Prohlédnuté produkty
Víno Dolcetto příjemné víno s...
C602
Nový produkt
Víno Dolcetto příjemné víno s ovocitým charakterem vhodné pro párování s téměř jakýmkoliv jídlem - doporučujeme k těstovinám, tepelně upravené zelenině nebo lehčím úpravám červeného masa.
Tento produkt již není na skladě
Datum dostupnosti:
Země původu | Itálie |
Region | Piemont |
Barva | intenzivní rubínová s fialovými záblesky |
Vůně | bohatá směs květinových ovocná vůně, převládají zralé třešně, ostružiny |
Chuť | elegantní víno s plným tělem, na patře cítíme bohatou směs ovocných chutí - zralé třešně a lesní ovoce, v dochuti cítíme 'hořkost' mandlí, pro odrůdu Dolcetto typickou |
Bio | víno bylo pěstováno a vyrobeno podle zásad šetrného přístupu k přírodě ale bez oficiální certifikace |
Obsah cukru | Suché |
Odrůda | Dolcetto |
Ročník | 2019 |
Alkohol | 13.0% |
Archivace | 3 – 5 roků |
Příležitost | Gastronomie |
Jídlo | vína Dolcetto jsou univerzální společník pro širokou paletu pokrmů - od úprav bílého masa přes těstoviny, rizoto, tepelně upravenou zeleninu až k po pokrmy z červeného masa - s výjimkou těžkých a výrazně kořeněných úprav |
Vinice
Vinice v katastru obce Cremolino v jihovýchodní části Monferrato, svah s jižní až jihovýchodní orientací, půda převážně písčito-vápenitá, stáří keřů od 5 do 10 roků, hlavy vedeny systémem Guyot.
Výroba
V polovině července probíhá zelená sklizeň, ruční sběr s výběrem hroznů pro další zpracování proběhl v polovině září. Fermentace proběhla v nerezovém tanku při kontrolované teplotě 26C po dobu 8 dnů, celou dobu na slupkách. V nerezovém tanku proběhlo také následné zrání po dobu 8 měsíců, dále lahvování a ležení na lahvi po dobu alespoň 3 měsíce, než bylo víno připraveno na cestu k zákazníkovi.
Zajímavost
Dolcetto je jedna z typických piemontských odrůd (třetí nejvýznamější modrá odrůda po odrůdách Barbera a Nebbiolo), mimo tento region se v podstatě nepěstuje. Někdy jsou vína Dolcetto přirovnávána svým charakterem k vínům Beaujolais - také se obvykle pijí mladá a nejsou vhodná (až na výjimky – oblast Dogliani nebo Ovada) k dlouhodobé archivaci. A právě v oblasti Ovada se nachází vinice pro výrobu našeho vína. Hrozny pro výrobu našeho vína Dolcetto pochází převážně z mladých keřů - než vinice zestárnou a hrozny z nich poskytnou koncentrovanou surovinu pro výrobu vína Ovada DOCG, je víno z těchto vinic poníženo na úroveň Dolceto di Ovada DOC. Víno Dolcetto je elegantní víno s výrazným ovocným charakterem s nižším obsahem kyselinek a tříslovin, které může doprovázet všechny chody, od předkrmu až po talíř s výběrem sýrů na závěr.
Hrozny pro výrobu našeho vína Dolcetto, stejně jako pro všechna ostatní vína z řady Cascina Luna, byly pěstováno a vyrobeno podle zásad šetrného přístupu k přírodě ale bez oficiální certifikace.
Řada vín Cascina Luna je projekt představující vína z typických odrůd oblasti Monferrato, který vznikl na popud sommeliéra a négocianta Davide Canina ve spolupráci s vinaři v produkční oblasti Ovada. Projekt Cascina Luna vznikl jako protipól k dřívějšímu projektu I PARCELLARI, který představuje vína z typických odrůd Piemontu v špičkovém provedení (a za 'špičkové' ceny). Projekt Cascina Luna nám přináší vína typická pro oblast Monferrato ve vynikající kvalitě a za velice příhodné ceny :-)
Produkce
Asi 4,000 lahví ročně.