Prohlédnuté produkty
Parcella 563 je elegantní víno, které...
C605
Nový produkt
Parcella 563 je elegantní víno, které je vhodné pro párování s téměř jakýmkoliv jídlem - od rizota nebo těstovin přes pokrmy z bílého masa až po úpravy červeného masa a zvěřiny nebo výběru vyzrálých sýrů na závěr. Ale nejlépe si je užijeme samotné při výjimečné příležitosti. Vhodné též k několikaleté archivaci.
Tento produkt již není na skladě
Datum dostupnosti:
Země původu | Itálie |
Region | Piemont |
Barva | temně rubínově červená |
Vůně | intenzivní bohatá směs vůní s převládajícím aroma zralého ovoce a kořenitých tónů |
Chuť | víno má plné tělo, na patře cítíme třísloviny v kombinaci s výraznou chutí zralého ovoce až k džemovým tónům a kořenitými tóny z ušlechtilého dřeva, víno má dlouhé trvání |
Bio | víno bylo pěstováno a vyrobeno podle zásad šetrného přístupu k přírodě ale bez oficiální certifikace |
Obsah cukru | Suché |
Odrůda | Barbera |
Ročník | 2020 |
Alkohol | 15.0% |
Archivace | 10 - 12 roků |
Příležitost | Společník pro 'velkou příležitost' |
Jídlo | Barbera je univerzální víno k širokému spektru pokrmů - od těstovin přes rizoto, grilovanou zeleninou, pokrmy z bílého i červeného masa (ne těžké omáčky) a také zvěřinu až po talíř vyzrálých sýrů na závěr |
Vinice
Vinice Bricco Pizzo v městečku Cioccaro di Penango, oblast Monferrato, číslo parcely 563; svah s jižní až jihozápadní orientací, stáří keřů asi 35 roků; půda hlinitá s příměsí písku (30%) a jílu (15%) se středně vysokým obsahem vápence.
Výroba
V polovině července probíhá zelená sklizeň, ruční sběr s výběrem nejlepších hroznů pro další zpracování proběhl na přelomu září a října. Fermentace proběhla v nerezovém tanku při kontrolované teplotě 26C po dobu 15 dnů, celou dobu na slupkách. V nerezovém tanku proběhla také jablečno-mléčná fermentace. Zrání proběhlo v 500 lt sudech (tzv. "tonneaux") z francouzského dubu po dobu 12 měsíců, dále láhvování a ležení na lahvi po dobu alespoň 12 měsíců, než bylo víno připraveno na cestu k zákazníkovi.
Zajímavost
Barbera je nejrozšířenější odrůda oblasti Piemont, touto odrůdou je osázeno více než 50% plochy vinic v Piemontu a kvalitativně se v posledních dvou-třech desetiletích vypracovala na čelnou pozici mezi víny Piemontu. Proto se víno z odrůdy Barbera právem stalo součástí součástí projektu I PARCELLARI představující vína z typických odrůd Piemontu s důrazem na původ hroznů, který vznikl na popud sommeliéra a négocianta Davide Canina ve spolupráci s vybranými vinaři v centrální části Piemontu. Název vína, podobně jako všechny ostatní vína tohoto projektu, je odvozen od označení viniční trati v katastrálních dokumentech. K výrobě vína Parcella 563 jsou používány hrozny z nejlepších poloh vinice a prochází dvojím výběrem - na vinici a ještě před zpracováním ve sklepě. Výtečné víno k výjimečným příležitostem. Parcella 563 je nádherné víno s plným tělem a pěknou strukturou vhodné jako společník k významné příležitosti, zamyšlení s vínem nebo ke špičkové gastronomii, párování s jídlem je vhodné pro široké spektrum pokrmů jak je u vín Barbera běžné.
Produkce
Asi 1,600 lahví ročně.