Druhé víno z Chateau Lilian Ladouys...
Piemontský patriot Davide Canina je původním vzděláním inženýr a vinařský nadšenec, který se postupným vzděláváním stal someliérem, nejdříve amatérským a od roku 2008 profesionálním. Davide se ujal i role négocianta a v úzké spolupráci s týmem spolupracovníků a vybranými vinaři napříč Piemontem vytvořil dvě řady vín reprezentujících produkci vín z typických piemontskych odrůd: řadu I PARCELLARI pro vysokou gastronomii a zvláštní příležitosti a řadu Cascina Luna pro běžnou gastronomii a ‚každodenní‘ konzumaci.
Piemontský patriot Davide Canina je původním vzděláním inženýr a vinařský nadšenec, který se postupným vzděláváním stal someliérem, nejdříve amatérským a od roku 2008 profesionálním. Postupně začal vyučovat enologii na vysoké škole v Asti a stal se ředitelem ASPI (Asociace profesionálních sommeliérů Itálie) pro oblast Monferrato. Mimoto je Davide také zodpovědný za tvorbu a udržování vinných listů několika ‚michelinských‘ restaurací napříč Piemontem.
Davide vždy vyznával myšlenku, že víno vzniká především na vinici a ve sklepě je možné jeho vlastnosti už jen utvrdit ale ne změnit. Z této myšlenky roce 2019 vznikl projekt I PARCELLARI (odvozeno od výrazu „parcella“ i u nás používaného) s motem „Un Vigneto – Una Parcella – Uno Vino“ vyjadřující pevné spojení vinice – viniční trať – víno. Davidovými partnery v projektu jsou Monica Pedrotto, Davidova dlouholetá životní partnerka, a Agostino Malvicino, tehdy ředitel konsorcia Produtti di Govone. Společně procházeli desítky vinařství napříč oblastmi Langhe, Roero a Monferrato, studovali mapy jejich vinic a viničních tratí, analyzovali složení půdy, vysázené odrůdy včetně klonů. Nakonec vytipovali vinční tratě ideální pro jednotlivé odrůdy, typické pro Piemont: Albarossa, Barbera, Grignolino, Nebbiolo a Ruche v červených a Chardonnay a Sauvignon v bílých vínech, u kterých se konzultacemi při práci na vinici i ve sklepě podílí na jejich konečné podobě.
Projekt I PARCELLARI přináší nádherná vína, která potěší milovníky velkých vín, ale každá mince má dvě strany – zde jde o to, že vína I PARCELLARI nejdou označit za ‚cenově dostupná‘. Tuto výtku Davide slyšel od samého počátku a následně vytvořil v podobném konceptu i druhý projekt Cascina Luna, který přináší vína určená pro zájemce o vína pěkná, přímočará a nekomplikovaná, se kterými se lze potěšit při běžné konzumaci, ať už v párování s jídly nebo jen tak pro příjemný zážitek s vínem bez nutnosti objevování mnoha vrstev a výrazů vína, které máme ve sklenici.
Dovezli jsme pro Vás dvě vína z řady I PARCELLARI: z červených Barbera „Parcella 563“ a z bílých Chardonnay „Parcella 146“. Když se Vám budou tato dvě vína líbit, dovezeme i zástupce dalších odrůd. Z řady Cascina Luna jsme přivezli čtyři vína, všechna červená: Barbera del Monferrato DOC, Dolcetto di Ovada DOC, Ovada DOCG a Vino Rosso (kupáž). Věřím, že rozšíření naší nabídky o tento výběr piemontských vín ‚z rukou‘ profesionála a současně nadšence Davide Canina bude pro Vás zajímavým zpestřením a dalším ‚rozšířením obzorů‘ v poznávání vinařské Itálie :-)
Víno Dolcetto příjemné víno s ovocitým charakterem vhodné pro párování s téměř jakýmkoliv jídlem - doporučujeme k těstovinám, tepelně upravené zelenině nebo lehčím úpravám červeného masa.
Víno ve ‚francouzském stylu‘, doporučujeme milovníkům těžkých barikovaných vín. Víno lze párovat s výraznými pokrmy z ryb, vyzrálými sýry nebo si jej můžeme vychutnat samotné ‚jen tak‘. Poslední láhve.
Parcella 563 je elegantní víno, které je vhodné pro párování s téměř jakýmkoliv jídlem - od rizota nebo těstovin přes pokrmy z bílého masa až po úpravy červeného masa a zvěřiny nebo výběru vyzrálých sýrů na závěr. Ale nejlépe si je užijeme samotné při výjimečné příležitosti. Vhodné též k několikaleté archivaci.
Víno Treparcelle Bianco je kupáž dvou odrůd: Chardonany a Cortese. Je vhodné pro párování s širokým spektrem pokrmů: od polévek a předkrmů přes zeleninové saláty až k pokrmům z ryb a bílého masa nebo výběr čerstvých a středně vyzrálých sýrů na závěr.
Víno Treparcelle Rosso je kupáž dvou nejznámějších odrůd Piemontu: Barbera a Nebbiolo. Je vhodné pro párování s širokým spektrem pokrmů od těstovin s masem nebo houbami přes úpravy červeného masa až po výběr vyzrálých sýrů na závěr. Ale nejlépe si je užijeme samotné při výjimečné příležitosti.
Víno Treparcelle Ruché je elegantní víno, které je vhodné pro párování s širokým spektrem pokrmů z bílého i červeného masa nebo s výběrem vyzrálých sýrů na závěr. Ale nejlépe si je užijeme samotné při výjimečné příležitosti. Vhodné též k několikaleté archivaci.
Základní víno vinařství, kupáž odrůd Barbera a Dolcetto, harmonické ovocité víno vhodné k téměř jakémukoliv jídlu s výjimkou těžkých úprav červeného masa nebo zvěřiny. Doporučujeme zvláště k těstovinám a lehkým úpravám masa.