Prohlédnuté produkty
Il Montino je špičkový produkt...
Víno Nuda patří mezi vrcholy produkce...
L222
Nový produkt
Il Montino je špičkový produkt vinařství, na kterém můžete pochutnat teď stejně tak jako nechat jej ležet ještě dalších 5-7 roků, kdy se bude stále zlepšovat. Výtečné víno k jídlu, především k rybám, těstovinám, bílému i červenému masu nebo k čerstvým sýrům.
Tento produkt již není na skladě
Datum dostupnosti:
Počet | Cena | Ušetříte |
---|---|---|
3 | 626 Kč | Až do 209 Kč |
Země původu | Itálie |
Region | Piemont |
Barva | jasná zlato-žlutá barva |
Vůně | v prvních letech po lahvování je vůně výrazně ovocná v kombinaci s květovými vůněmi (nektarinky, květy akácie a hlohu) a medovými tóny, po několika letech se začne projevovat ve vůni mineralita a medové tóny získají na intenzitě |
Chuť | plné víno s pěknou strukturou, harmonické a vyrovnané, na patře je cítíme 'teplost' díky relativně vyššímu alkoholu, který ale nevystupuje a také ovocné tóny a s postupem času i mineralitu ve víně |
Obsah cukru | Suché |
Odrůda | Timorasso |
Ročník | 2019 |
Alkohol | 14.0% |
Archivace | 10 roků |
Ocenění | Bibenda 2022: hroznů |
Příležitost | Gastronomie |
Jídlo | rybám (doporučujeme tuňáka), plněným paprikám, těstovinám s masem, pokrmům z bílého i červeného masa a čerstvým sýrům (doporučujeme sýry z kozího mléka) |
Vinice
'cru' vinice Montino, svah orientovaný jihovýchodně, půda je převážně jílovitá
Výroba
V červenci probíhá zelená sklizeň, ruční sběr s výběrem nejlepších hroznů pro další zpracování probíhá v polovině září. Po rozmělnění hroznů je mošt zchlazen na 2C a ponechán po 2 dny ve styku se slupkami. Následuje lisování a oddělení od slupek a vlastní fermentace při řízené teplotě 19C, která trvá 30 dnů - poměrně dlouho na bílá vína. Zrání probíhá také v nerezových tancích, stále při teplotě 19C, po dobu 9 měsíců, celou dobu na kvasničních kalech. V červenci proběhne v filtrování vína a víno ještě jeden měsíc zůstane v tanku a v srpnu proběhne lahvování. Víno leží na lahvi po dobu 8 měsíců, než je víno připraveno na cestu k zákazníkovi.
Zajímavost
Odrůda Timorasso je (společně s červenou odrůdou Croatina) typickou odrůdou podoblasti Colli Tortonesi ('tortonské kopce'), kde tyto dvě odrůdy nacházejí optimální podmínky k růstu. Na druhou stranu, mimo tuto podoblast se s nimi prakticky nesetkáme. Vína z odrůdy Timoorasso můžeme pít mladá, ale zpravidla mají předpoklady pro několikaleté skladování. Tak je tomu i u tohoto vína, které můžete několik roků archivovat. V gastronomii můžeme víno Il Montino párovat s širokým spektrem pokrmů - rybám, obzvláště k tuňákovi, plněným paprikám, těstovinám, doporučujeme k ravioli s masem, k červenému masu (v méně kořeněných úpravách), u sýrů doporučujeme párovat s čerstvými sýry, obzvláště z kozího mléka.
Produkce
Asi 8,000 lahví ročně.
Další ocenění
Il Montino ročníku 2018
Gambero Rosso: 3 skleničky pro
Bibenda: 5 hroznů
Vínařství La Colombera bylo oceněno jako '5-hvězdičkové vinařství' („vynikající vinařství s nejvyšším standardem kvality vín“) za výsledky dosažené v soutěži Prague Wine Trophy pro rok 2021.