Kategorie

Slevy

Zvýhodněný výběr měsíce října: Sada vín z odrůdy Nebbiolo

 (0)    0

Zvýhodněný výběr měsíce října: Sada vín z odrůdy Nebbiolo
2. 10. 2023   

Vážení přátelé pěkných vín,

Pokračujeme v tématu odrůdových červených vín z Piemontu. V říjnové nabídce Vám přinášíme výběr z odrůdy Nebbiolo, odrůdy, která se skrývá za velkými víny Barolo a Barbaresco nebo také Ghemme, Gattinara, Roero a Terre Alfieri – víny méně známými, ale neméně chutnými. Kromě těchto ‚velkých‘ DOCG najdeme v Piemontu i několik ‚širších‘ apelací DOC, kde najdeme pěkná vína Nebbiolo za přijatelné ceny – Alba, Lange a Monferrato :_) Odrůda Nebbiolo dává vínu dostatek tříslovin, takže při dobré práci ve sklepě vznikají vskutku dlouhověká vína. Naopak, v minulosti byl problém, že nebylo možné pít vína Barolo mladší než zhruba 10 roků. Dnes už je situace jiná, díky moderním technologiím, zejména šetrnému lisování se do vína dostává méně tříslovin a vína zrají rychleji – zpravidla se u vín Barolo setkáme s novým ročníkem okolo 4-6 roků od sklizně u vín Barbaresco okolo 3-5 roků a u dalších apelací ještě o rok méně.

Stejně jako v minulém roce, Vás ve výběru měsíce čekají dvě sady vín – „pro potěšení“ a „pro vychutnání“ – ve kterých na Vás čekají vína Nebbiolo z celkem sedmi produkčních podoblastí: čtyř apelací DOCG Barolo, Barbaresco, Roero a Terre Alfieri a tří apelací DOC Alba, Langhe a Monferrato. Porovnejte vína pocházející z různých terroir a také odrážející individuální práci vinaře ve sklepě. Věřím, že Vám přehled vín Nebbiolo z naší říjnové nabídky přijde vhod! :-)

Kartón vín pro měsíc říjen nabízíme ve dvou variantách:

Výběr „Nebbiolo pro potěšení za akční cenu 1,875 Kč včetně DPH, 360 Kč sleva ze standardní ceny vín 2,235 Kč

Výběr „Nebbiolo pro vychutnání za akční cenu 3,795 Kč včetně DPH, 795 Kč sleva ze standardní ceny vín 4,590 Kč

Pokud máte zájem o zevrubné prozkoumání odrůdy Nebbiolo a objednáte si oba výběry, celková cena bude 5,695 Kč za 12 nádherných vín :-)

A jako novinku jsme ‚pro fajnšmekry‘ připravili ještě speciální výběr „Platinová sada“ – 3 špičková vína Barolo, která získala Platinovou medaili za hodnocení nad 95 bodů, za akční cenu 2,795 Kč včetně DPH, 560 Kč sleva ze standardní ceny vín 3,355 Kč

Jako obvykle, v rámci této akce je doprava zdarma, platí i pro jeden karton. Vína si můžete objednat mailem na adrese vinoprovas@vinoprovas.cz, případně frantisek@vinoprovas.cz nebo na našem e-shopu na titulní straně.

A jestli Vám náš výběr nevyhovuje a chcete si ‚namíchat‘ vlastní kartón(y) vín Nebbiolo, nabízíme v říjnu plošnou slevu 10% na všechna vína Nebbiolo a 5% na sady obsahující vína Nebbiolo. :-)

A pokud si nejste přátelé odrůdy Nebbiolo, možná Vám přijde vhod akční sleva na vína z odrůdy Aglianico: ‘vinařství měsíce října’ s plošnou slevou (minimálně) 10% je vinařství Le Masciare z Kampánie, kde najdete vína Aglianico v několika provedeních od IGT přes DOC až po DOCG. A uvedená sleva samozřejmě platí také na také na bílá vína z produkce tohoto vinařství – pěkná vína z odrůd Falanghina, Fiano a Greco, všechna tři získala Velkou zlatou medaili v soutěži PWT :-)

 

A pro zájemce o detailnější informace o vínech, na která se tento měsíc můžete těšit :

Výběr I. „Nebbiolo pro potěšení“.

Už z podstaty, vína Nebbiolo patří mezi špičku mezi italskými víny a to i svojí ‚nadstandardní‘ cenou. Nicméně můžeme najít i cenově přijatelná a stále vynikající vína a taková Vám přinášíme ve výběru ‚pro potěšení‘. Ve výběru najdete jedno víno klasifikace DOCG – z oblasti Roero a pět vína klasifikace DOC z produkčních oblastí Alba, Langhe a Monferrato.

