Prohlédnuté produkty
Moliss je víno s plným tělem a pěknou...
Elegantní víno s plným tělem a pevnou...
P403
Nový produkt
Moliss je víno s plným tělem a pěknou strukturou z 'cru' vinice, vhodné pro párování s jídlem (od těstovin až po výrazné úpravy červeného masa nebo výběr sýrů) stejně tak jako pro užití si vína 'jen tak'. Vhodné též k několikaleté archivaci.
Tento produkt již není na skladě
Datum dostupnosti:
Počet | Cena | Ušetříte |
---|---|---|
6 | 302 Kč | Až do 201 Kč |
Země původu | Itálie |
Region | Piemont |
Barva | intenzivní rubínově červená s fialovými záblesky |
Vůně | intenzivní kombinace ovocných vůní, tabáku, vanilky a koření |
Chuť | plné víno s pěknou strukturou, příjemná kyselinka je v harmonii s příjemnými tříslovinami; na patře cítíme sušené ovoce, černý čaj, koření, víno má dlouhý závěr |
Bio | víno bylo pěstováno a vyrobeno podle zásad šetrného přístupu k přírodě ale bez oficiální certifikace |
Obsah cukru | Suché |
Odrůda | Barbera |
Ročník | 2018 |
Alkohol | 14.5% |
Archivace | 10 roků |
Ocenění | Prague Wine Trophy 2022: Zlatá medaile a titul "Prague Gold" |
Příležitost | Gastronomie |
Jídlo | univerzální víno k širokému spektru pokrmů - od těstovin přes tepelně upravenou zeleninu až po úpravy červeného masa (i s omáčkami) a výběr sýrů na závěr |
Vinice
'Cru' vinice Moliss v katastru Agliano Terme, stáří keřů asi 35 roků, půda převážně jílovitá, svah s orientací jihovýchodní
Výroba
Na přelomu července a srpna probíhá zelená sklizeň, ruční sběr s výběrem nejlepších hroznů pro další zpracování proběhl na konci září. Fermentace probíhá v nerezovém tanku při kontrolované teplotě po dobu 15 dnů, celou dobu na slupkách. Jablečno-mléčná fermentace proběhla v prosinci a následuje zrání po dobu 11 měsíců s častým pumpováním - část v 30 hl sudech z rakouského dubu a část v 5 hl kádích z francouzského dubu, následuje harmonizace v nerezovém tanku, lahvování a ležení na lahvi po dobu alespoň 6 měsíců, než je víno připraveno na cestu k zákazníkovi.
Zajímavost
Barbera je nejrozšířenější odrůda oblasti Piemont, touto odrůdou je osázeno více než 50% plochy vinic v Piemontu. Odrůda původně dávající vína nižší kvality pro každodenní pití, prodávané často bez lahvování, se v posledních dvou-třech desetiletích vypracovala na čelnou pozici mezi víny Piemontu. Moliss je víno s plným tělem a pěknou strukturou vhodné k širokému spektru jídel - od těstoviny s masem přes tepelně upravenou zeleninu až k pokrmům z červeného masa (i výraznějším) nebo výběru sýrů na závěr.
Produkce
Asi 25,000 lahví ročně.
Další ocenění
Předchozí ročníky získaly tato ocenění:
PWT 2021: Velká zlatá medaile pro ročník 2017
PWT 2019: Velká zlatá medaile pro ročník 2016
Decanter 2019: Stříbrná medaile za 92 bodů pro ročník 2016
Vínařství Agostino Pavia & Figli bylo oceněno jako '5-hvězdičkové vinařství' („vynikající vinařství s nejvyšším standardem kvality vín“) za výsledky dosažené v soutěži Prague Wine Trophy pro rok 2019, 2021 a 2022.