Prohlédnuté produkty
Odrůda Sangiovese, která je...
M502
Nový produkt
Odrůda Sangiovese, která je dominantní odrůdou nejen Toskánska, ale v širším měřítku i celé střední Itálie, dává plná komplexní vína. Vino Chianti Classico je - vedle vín Brunello a Vino Nobile - jedním ze tří velkých vín vyráběných z této odrůdy. Doporučujeme toto víno k párování s pokrmy pro významnou gastronomickou příležitost anebo jen samotné pro významnou příležitost.
Tento produkt již není na skladě
Datum dostupnosti:
Země původu | Itálie |
Region | Toskánsko |
Barva | intenzivní tmavě červená |
Vůně | intenzivní a elegantní vůně, paleta ovocných vůní - především vyzrálé červené ovoce v kombinaci s bohatou paletou živočišných, minerálních a kořenitých vůní |
Chuť | plné, sametově hladké víno s bohatou paletou chutí zralého ovoce v rovnováze s příjemnými tříslovinami, dlouhý závěr |
Bio | Ano |
Obsah cukru | Suché |
Odrůda | Sangiovese |
Ročník | 2010 |
Alkohol | 13.5% |
Archivace | 12 - 15 roků |
Ocenění | Prague Wine Trophy 2017: Regionální šampion a Velká zlatá medaile, titul "Prague Regional Champion" a "Prague Premium Gold" |
Příležitost | Společník pro 'velkou příležitost' |
Jídlo | výrazným pokrmům z masa, např. grilovaným masům nebo výběru vyzrálých sýrů |
Vinice
Hrozny pochází z několika vinic v obci Radda in Chianti, nadmořská výška jednotlivých poloh je 450-600 m.n.m., svahy jsou orientované na jih a jihozápad, půda je poměrně různorodá a liší se mezi jednotlivými vinicemi, převažuji kombinace slínů, pískovců a vápencových půd. Stáří keřů je 15 - 35 roků.
Výroba
Zelená sklizeň pro snížení výnosů probíhá v polovině července. Ruční sklizeň Merlotu (asi 5% přídavek v dominantním Sangiovese) probíhá probíhá koncem září, Sangiovese v druhé polovině října, k výrobě vína jsou použity jen nejlepší (vyzrálé až mírně přezrálé) hrozny - první výběr probíhá již na vinici a druhý ještě po dovezení hroznů do sklepa. Fermentace a první fáze zrání probíhá pro obě odrůdy odděleně: fermentace Sangiovese probíhá v dřevěných kádích po dobu asi 30 dnů při kontrolované teplotě pod 26C, jablečno-mléčná fermentace proběhla částečně v nerezových tancích a částečně v dřevěných kádích, zrání probíhá dobu 36 měsíců ve velkých dřevěných kádích (32 hl) a středně velkých sudů (5 hl) z francouzského a slovinského dubu. Fermentace Merlotu proběhla v nerezovém tanku, zrání v použitých barrique soudcích (jediné použití barrique soudků) po dobu 24 měsíců - zde proběhla i jablečno-mléčná fermentace - a pro následujících 12 měsíců je Merlot přidán k hlavnímu Sangiovese pro harmonizaci a 'usazení' vína. Poté co je víno stočeno do lahví, následuje nejméně další rok ležení na láhvi, než je víno připraveno na cestu k zákazníkovi.
Zajímavost
Vinařství Montemaggio obhospodařuje asi 20 hektarů vinic v samém srdci regionu Chianti, kromě vinic obhospodařují dalších asi 50 hektarů zemědělských ploch. Celá produkce vinařství je od roku 2009 certifikovaná jako BIO. Vzhledem k poloze vinařství v historickém území Chianti - dnes 'tzv. Chianti Classico' - produkce vín je založena na odrůdě Sangiovese - vína Chainti Classico DOCG a Chianti Classico DOCG Riserva, doplněná menší produkcí vín z globálních (Merlot, Chardonnay) i lokálních odrůd (Ciliegiolo, Malvasia Nera a Pugnitella). Víno Chianti Classico DOCG Riserva je velké víno které doporučujeme k párování s pokrmy pro významnou gastronomickou příležitost nebo 'jen tak' při významné příležitosti.
Produkce
Jen v nejlepších ročnících, pro ročník 2010: 9,282 očíslovaných láhví.
Další ocenění
Další hodnocení:
Víno & Styl č.92: 92 bodů
Wine & Degustation, Test měsíce 02/2021: 5 hvězdiček, víno "vynikající až výjimečné"
Decanter 2016: 92 bodů a Stříbrná medaile pro víno ročníku 2011
Vínařství Montemaggio bylo oceněno jako '5-hvězdičkové vinařství' („vynikající vinařství s nejvyšším standardem kvality vín“) za výsledky dosažené v soutěži Prague Wine Trophy pro rok 2022.