Prohlédnuté produkty
Víno Treparcelle Rosso je kupáž dvou...
C608
Nový produkt
Víno Treparcelle Rosso je kupáž dvou nejznámějších odrůd Piemontu: Barbera a Nebbiolo. Je vhodné pro párování s širokým spektrem pokrmů od těstovin s masem nebo houbami přes úpravy červeného masa až po výběr vyzrálých sýrů na závěr. Ale nejlépe si je užijeme samotné při výjimečné příležitosti.
Tento produkt již není na skladě
Datum dostupnosti:
Země původu | Itálie |
Region | Piemont |
Barva | intenzivní rubínově červená s purpurovými záblesky |
Vůně | intenzivní bohatá směs vůní zralého ovoce (třešně, švestky), květin (sušené květy růže) a kořenitých (vanilka) tónů |
Chuť | víno má poloplné tělo, na patře cítíme příjemné třísloviny v kombinaci s chutí zralého ovoce - třešně, čokolády a vanilky z ušlechtilého dřeva, víno je vyvážené a se středně dlouhým trváním |
Bio | víno bylo pěstováno a vyrobeno podle zásad šetrného přístupu k přírodě ale bez oficiální certifikace |
Obsah cukru | Suché |
Odrůda | kupáž Barbera a Nebbiolo |
Ročník | 2022 |
Alkohol | 14.0% |
Archivace | 5 - 8 roků |
Příležitost | Gastronomie |
Jídlo | doporučujeme k těstovinám s masem nebo houbami, pokrmům z červeného masa nebo k výběru polo- a vyzrálých sýrů |
Vinice
Vinice v městečku Govone na pomezí oblastí Langhe a Monferrato; jak název vína napovídá, hrozny pocházejí ze tří parcel; svah s jihovýchodní a východní orientací, stáří keřů asi 10 roků Barbera a 15-20 roků Nebbiolo; půda hlinitá - převládají naplaveniny s příměsí písku a jílu (obě složky asi po 25%).
Výroba
V první polovině července proběhla zelená sklizeň, ruční sběr s výběrem hroznů pro další zpracování proběhl v druhé polovině září. Fermentace pro každou odrůdu zvlášť proběhla v nerezovém tanku při kontrolované teplotě 26C po dobu 12 dnů, celou dobu na slupkách. Jablečno-mléčná fermentace a zrání po dobu 3 měsíců proběhly použitých dubových sudech, mix 5 hl a tonneaux sudů, a následně v opět v nerezovém tanku již obě odrůdy společně 6 měsíců pro scelení a harmonizaci. Dále následovalo láhvování a ležení na lahvi po dobu dalších 6 měsíců, než bylo víno připraveno na cestu k zákazníkovi.
Zajímavost
Davide vždy vyznával myšlenku, že víno vzniká především na vinici a ve sklepě je možné jeho vlastnosti už jen utvrdit ale ne změnit. Z této myšlenky roce 2019 vznikl projekt I PARCELLARI (odvozeno od výrazu „parcella“ i u nás používaného) s motem „Un Vigneto – Una Parcella – Uno Vino“ vyjadřující pevné spojení vinice – viniční trať – víno. Následně projekt rozšířil o vína řady "treparcelle", který přináší vína více přístupná - ve smyslu nižší komplexnosti a také ve smyslu ekonomické dostupnosti těchto vín oproti výjimečným vínům z první fáze projektu (jedna) "parcella".
Barbera je nejrozšířenější odrůda oblasti Piemont, touto odrůdou je osázeno více než 50% plochy vinic v Piemontu. Odrůda původně dávající vína nižší kvality pro každodenní pití, prodávané často bez lahvování, se v posledních dvou-třech desetiletích vypracovala na čelnou pozici mezi víny Piemontu.
Nebbiolo je královská odrůda Piemontu, která dává v okolí měst Barolo a Barbaresco stejnojmenná 'veliká vína', která patří mezi nejznámější vína Itálie. Kromě těchto dvou top denominací se můžeme s víny Nebbiolo setkat především v regionu Langhe a Roero obklopujícími tato dvě města, dále v centrální části Piemontu - oblast Monferrato. A ještě také v severní části Piemontu, v okolí měst Ghemme a Gattinara se pěstuje klon Nebbiolo lokálně nazývaný 'Spanna'.
Víno Treparcelle Rosso je příjemné víno s poloplným tělem vhodné jako společník k využití v gastronomii, víno je vhodné pro párování s širokým spektrem pokrmů: od těstovin s masem nebo houbami přes úpravy červeného masa až po výběr vyzrálých sýrů na závěr.
Produkce
Asi 3,000 lahví ročně.