Roero DOCG 2015 z vinařství Cascina Ciapat di Bertello. Víno z oblasti Roero, které stojí stále poněkud ve stínu 'velkých vín' Barolo a Barbaresco, v jejichž těsném sousedství se nachází. Ale to můžeme považovat spíše za výhodu - za ceny výrazně nižší, než jsou ceny velkých „B“, máme možnost ochutnat vína, která jsou kvalitou i charakterem podobná. Toto víno zrálo ve středně velkých sudech ze slavonského dubu. Doporučujeme k pečeným a dušeným masům a vyzrálým sýrům. PWT 2021: Zlatá medaile.

Nebbiolo d‘Alba DOC2020 z vinařství Gomba Boschetti. Elegantní víno s plným tělem a pevnou strukturou se prezentuje vůní a chutí vyzrálého lesního ovoce v kombinaci s květinovými tóny. Výborné k úpravám bílého i červeného masa nebo výběru středně vyzrálých sýrů. Výtečné teď stejně tak jako po dalších 5 rocích.  PWT 2022: Zlatá medaile s hodnocením 89 bodů.

Muntaja 2018, Nebbiolo d‘Alba DOC z vinařství Osvaldo Barberis.  Výtečné víno ze starých keřů, které zrálo v použitých barrique soudcích z francouzského dubu, s plným tělem a pevnou strukturou kombinující vůně vyzrálého ovoce s kombinací živočišných tónů a výrazné třísloviny. Doporučujeme k dušeným a pečeným masům nebo k vyzrálým sýrům.  Vhodné též k pití jen tak, ať už teď nebo za několik roků. PWT 2021: Zlatá medaile s hodnocením 89 bodů. BIO.

Langhe DOC Nebbiolo 2018 z vinařství La Ca Nova. Elegantní víno s plným tělem a pevnou strukturou, které zrálo 14 měsíců ve velkém sudu z rakouského dubu, se prezentuje vůní a chutí vyzrálého červeného ovoce a příjemnými tříslovinami. Výborné k těstovinám, úpravám červeného masa a zvěřiny nebo k talíři vyzrálých sýrů. Výtečné k pití teď stejně tak jako po několikaleté archivaci. PWT 2021: Velká zlatá medaile s hodnocením 92 bodů. BIO.

Volubile 2018, Langhe DOC Nebbiolo z vinařství La Carlina.  Výtečné víno s plným tělem, které zrálo souběžně v sudech tonneaux a nerezovém tanku, vhodné pro párování s pokrmy z červeného masa včetně grilovaného. Zajímavá alternativa k vínům Barolo - vhodné též k pití jen tak, ať už teď nebo za několik roků. PWT 2021: Zlatá medaile s hodnocením 89 bodů. BIO.

Noto 2019, Monferrato DOC Nebbiolo z vinařství Boeri Alfonso. Vinařství Boeri se vrátilo k výrobě tohoto vína po 11 rocích a my jsme tomu rádi J Víno zrálo 12 měsíců v barrique sudech (částečně použitých). Doporučujeme párovat s pečeným a grilovaným masem, zvěřinou nebo vyzrálými sýry. PWT 2022: Velká zlatá medaile s hodnocením 90 bodů.

 

Výběr II. „Nebbiolo pro vychutnání“. V tomto výběru na Vás čekají špičková vína z oblastí Barolo a Barbaresco doplněná o jedno výtečné víno z oblasti Alba.

Vína Barolo tvoří vrchol nabídky každého vinařství ve městě Barolo a jsou řazena mezi nejlepší vína Itálie. Vína Barolo zrají minimálně tři roky ve velkém dubovém sudu a následně několik roků na láhvi.

Monvigliero 2017, Barolo DOCG z vinařství Cascina Massara. Barolo je velké víno pro významnou příležitost, případně k vybrané gastronomii – výrazným pokrmům z červeného masa, zvěřiny a vyzrálým sýrům. Barolo Massara je velké víno pro výjimečnou příležitost! Také vhodné pro archivaci - toto víno je výtečné k pití již nyní a má potenciál dalšího zlepšování po dobu nejméně dalších minimálně 10 roků. PWT 2023: Velká zlatá medaile s hodnocením 94 bodů.

Barolo DOCG del Comune di Barolo 2018 z vinařství Gomba Boschetti. Elegantní víno s plným tělem a pevnou strukturou se prezentuje vůní a chutí vyzrálého ovoce v kombinaci s květinovými a kořenitými tóny. Výborné k úpravám červeného masa včetně zvěřiny nebo výběru vyzrálých tvrdých sýrů. Výtečné teď stejně tak jako po dalších 10 rocích. PWT 2022: Velká zlatá medaile s hodnocením 90 bodů.

