Prohlédnuté produkty
Víno San Giovanni Bianco z odrůdy...
Víno San Giovanni Bianco z odrůdy...
A222
Nový produkt
Víno San Giovanni Bianco z odrůdy Passerina se představuje elegantní kombinací ovocných a květinových vůní, na patře čerstvé víno s převládající chutí zralého ovoce a v závěru až minerálními tóny. Výtečné jako aperitiv nebo k pokrmům z ryb a mořských plodů, tepelně upravené zelenině nebo ke krémovým a čerstvým sýrům.
Tento produkt již není na skladě
Datum dostupnosti:
Počet | Cena | Ušetříte |
---|---|---|
6 | 387 Kč | Až do 410 Kč |
Země původu | Itálie |
Region | Lazio |
Barva | slámově žlutá se zlatavými záblesky |
Vůně | intenzivní kombinace ovocných a květinových vůní, ve které převládají vůně zralých jablek a meruněk, pomerančových květů a v závěru cítíme i minerální linku a slané mandle |
Chuť | víno má středně plné tělo, cítíme intenzivní čerstvou a harmonickou chuť, na patře převládá chuť zralých meruněk, cítíme i příjemnou kyselinku a mineralitu s pikantními slanými tóny ve středně dlouhém závěru |
Bio | Ano, biodynamické a vhodné pro vegany |
Obsah cukru | Suché |
Odrůda | Passerina |
Ročník | 2022 |
Alkohol | 11.5 % |
Archivace | 3 – 5 roků |
Příležitost | Vychutnání vína 'jen tak' |
Jídlo | výtečné k pokrmům z ryb a mořských plodů, tepelně upravené zelenině nebo ke krémovým a čerstvým sýrům |
Vinice
Hrozny pochází z historické 'cru' vinice San Giovanni v městě Piglio, svah s jižní až jihovýchodní expozicí v nadmořské výšce okolo 550 m.n.m.; půda je převážně jílovito-hlinitá s vrstvou vápence na povrchu. Počet hlav na hektar: asi 7000, průměrné stáří keřů asi 80 roků.
Výroba
Na začátku červenci probíhá zelená sklizeň - zde s výraznou redukcí hroznů, ruční sběr - pouze v ranních hodinách kvůli zachování charakteristického aroma - s výběrem nejlepších hroznů pro další zpracování proběhl koncem září. Hrozny byly nejdříve macerovány ve vlastní šťávě po dobu 16 hodin, poté následovalo odstopkování, podrcení hroznů a konečné lisování. Spontánní fermentace proběhla v nerezovém tanku, stejně tak i zrání na kvasničních kalech po dobu asi 7 měsíců, závěrečná fáze zrání po dobu 2 měsíců proběhla v 54 litrových demižonech. Po lahvování následovalo ještě 1 měsíční ležení na láhvi a víno je víno připraveno na cestu k zákazníkovi.
Nesířeno: obsah síry do 12 mg/lt.
Zajímavost
Passerina je stará tradiční odrůda pocházející z oblasti Marché. Často bývá zaměňována za odrůdy Bombno Bianco a Trebbiano Toscana. V současnosti je nejvíce výsadby v regionu Marché, převážně v oblasti v oblasti Piceno, a dále v menší míře v regionech Abruzzo, Lazio a Emilia-Romagna.
Odrůda Passerina dává střední až velké hrozny složené z malých bobulí. Slupka bobulí je poměrně silná a vyzrálé bobule získávají zlatou barvu. Vyzrálé bobule mívají vysoký obsah cukru a kyselin, což poskytuje předpoklad pro výrobu pěkných vyvážených vín. Ale nedoporučuje se se vysazovat odrůdu Passerina na velmi horká místa.
Jméno odrůdy Passerina je odvozeno od slova "vrabec" (italsky "passera" nebo "passero") - jako u nás je špaček postrachem všech hroznů, italským vrabcům chutnají hrozny Passerina více než jiných odrůd :-)
Jméno vína "San Giovanni" je odvozeno od jména vinice, ze které pochází hrozny k výrobě tohoto vína. Tato vinice leží v historické lokalitě, kde měl své vinice již císař Nerva v 1. století našeho letopočtu.
Produkce
V roce 2022: 3985 číslovaných láhví.