Družstevní vinařství Eichenwald Weine, které sdružuje zhruba 100 drobných vinařů s celkovou rozlohou vinic více než 400 hektarech, nalezneme v městě Horitschon ve středu oblasti Burgenland, což dokazuje i název samotného vinařského regionu Mittelburgenland DAC. Vedle tohoto oficiálního názvu se zde používá i neoficiální název Blaufränkischland, což naznačuje, která odrůda je zde ‚doma‘ a převládá ve výsadbě na vinicích. Další významnou odrůdou je Zweigeltrebe, vína z těchto dvou odrůd tvoří asi 95% produkce vinařství.
Vinařství Eichenwald Weine nalezneme v městě Horitschon ve středu oblasti Burgenland, což dokazuje i název zdejšího vinařského regionu Mittelburgenland DAC (jednom ze čtyř, které v Burgenlandu nalezneme). Vedle oficiálního názvu Mittelburgenland se používá i neoficiální název Blaufränkischland – to naznačuje, která odrůda je zde ‚doma‘ a převládá ve výsadbě na vinicích. Kromě Frankovky (asi 55% výsadby) se zde můžeme setkat i s další typickou rakouskou odrůdou Zweigeltrebe (asi 35% výsadby) a v menší míře s francouzskými modrými odrůdami Cabernet Sauvignon a Merlot (dohromady asi 8% výsadby) a pouze 2% vinic jsou osázeny bílými odrůdami, v první řadě s odrůdou Veltlínské zelené doplněné menším množstvím Muškátu žlutého a Chardonnay.
Vinařství Eichenwald Weine je družstevní vinařství, k jehož založení došlo v roce 1962, kdy se první skupina vinařů spojila do družstva pod názvem Spojení Vinaři Blaufränkischland (Die Vereinten Winzer Blaufränkischland). V té době pečovali o zhruba 80 hektarů vinic, postupnou výsadbou a doplňováním členů – nejen v katastru obce Horitschon (tradiční vinice Dürrau, Gfangerwald, Hutweide, Rakitsch, Schiedknolling a Stadläcker), ale i dalších obcí v oblasti: Deutschkreutz, Großwarasdorf,Haschendorf, Lutzmannsburg, Raiding, Strebersdorf a Unterpetersdorf - zvýšili rozlohu vinic až na současných více než 400 hektarů, o které se stará zhruba 100 drobných vinařů – členů družstva. Produkce vinařství je okolo 3 milionů litrů vína ročně, z toho 95% vína z odrůd Frankovka a Zweigeltrebe, případně jejich kupáže.
Z produkce vinařství Eichenwald Weine jsme pro Vás vybrali čtyři červená odrůdová vína: všechny tři verze vína Frankovka – od ‚základní‘ Frankovky Der Traubendieb (jakostní víno) přes Der Gugafanga (Mittelburgenland DAC) k nejvyšší řadě Der Geisteblitz (Mittelburgenland DAC Reserve) které zrálo v barrique soudcích. K vínům Frankovka jsme vybrali i vyšší řadu vína Zweigelt: Das Federviech (jakostní víno, Reserve). Na další vína z produkce vinařství se třeba dostane časem...
Víno Blanc de Blancs Brut bylo vytvořeno tradiční šampaňskou metodou kvašení v láhvi. Doporučujeme jako aperitiv nebo slavnostní přípitek, v gastronomii víno můžeme párovat s pokrmy z ryb a plodů moře, nebo lehkým úpravám těstovin a zeleninovým salátům. Báječné při užití si vína ‘jen tak’. Poslední láhve.
Das Federviech je příjemné víno pro vychutnání vína samotného nebo jako společník k párování s jídlem - k pokrmům z červeného masa, těstovinám s masem, tepelně upravené zelenině nebo výběru sýrů na závěr. Víno je vyprodáno. Doporučujeme Vaší pozornosti víno Ried Hedwighof 2018 z vinařství Sepp Moser.
Das Hohe Ross je víno z odrůdy Merlot. Příjemné víno pro párování s jídlem stejně jako pro vychutnání si vína samotného. V párování s jídlem doporučujeme k pokrmům z červeného masa, těstovinám s masem, tepelně upravené zelenině nebo výběru sýrů na závěr.
Der Aristokrat je víno z odrůdy Cabernet Sauvignon. Příjemné víno pro párování s jídlem stejně jako pro vychutnání si vína samotného. V párování s jídlem doporučujeme k pokrmům z červeného masa, těstovinám s masem, tepelně upravené zelenině nebo výběru sýrů na závěr.
Der Geistesblitz je velké víno s výrazným vlivem dřeva, ve kterém zrálo. Vhodné pro pití nyní stejně tak jako po dlouholeté archivaci. Příjemný společník pro chvíle zamyšlení nebo pro párování s výraznými pokrmy z červeného masa nebo zvěřině, též k vyzrálým sýrům.
Gugafanga je příjemné víno pro konzumaci 'jen tak' nebo jako společník k párování s jídlem - k pokrmům z červeného masa, těstovinám s masem, tepelně upravené zelenině nebo výběru sýrů na závěr.
Naše Frankovka je čerstvé, příjemné víno pro konzumaci 'právě teď', výtečný společník k párování s jídlem - k pokrmům z červeného i bílého masa, těstovinám a houbovým pokrmům nebo středně vyzrálým sýrům.
Die Zeitreise je kupáž tří odrůd: Frankovka, Zweigeltrebe a Merlot. Příjemné víno pro párování s jídlem - k pokrmům z červeného masa, těstovinám s masem, tepelně upravené zelenině nebo výběru sýrů na závěr.
Víno The Oak představuje vrchol produkce vinařství, kupáž středoevropské odrůdy Frankovka v kombinaci s globálními odrůdami Cabernet Sauvignon a Merlot. Velké víno s výrazným vlivem dřeva, vhodné pro pití nyní stejně tak jako po dlouholeté archivaci. Příjemný společník pro chvíle zamyšlení nebo pro párování s výraznými pokrmy z červeného masa nebo...