Prohlédnuté produkty
Toto víno je představitel...
C603
Nový produkt
Toto víno je představitel 'šlechtické' denominace pro vína Dolcetto - Ovada DOCG. Elegantní víno s výrazným ovocným charakterem s nižším obsahem kyselinek a tříslovin, které může doprovázet všechny chody, od předkrmu až po talíř s výběrem sýrů na závěr.
Tento produkt již není na skladě
Datum dostupnosti:
Počet | Cena | Ušetříte |
---|---|---|
6 | 251 Kč | Až do 266 Kč |
Země původu | Itálie |
Region | Piemont |
Barva | intenzivní rubínová s fialovými záblesky |
Vůně | bohatá směs květinových ovocná vůně, převládají zralé třešně, ostružiny |
Chuť | elegantní víno se středně plným tělem, na patře cítíme bohatou směs ovocných chutí - zralé třešně a lesní ovoce, v dochuti cítíme 'hořkost' mandlí, pro odrůdu Dolcetto typickou |
Bio | víno bylo pěstováno a vyrobeno podle zásad šetrného přístupu k přírodě ale bez oficiální certifikace |
Obsah cukru | Suché |
Odrůda | Dolcetto |
Ročník | 2020 |
Alkohol | 13.5% |
Archivace | 5 - 8 roků |
Příležitost | Gastronomie |
Jídlo | vína Dolcetto jsou univerzální společník pro širokou paletu pokrmů - od úprav bílého masa přes těstoviny, rizoto, tepelně upravenou zeleninu až k po pokrmy z červeného masa - s výjimkou těžkých a výrazně kořeněných úprav |
Vinice
Vinice v katastru obce Cremolino v jihovýchodní části Monferrato, svah s jižní až jihovýchodní orientací, půda převážně písčito-vápenitá, stáří keřů od 15 do 25 roků, hlavy vedeny systémem Guyot.
Výroba
V polovině července probíhá zelená sklizeň, ruční sběr s výběrem nejlepších hroznů pro další zpracování proběhl v druhé polovině září. Fermentace proběhla v nerezovém tanku při kontrolované teplotě 26C po dobu 8 dnů, celou dobu na slupkách. V nerezovém tanku proběhla jablečno-mléčná fermentace a následovalo zrání ve velkém dubovém sudu po dobu 12 měsíců, dále lahvování a ležení na lahvi po dobu alespoň 6 měsíců, než bylo víno připraveno na cestu k zákazníkovi.
Zajímavost
Dolcetto je jedna z typických piemontských odrůd (třetí nejvýznamější modrá odrůda po odrůdách Barbera a Nebbiolo), mimo tento region se v podstatě nepěstuje. Někdy jsou vína Dolcetto přirovnávána svým charakterem k vínům Beaujolais - také se obvykle pijí mladá a nejsou vhodná (až na výjimky – oblast Dogliani nebo Ovada) k dlouhodobé archivaci. A právě v oblasti Ovada se nachází vinice pro výrobu našeho vína. Víno Ovada je elegantní víno s výrazným ovocným charakterem s nižším obsahem kyselinek a tříslovin, které může doprovázet všechny chody, od předkrmu až po talíř s výběrem sýrů na závěr.
Hrozny pro výrobu našeho vína Dolcetto, stejně jako pro všechna ostatní vína z řady Cascina Luna, byly pěstováno a vyrobeno podle zásad šetrného přístupu k přírodě ale bez oficiální certifikace.
Řada vín Cascina Luna je projekt představující vína z typických odrůd oblasti Monferrato, který vznikl na popud sommeliéra a négocianta Davide Canina ve spolupráci s vinaři v produkční oblasti Ovada. Projekt Cascina Luna vznikl jako protipól k dřívějšímu projektu I PARCELLARI, který představuje vína z typických odrůd Piemontu v špičkovém provedení (a za 'špičkové' ceny). Projekt Cascina Luna nám přináší vína typická pro oblast Monferrato ve vynikající kvalitě a za velice příhodné ceny :-)
Produkce
Asi 6,000 lahví ročně.