Prohlédnuté produkty

Slevy

Chianti Classico DOCG Riserva 2010

M502

Nový produkt

Odrůda Sangiovese, která je dominantní odrůdou nejen Toskánska, ale v širším měřítku i celé střední Itálie, dává plná komplexní vína. Vino Chianti Classico je jedním ze tří velkých vín vyráběných z této odrůdy. Doporučujeme toto víno k párování s pokrmy pro významnou gastronomickou příležitost anebo jen samotné pro významnou příležitost.

Více informací

536 Kč s DPH

-10%

 595 Kč s DPH 

Parametry

Země původuItálie
RegionToskánsko
Barvaintenzivní tmavě červená
Vůněintenzivní a elegantní vůně, paleta ovocných vůní - především vyzrálé červené ovoce v kombinaci s bohatou paletou živočišných, minerálních a kořenitých vůní
Chuťplné, sametově hladké víno s bohatou paletou chutí zralého ovoce v rovnováze s příjemnými tříslovinami, dlouhý závěr
BioAno
Obsah cukruSuché
OdrůdaSangiovese
Ročník2010
Alkohol13.5%
Archivace10 - 12 roků
PříležitostSpolečník pro 'velkou příležitost'
JídloChianti Classico Riserva nejvíce vynikne v kombinaci s těstovinami s masem, pokrmy z červeného masa a vyzrálými sýry, ale můžeme si je podávat v kombinaci s jednoduchým pohoštěním (tzv. 'finger food') kdy se soustředíme na vychutnání vína samotného

Více informací

Vinice

Hrozny pochází z několika vinic v obci Radda in Chianti, nadmořská výška jednotlivých poloh je 450-600 m.n.m., svahy jsou orientované na jih a jihozápad, půda je poměrně různorodá a liší se mezi jednotlivými vinicemi, převažuji kombinace slínů, pískovců a vápencových půd. Stáří keřů je 15 - 35 roků.

Výroba

Zelená sklizeň pro snížení výnosů probíhá v polovině července. Ruční sklizeň Merlotu (asi 5% přídavek v dominantním Sangiovese) probíhá probíhá koncem září, Sangiovese v druhé polovině října, k výrobě vína jsou použity jen nejlepší (vyzrálé až mírně přezrálé) hrozny - první výběr probíhá již na vinici a druhý ještě po dovezení hroznů do sklepa. Fermentace a první fáze zrání probíhá pro obě odrůdy odděleně: fermentace Sangiovese probíhá v dřevěných kádích po dobu asi 30 dnů při kontrolované teplotě pod 26C, jablečno-mléčná fermentace proběhla částečně v nerezových tancích a částečně v dřevěných kádích, zrání probíhá dobu 36 měsíců ve velkých dřevěných kádích (32 hl) a středně velkých sudů (5 hl) z francouzského a slovinského dubu. Fermentace Merlotu proběhla v nerezovém tanku, zrání v použitých barrique soudcích (jediné použití barrique soudků) po dobu 24 měsíců - zde proběhla i jablečno-mléčná fermentace - a pro následujících 12 měsíců je Merlot přidán k hlavnímu Sangiovese pro harmonizaci a 'usazení' vína. Poté co je víno stočeno do lahví, následuje nejméně další rok ležení na láhvi, než je víno připraveno na cestu k zákazníkovi.

Zajímavost

Vinařství Montemaggio obhospodařuje asi 20 hektarů vinic v samém srdci regionu Chianti, kromě vinic obhospodařují dalších asi 50 hektarů zemědělských ploch. Celá produkce vinařství je od roku 2009 certifikovaná jako BIO. Vzhledem k poloze vinařství v historickém území Chianti - dnes 'tzv. Chianti Classico' - produkce vín je založena na odrůdě Sangiovese - vína Chainti Classico DOCG a Chianti Classico DOCG Riserva, doplněná menší produkcí vín z globálních (Merlot, Chardonnay) i lokálních odrůd (Ciliegiolo, Malvasia Nera a Pugnitella). Víno Chianti Classico DOCG Riserva je velké víno které doporučujeme k párování s pokrmy pro významnou gastronomickou příležitost nebo 'jen tak' při významné příležitosti.

Další ocenění

Decanter 2016: 92 bodů a Stříbrná medaile pro víno ročníku 2011

Produkce

Asi 7,500 láhví. 

Je Vám více než 18 let?

Tento elektronický obchod propaguje alkohol.

Ano Ne