Prohlédnuté produkty
Valpolicella Superiore je plné a...
S302
Nový produkt
Valpolicella Superiore je plné a harmonické víno vhodné k většině úprav červeného masa, obzvláště doporučujeme k pečenému masu, nebo k výběru vyzrálých sýrů.
Tento produkt již není na skladě
Datum dostupnosti:
Počet | Cena | Ušetříte |
---|---|---|
6 | 286 Kč | Až do 234 Kč |
Země původu | Itálie |
Region | Veneto |
Barva | tmavě rubínově červená |
Vůně | výrazná ovocná s převahou zralých černých bobulí a lesního ovoce |
Chuť | plné a harmonické víno s výraznou ovocnou chutí, na patře cítíme až sladkost a také kořenitost, dlouhý konec vína |
Bio | víno bylo pěstováno a vyrobeno podle zásad šetrného přístupu k přírodě ale bez oficiální certifikace |
Obsah cukru | Suché |
Odrůda | kupáž Corvina/Corvinone, Molinara, Rondinella a Oseleta |
Ročník | 2018 |
Alkohol | 13.0% |
Archivace | 3 – 5 roků |
Ocenění | Prague Wine Trophy 2020: Zlatá medaile a titul "Prague Gold" |
Příležitost | Gastronomie |
Jídlo | vhodné k těstovinám s masem, úpravám červeného masa, výtečné k pečením, nebo vyzrálým sýrům |
Vinice
Hrozny pochází ze dvou vinic - Ronchiel a La Costa - na úbočí kopce Monte St. Urbano v obci Fumante. Terasy s jižní a jihovýchodní orientací, stáří keřů od 15 do 30 roků, hustota keřů 3,000 hlav na hektar; složení půdy je založeno na jílovitých půdách s příměsí šedého vápence (pro odborníky: usazeniny z mořského dna v období eocénu :-) ) a čedičových tufů,
Výroba
Zelená sklizeň s redukcí hroznů probíhá v průběhu července, ruční sběr s výběrem hroznů pro další zpracování proběhl koncem října, kdy byly hrozny již téměř 'přezrálé'. Pro výrobu vína Superiore byly vybrány pouze nejlepší hrozny. Fermentace na slupkách probíhá v nerezovém tanku bez kontroly teploty po dobu 15 dnů. Následuje zrání ve středně velkém (26 hl) dubovém sudu po dobu 12 měsíců, následuje lahvování a ležení na lahvi asi 4 měsíce, než je víno připraveno na cestu k zákazníkovi.
Zajímavost
Oblast Valpolicella byla známá produkcí vína již v období antického Říma. Vína Valpolicella jsou po dlouhá staletí založena na třech modrých odrůdách: Corvina (a jí příbuzná Covinone), Molinara a Rondinella. Kupáží těchto tří odrůd vznikají jak lehká ‚základní‘ vína Valpolicella, seriózní vína Valpolicella Superiore a Valpolicella Ripasso a také špičková vína Amarone a Recioto. Víno Valpolicella Superiore ročníku 2017 je založeno na odrůdě Corvina (60%) doplněné vínem Corvinone (20%), Rondinella (10%), Molinara (7%) a jako 'koření' ještě lokání odrůdou Oseleta (3%).
Produkce
Asi 7,000 lahví ročně.
Další ocenění
Wine & Degustation, květen 2020, Grand test vín Valpolicella: 88,60 bodů
Decanter 2020: 90 bodů
Falstaff 2020: 92 bodů
Wines Critic 2021: 90 bodů
Předchozí ročníky získaly následující ocenění:
Decanter 2019: Bronzová medaile a 86 bodů pro víno ročníku 2016
IWSC 2019: Bronzová medaile a 87 bodů pro víno ročníku 2016
Vínařství Scriani bylo oceněno jako '5-hvězdičkové vinařství' („vynikající vinařství s nejvyšším standardem kvality vín“) za výsledky dosažené v soutěži Prague Wine Trophy pro rok 2020 a 2022.