Prohlédnuté produkty
Il Montino je špičkový produkt...
Druhé víno z Chateau Lilian Ladouys...
L222
Nový produkt
Il Montino je špičkový produkt vinařství, na kterém můžete pochutnat teď stejně tak jako nechat jej ležet ještě dalších 5-7 roků, kdy se bude stále zlepšovat. Výtečné víno k jídlu, především k rybám, těstovinám, bílému i červenému masu nebo k čerstvým sýrům.
Tento produkt již není na skladě
Datum dostupnosti:
Počet | Cena | Ušetříte |
---|---|---|
3 | 626 Kč | Až do 209 Kč |
Země původu | Itálie |
Region | Piemont |
Barva | jasná zlato-žlutá barva |
Vůně | v prvních letech po lahvování je vůně výrazně ovocná v kombinaci s květovými vůněmi (nektarinky, květy akácie a hlohu) a medovými tóny, po několika letech se začne projevovat ve vůni mineralita a medové tóny získají na intenzitě |
Chuť | plné víno s pěknou strukturou, harmonické a vyrovnané, na patře je cítíme 'teplost' díky relativně vyššímu alkoholu, který ale nevystupuje a také ovocné tóny a s postupem času i mineralitu ve víně |
Obsah cukru | Suché |
Odrůda | Timorasso |
Ročník | 2019 |
Alkohol | 14.0% |
Archivace | 10 roků |
Ocenění | Bibenda 2022: hroznů |
Příležitost | Gastronomie |
Jídlo | rybám (doporučujeme tuňáka), plněným paprikám, těstovinám s masem, pokrmům z bílého i červeného masa a čerstvým sýrům (doporučujeme sýry z kozího mléka) |
Vinice
'cru' vinice Montino, svah orientovaný jihovýchodně, půda je převážně jílovitá
Výroba
V červenci probíhá zelená sklizeň, ruční sběr s výběrem nejlepších hroznů pro další zpracování probíhá v polovině září. Po rozmělnění hroznů je mošt zchlazen na 2C a ponechán po 2 dny ve styku se slupkami. Následuje lisování a oddělení od slupek a vlastní fermentace při řízené teplotě 19C, která trvá 30 dnů - poměrně dlouho na bílá vína. Zrání probíhá také v nerezových tancích, stále při teplotě 19C, po dobu 9 měsíců, celou dobu na kvasničních kalech. V červenci proběhne v filtrování vína a víno ještě jeden měsíc zůstane v tanku a v srpnu proběhne lahvování. Víno leží na lahvi po dobu 8 měsíců, než je víno připraveno na cestu k zákazníkovi.
Zajímavost
Odrůda Timorasso je (společně s červenou odrůdou Croatina) typickou odrůdou podoblasti Colli Tortonesi ('tortonské kopce'), kde tyto dvě odrůdy nacházejí optimální podmínky k růstu. Na druhou stranu, mimo tuto podoblast se s nimi prakticky nesetkáme. Vína z odrůdy Timoorasso můžeme pít mladá, ale zpravidla mají předpoklady pro několikaleté skladování. Tak je tomu i u tohoto vína, které můžete několik roků archivovat. V gastronomii můžeme víno Il Montino párovat s širokým spektrem pokrmů - rybám, obzvláště k tuňákovi, plněným paprikám, těstovinám, doporučujeme k ravioli s masem, k červenému masu (v méně kořeněných úpravách), u sýrů doporučujeme párovat s čerstvými sýry, obzvláště z kozího mléka.
Produkce
Asi 8,000 lahví ročně.
Další ocenění
Il Montino ročníku 2018
Gambero Rosso: 3 skleničky pro
Bibenda: 5 hroznů
Vínařství La Colombera bylo oceněno jako '5-hvězdičkové vinařství' („vynikající vinařství s nejvyšším standardem kvality vín“) za výsledky dosažené v soutěži Prague Wine Trophy pro rok 2021.