Prohlédnuté produkty
Valpolicella Ripasso - plné a...
S303
Nový produkt
Valpolicella Ripasso - plné a harmonické víno vhodné k většině úprav červeného masa, obzvláště doporučujeme ke grilovanému nebo pečenému masu, nebo k výběru středně vyzrálých sýrů.
Tento produkt již není na skladě
Datum dostupnosti:
Počet | Cena | Ušetříte |
---|---|---|
6 | 338 Kč | Až do 225 Kč |
Země původu | Itálie |
Region | Veneto |
Barva | intenzivní rubínově červená |
Vůně | plná a intenzivní ovocná s převahou lesních plodů, s tóny dřeva a koření |
Chuť | plné a harmonické víno s výraznou chutí zralého ovoce - lesní plody, třešně a švestky, na patře cítíme dlouhý konec vína |
Bio | víno bylo pěstováno a vyrobeno podle zásad šetrného přístupu k přírodě ale bez oficiální certifikace |
Obsah cukru | Suché |
Odrůda | kupáž Corvina/Corvinone, Molinara, Rondinella a Oseleta |
Ročník | 2020 |
Alkohol | 14.0% |
Archivace | 5 - 8 roků |
Ocenění | Prague Wine Trophy 2022: Velká zlatá medaile a titul "Prague Premium Gold" |
Příležitost | Gastronomie |
Jídlo | vhodné k úpravám červeného masa, výtečné ke grilovanému a pečenému masu nebo k výběru středně vyzrálých sýrů |
Vinice
Hrozny pochází ze čtyř vinic - Mandolari, Bosco, Tondin a La Costa - na úbočí kopce Monte St. Urbano v obci Fumante. Terasy s jižní a jihovýchodní orientací, stáří keřů od 15 do 35 roků, hustota keřů 3,000 hlav na hektar; složení půdy je založeno na jílovitých půdách s příměsí šedého vápence (pro odborníky: usazeniny z mořského dna v období eocénu :-) ) a čedičových tufů,
Výroba
Tradiční metoda 'ripasso' tj. 'repasování' - opakované zpracování již jednou prokvašených sušených hroznů po výrobě vína Amarone a Recioto, jejichž slupky (částečně vysušené hrozinky - viz výroba vín Amarone a Recioto) mají po primární fermentaci stále dostatek cukru a dalších látek důležitých pro druhou fermentaci. Tyto slupky jsou přelijty základním vínem Valpolicella Classico a tato směs projde ještě jednou fermentací. Následuje zrání ve středně velkém (26 hl) dubovém sudu po dobu 18 měsíců a ležením na láhvi po dobu 4 měsíců, než je víno připraveno na cestu k zákazníkovi.
Zajímavost
Oblast Valpolicella byla známá produkcí vína již v období antického Říma. Vína Valpolicella jsou po dlouhá staletí založena na třech modrých odrůdách: Corvina (a jí příbuzná Covinone), Molinara a Rondinella. Kupáží těchto tří odrůd vznikají jak lehká ‚základní‘ vína Valpolicella, seriózní vína Valpolicella Superiore a Valpolicella Ripasso a také špičková vína Amarone a Recioto. Víno Valpolicella Ripasso ročníku 2019 je založeno na odrůdě Corvina (60%) doplněné vínem Corvinone (20%), Rondinella (10%), Molinara (7%) a jako 'koření' ještě lokání odrůdou Oseleta (3%).
Porovnejte s vínem Valpolicella Ripasso z vinařství Antonio Sasa, který styl vyhovuje více Vašim chuťovým pohárkům :-)
Produkce
Asi 5,000 lahví ročně.
Další ocenění
Wine & Degustation, č. 11/2023: 88 bodů v Grand testu vín Valpolicella Ripasso
Víno ročníku 2019:
James Suckling: 92 bodů
Wines Critic 2021: 93 bodů
Decanter 2021: 90 bodů
La guida ai vini di Verona: 90 bodů a zařazeno mezi Top 100 vín Itálie pro rok 2022
Ročník 2018
Prague Wine Trophy 2020: Velká zlatá medaile a titul "Prague Premium Gold" za 93 bodů
Vinitaly 2020: zařazeno do výběru nejlepších vín roku "5StarWines" s hodnocením 91 bodů
Decanter 2020: 90 bodů
Falstaff 2020: 92 bodů
Ročník 2017:
Fallstaff 2019: 92 bodů
Vini Buoni: 4 hvězdy
IWSC 2019: Bronzová medaile
Další ocenění
Vinařství Scriani bylo oceněno jako '5-hvězdičkové vinařství' („vynikající vinařství s nejvyšším standardem kvality vín“) za výsledky dosažené v soutěži Prague Wine Trophy pro rok 2020 a 2022.