotě 25C po dobu 16 dnů. Následovalo zrání v dubových sudech - mixu barrique a tonneaux soudků, nových i použitých, po dobu asi 42 měsíců, lahvování a ležení na láhvi dalších nejméně 12 měsíců, než bylo víno připraveno na cestu k zákazníkovi.
Zajímavost
Odrůda Refosco je ve skutečnosti skupina příbuzných odrůd (někdy se setkáváme se souhrnným označením v množném čísle "Refoschi"), jejich společný původ sahá až do antických dob. Původní oblast výskytu této odrůdy byla na rozhraní Itálie a ex-Jugoslávie - na dnešních mapách region Friuli v Itálii, západní část Slovinska a Istrijský poloostrov v Chorvatsku. Současné výzkumy DNA stanovují šest odrůd Refosco: Refosco dal Peduncolo Rosso (Refosco s červenými stopkami) je jednoznačně nejrozšířenější, dále následuje Terrano (v Slovinsku: Refosco d'Istria, v Chorvatsku: Teran) a s dalšími variantami se setkáme už jen v Itálii: Refosco Nostrano, Reforsco Gentile - téměř vymizelé, Refosco del Botton známé též pod jménem Tazzelenghe a Refosco di Guarnieri (v regionu Veneto známá pod názvem Trevisana Nera).
Odrůdy ze skupiny Refosco obecně mají hrozny s tmavými slupkami a dávají vína s tmavou intenzivní barvou, výraznou kyselinkou a intenzivním ovocným aroma. To vše platí i pro vína z odrůdy Tazzelenghe (v překladu "řezač jazyků"), která navíc mívají i výrazní třísloviny a kořenité tóny. Takové je i naše víno. Víno Tazzelenghe je vhodné především k pečenému nebo grilovanému masu, zvěřině nebo k výběru vyzrálých sýrů.
Vína z odrůdy Tazzelenghe mají dobrý potenciál pro dlouhou archivaci.
Produkce
Asi 4,000 lahví ročně.