Barolo DOCG 2018 též z vinařství Gomba Boschetti. Elegantní víno s plným tělem a pevnou strukturou se prezentuje vůní a chutí vyzrálého ovoce v kombinaci s květinovými a kořenitými tóny. Výborné k úpravám červeného masa včetně zvěřiny nebo výběru vyzrálých tvrdých sýrů. Výtečné teď stejně tak jako po dalších minimálně 5-7 rocích. PWT 2023: Velká zlatá medaile s hodnocením 92 bodů. 

Montefico 2019, Barbaresco DOCG – PWT 2023: Velká zlatá medaile s hodnocením 94 bodů. BIO.

Montestefano 2019, Barbaresco DOCG – PWT 2023: Velká zlatá medaile s hodnocením 93 bodů. BIO.

Dvě vína Barbaresco z vinařství La Ca Nova, hrozny pochází z ‚cru‘ vinic, po kterých jsou vína také pojmenována. Podobně jako vína Barolo, i vína Barbaresco doporučujeme ‚pro vychutnání‘ si vína samotného. Pokud chcete Barbaresco párovat s jídlem, doporučujeme je k úpravám červeného masa – výtečné k telecímu či skopovému nebo úpravám zvěřiny, ale raději ne s těžkými omáčkami.

Roccabella 2018, Nebbiolo d‘Alba DOC z vinařství Eugenio Bocchino. Elegantní víno s plným tělem a pevnou strukturou, které zrálo nejdříve v betonovém tanku a následně v dubovém sudu, se prezentuje vůní a chutí vyzrálého lesního ovoce v kombinaci s kořenitými a květinovými tóny. Výborné k úpravám bílého i červeného masa nebo výběru středně vyzrálých sýrů. Výtečné teď stejně tak jako po dalších 5 rocích. PWT 2023: Platinová medaile s hodnocením 95 bodů! BIO-dynamické.

 

Výběr III. „Platinová sada“. V tomto výběru na Vás čekají tři špičková vína z oblasti Barolo. Vína Barolo tvoří vrchol nabídky každého vinařství ve městě Barolo a okolí a jsou řazena mezi nejlepší vína Itálie. Vína Barolo zrají minimálně tři roky ve velkém dubovém sudu a následně několik roků na láhvi. Naše vína Barolo zaujala porotu soutěže Prague Wine Trophy a získala Platinovou medaili za hodnocení nad 95 bodů.

Barolo DOCG 2017 z vinařství Antonio Sasa. Elegantní víno s plným tělem a pevnou strukturou se prezentuje vůní a chutí vyzrálého ovoce v kombinaci s tabákovými a kořenitými tóny. Výborné k úpravám červeného masa včetně zvěřiny nebo výběru vyzrálých tvrdých sýrů. Výtečné teď stejně tak jako po dalších 10 letech.PWT 2022: Platinová medaile s hodnocením 96 bodů. 

Roccabella 2018, Nebbiolo d‘Alba DOC z vinařství Eugenio Bocchino. Elegantní víno s plným tělem a pevnou strukturou se prezentuje vůní a chutí vyzrálého lesního ovoce v kombinaci s kořenitými a květinovými tóny. Velké víno pro výjimečnou příležitost! Výborné k úpravám bílého i červeného masa nebo výběru vyzrálých sýrů. Výtečné teď stejně tak jako po dalších 10 rocích. PWT 2023: Platinová medaile s hodnocením 95 bodů! BIO-dynamické.

Sernie 2018, Barolo DOCG z vinařství Gomba Boschetti. Elegantní víno s plným tělem a pevnou strukturou se prezentuje vůní a chutí vyzrálého ovoce v kombinaci s květinovými a kořenitými tóny. Výborné k úpravám červeného masa včetně zvěřiny nebo výběru vyzrálých tvrdých sýrů. Výtečné teď stejně tak jako po dalších 15 rocích. PWT 2022: Platinová medaile s hodnocením 95 bodů.

 

U všech vín ze sady „Nebbiolo pro vychutnání“ a „Platinová sada“ doporučuji vína dekantovat nebo otevřít s dostatečným časovým předstihem (minimálně několik hodin) před vlastní konzumací.

 

Srdečně vás zdravím a přeji příjemné zážitky s pěknými víny, třeba s těmi z výše uvedené nabídky.

 

Jan Šamla
Víno pro Vás
Nejlepší dovozce roku 2022

 (0)    0

Je Vám více než 18 let?

Tento elektronický obchod propaguje alkohol.

Ano Ne