Elegantní víno s plným tělem a pevnou...
Vinařství Societa Agricola Le Masciare najdeme v poblíže městečka Paternopoli v Kampánii, asi 60 km východně od Neapole. Historie vinařství v jeho současné podobě je relativně krátká, ale navazuje na dlouholeté tradice. V současné době společnost Le Masciare obhospodařuje asi 11 hektarů vinic, z toho 7 hektarů osázených odrůdou Aglianco a necelé 4 hektary osázené bílými odrůdami Fiano, Greco a Coda di Volpe. Roční produkce je asi 50,000 láhví vína produkovaných v režimu integrované produkce s postupným přechodem na certifikovanou organickou produkci.
Vinařství Societa Agricola Le Masciare najdeme v poblíže městečka Paternopoli v Kampánii, asi 60 km východně od Neapole. Historie vinařství v jeho současné podobě je relativně krátká, ale navazuje na dlouholeté tradice. Ve starých legendách kraje Irpinie byly výrazem “Le Masciare” označovány čarodějky, které chránily úrodu před případnými nepříznivými vlivy počasí. Podle těchto čarodějek pojmenovala své hospodářství Caterina Martone, když v roce 2001 obvnovila zanedbané rodinné hospodářství na předměstí Paternopoli. V té době k hospodářství patřily asi 4 hektary olivových hájů, které vysázel její pra-praděček v roce 1820, a asi 4 hektary vinic osázených odrůdou Aglianico, včetně nejstarší výsadby ze 40. a 50.let. V prvních letech Caterina a její manžel Massimo vyráběli pouze extrea-virgin olivový olej, s produkcí vína začali až později – první víno Aglianico bylo vyrobeno v roce 2007. V roce 2009 do společnosti La Masciare vstupují čtyři kamarádi z Holandska (Caterina a Massimo byli dlouholetí přátelé s rodiči dvou z nich). Erik den Dunnen (současný největší spoluvlastník a ‘šéf’ vinařství) a jeho kamarád Virna se i s rodinami přestěhovali do Itálie a začali se plně věnovat své původní volnočasové zálibě – pěstování vína. Postupně převzali veškerou práci ve vinařství a Caterine a Massimo odešli na odpočinek. Ve vinařství pracuje ještě sklepmistr Michele, který začal pracovat pro Caterine již od samého začátku výroby vína. Další dva kamarádi zůstali v pozici investorů a dělí svůj čas mezi svou prací v Holandsku a občasným pracovním pobytem ve vinařství.
V současné době společnost Le Masciare obhospodařuje asi 20 hektarů půdy s různým využitím: 11 hektarů vinic, z toho 7 hektarů osázených odrůdou Aglianco a necelé 4 hektary osázené bílými odrůdami Fiano, Greco a Coda di Volpe, 6 hektarů olivovníků a 3 hektary další půdy. Roční produkce je asi 50,000 láhví vína a 1,500 litrů extra-virgin panenského olivového oleje. Olivový olej je již po řadu let vyráběn v organické produci, vinice jsou od roku 2018 postupně převáděny do organické produkce. Víno Fiano di Avelino ročníku 2019 je první víno v oficiálně certifikované organické produkci. Další budou postupně následovat.
Víno Barbassano přináší výrazné aroma zralého červeného ovoce v kombinaci s příjemnými tříslovinami. Výtečné k výrazným pokrmům z červeného masa, zvěřině nebo k výběru vyzrálých sýrům.
Víno Campi Taurasini přináší výrazné aroma zralého červeného ovoce v kombinaci s kořenitými tóny a příjemnými tříslovinami. Výtečné k výrazným pokrmům z červeného masa, zvěřině nebo k výběru vyzrálých sýrům.
Víno Falanghina se představuje výrazným aroma květů středomořských keřů, na patře cítíme jemnou chuť citrusů a tropického ovoce v kombinaci s příjemnou mineralitou a kyselinkou. Výtečné k rybám a mořským plodům, bílému masu, zeleninovým salátům nebo čerstvým sýrům.
Víno Fiano di Avelino se představuje výrazným aroma tropického ovoce, příjemnou mineralitou a kyselinkou. Výtečné k rybám, bílému masu, zeleninovým pokrmům nebo čerstvým sýrům.
Víno Greco di Tufo se představuje ovocným aroma v kombinaci s výraznou mineralitou pocházející ze sopečné půdy. Výtečné k rybám, rizotu, bílému masu, pokrmům ze zeleniny nebo k čerstvým sýrům. Víno je vyprodáno. Doporučujeme Vaší pozornosti víno Pantaleo (100% Greco) z vinařství Cincinnato.
Pian del Bosco představuje vrchol produkce vinařství. Víno přináší výrazné aroma zralého červeného a lesního ovoce v kombinaci s výraznými tříslovinami. Výtečné k výrazným pokrmům z červeného masa, omáčkám, zvěřině nebo k výběru vyzrálých sýrům.
Víno Taurasi patří k vrcholům produkce vinařství. Víno přináší výrazné aroma zralého červeného a lesního ovoce v kombinaci s výraznými tříslovinami. Výtečné k výrazným pokrmům z červeného masa, omáčkám, zvěřině nebo k výběru vyzrálých sýrům.