Vinařství Scriani, které již po řadu generací patří rodině Cottini, najdeme v městečku Fumane v oblasti Valpolicella Classico (východně od jižního cípu jezera Lago di Garda - vinařský region Veneto). Těžiště produkce spočívá ve vínech Valpolicella včetně Amarone, Recioto a Ripasso, ale najdeme zde i bílá vína Custoza, Lugana a Soave z typických lokálních odrůd Garganega, Trebbiano a také Pinot Grigio.
Vinařství Scriani, které již po řadu generací patří rodině Cottini, najdeme v městečku Fumane v oblasti Valpolicella Classico. Tuto oblast na mapě najdeme severně od města Verona, respektive východně od jižního cípu známého jezera Lago di Garda. Oblast Valpolicella byla známá produkcí vína již v období antického Říma. Vína Valpolicella jsou po dlouhá staletí založena na třech modrých odrůdách: Corvina (a jí příbuzná Covinone), Molinara a Rondinella. Kupáží těchto tří odrůd vznikají jak lehká ‚základní‘ vína Valpolicella, seriózní vína Valpolicella Superiore a Valpolicella Ripasso a také špičková vína Amarone a Recioto. V bílých vínech zde převládají lokální odrůdy Garganega, Trabbiano a všudepřítomný Pinot Grigio. Všechny tyto odrůdy, doplněné menší výsadbou dalších odrůd, najdeme i na vinicích Scriani, které se nachází na úbočí Monte St. Urbano, Hora svatého Urbana – příhodné jméno pro založení vinic :-)
Vinařství Scriani obhospodařuje celkem 8 hektarů vinic rozdělených do několika tratí zpravidla situovaných do uměle vytvořených teras na úbočí Hory svatého Urbana, nacházejících se v nadmořské výšce 250 – 400 metrů nad mořem. Nejstarší vinice je asi 50 roků stará, na zatím nejmladší vinici jsou keře 9 roků staré. Hustota keřúů je poměrně nízká – zpravidla 3 tisíce hlav na hektar, výjimečně 4.5 tisíce hlav. Geologické složení půdy je založeno na jílovitých půdách s příměsí šedého vápence (pro odborníky: usazeniny z mořského dna v období eocénu :-) ) a čedičových tufů, což je obzvláště vhodné pro pěstování vinné révy pro produkci vysoce kvalitních vín, ne nadarmo si tuto oblast vyhlédli již staří Římané... ;-)
Ve sklepě víno zraje v nádobách různách materiálů a velikostí – nerezových tancích, tradičních středních i velkých sudech i barrique soudcích z francouzského dubu. Vinařství není BIO certifikované, ale veškeré práce a ošetřování révy na vinici probíhají v souladu s přírodou a jejími procesy. Většinu práce ve vinařství zastane Stefano Cottini, vinař třetí generace, kterému pomáhá celá rodina – maželka Mariangela, dospívající děti, sestra a radou i ‚starý pán‘, Stefanův otec. Celková roční produkce vinařství je asi 60,000 láhví.
Amarone, společně s Barolem a Brunellem jedno z nejznámějších vín Itálie, je velké víno pocházející z oblasti Veneta (Benátska). Amarone se vyrábí z částečně vysušených hroznů. Od roku 2009 je víno Amarone povýšeno do kategorie DOCG. Velké víno pro vzácné příležitosti!
Amarone, společně s Barolem a Brunellem jedno z nejznámějších vín Itálie, je velké víno pocházející z oblasti Veneta (Benátska). Amarone se vyrábí z částečně vysušených hroznů. Od roku 2009 je víno Amarone povýšeno do kategorie DOCG. Zde v provedení Riserva. Velké víno pro vzácné příležitosti!
Carpané je velké víno, které nám odhaluje potenciál odrůdy Corvina, hlavní odrůdy vín rodiny Valpolicella. Doporučujeme vychutnat samotné při chvílích zamyšlení s vínem.
Vína Lugana, odrůdové víno z lokální odrůdy Turbiana (Trebbiano di Lugana), je elegantní víno, vhodné jako aperitiv, k předkrmům a rybám.
Recioto je méně známé 'dvojče' velkého vína Amarone, oproti kterému se vyznačuje nižším obsahem alkoholu a naopak vyšším obsahem zbytkového cukru. Ideální víno k dezertům nebo jako sklenička na dobré trávení. Velké víno pro vzácné příležitosti! Poslední láhve.
Vína Soave, odrůdové víno z odrůdy Garganega, je elegantní aromatické víno, vhodné k širokému spektru pokrmů - od polévek přes předkrmy, pokrmy z ryb, těstoviny až po tepelně upravenou zeleninu nebo pokrmy z vajec. Víno je vyprodáno.
Valpolicella je lehké a harmonické víno vhodné k drůbeži, těstovinám, rizotu nebo studeným předkrmům. Víno je vyprodáno.
Valpolicella Superiore je plné a harmonické víno vhodné k většině úprav červeného masa, obzvláště doporučujeme k pečenému masu, nebo k výběru vyzrálých sýrů.
Valpolicella Superiore je plné a harmonické víno vhodné k většině úprav červeného masa, obzvláště doporučujeme k pečenému masu, nebo k výběru vyzrálých sýrů.
Valpolicella Ripasso - plné a harmonické víno vhodné k většině úprav červeného masa, obzvláště doporučujeme ke grilovanému nebo pečenému masu, nebo k výběru středně vyzrálých sýrů. Poslední láhve.
Valpolicella Ripasso - plné a harmonické víno vhodné k většině úprav červeného masa, obzvláště doporučujeme ke grilovanému nebo pečenému masu, nebo k výběru středně vyzrálých sýrů.