Vinařství Cascina Ciapat di Bertello leží v oblasti Roero nedaleko od města Barolo, proto i zde dominuje odrůda Nebbiolo. Z produkce vinařství jsme pro Vás vybrali vína Roero (Nebbiolo) a Roero Arneis doplněná aromatickým vínem Dolcetto.
Kořeny vinařství Cascina Ciapat di Bertello sahají až do 17. století, od poloviny 19. století statek vlastní rodina Bertello, která zde pěstuje víno již v šesté generaci. Současní vlastníci, bratři Giacomo a Piero Bertello, pěstují víno na zhruba 11 hektarech vinic. Vinice se nacházejí na území tří vinařských obcí v centru oblasti Roero – Montaldo Roero, zde se nachází sídlo společnosti, Monteu Roero a Vezza d’Alba. Vinice jsou rozloženy převážně na strmých svazích kopcovitého Roera, krásných na pohled ale často obtížně dosažitelných pro mechanizaci, takže na některých vinicích stále převládá ruční práce. Všechny práce, které se týkají révy přímo (prořezávání, vázání, zelená sklizeň,..), jsou prováděny zásadně ručně. Složení půdy je značně různorodé, střídají se zde mořské sedimenty, vápence, jíly a slíny aluviálního původu, jejichž vzájemný poměr a tím i vlastnosti půdy se mění svah od svahu, vinici od vinice a někdy dokonce i ze strany na stranu ve stejné vinici.
Současní vlastníci ve své práci staví na zkušenostech předaných jim dědečkem a otcem. Jak říká Piero Bertello “naučili jsme se respektovat vlastnosti vína vytvořené ve vinicích a snažíme se omezit kroky ve zpracování vína, které mohou ovlivnit rozmanitost a autentičnost našich vín”. Z tohoto důvodu se vinařství soustřeďuje na produkci vín z několika historií prověřených odrůd, pro něž jsou v této části oblasti Roero nejlepší podmínky. Nejvýznamnější odrůdou je Nebbiolo, ze které vzniká vlajková loď vinařství – víno Roero DOCG, další červená vína z odrůd Barbera a Dolcetto a bílá vína z odrůd Arneis a Favorita. Z nabídky vinařství jsme pro Vás vybrali vína Roero DOCG, Roero Arneis DOCG a Langhe Dolcetto DOC.
Žádné produkty neodpovídají tomuto výrobci.