Rodinné vinařství Agostino Pavia najdeme v městečku Agliano Terme na rozhraní pod-oblastí Asti a Monferrato, které patří mezi nejznámější vinařské obce s terrire vhodným k pěstování odrůdy Barbera. Rodina Pavia – Agostino se svými dvěma syny Giuseppe a Mauro – obhospodařuje asi 10 hektarů vinic, z nichž drtivá většina je osázena odrůdou Barbera. Menší plocha je osázena odrůdami Albarossa, Dolcetto, Grignolino a Syrah. Celková roční produkce vinařství je asi 100,000 láhví.
Rodinné vinařství Agostino Pavia najdeme v městečku Agliano Terme na rozhraní pod-oblastí Asti a Monferrato, které patří mezi nejznámější vinařské obce s terrire vhodným k pěstování odrůdy Barbera (ne náhodou Agliano Terme sousedí s městečkem Costigliole d’Asti – sídlo vinařství Boeri Alfonso :-) ). Rodina Pavia obhospodařuje asi 10 hektarů vinic, z nichž drtivá většina je osázena odrůdou Barbera. Menší plocha je osázena odrůdami Albarossa, Dolcetto, Grignolino a Syrah. Celková roční produkce vinařství je asi 100,000 láhví.
Rodina Pavia žila v oblasti po řadu generací, ale počátek vinařství v dnešní podobě spadá do 50. let, kdy rodina Pavia začala skupovat opuštěné vinice (díky odlivu obyvatel ze zemědělství do velkých měst) ale s výtečným terroir. V té době také začali lahvovat část produkce. Na počátku 80. let rodina Pavia zakoupila statek La Marescialla, který se stal sídlem vinařství. Agostino, tehdy mladík dnes hlava rodiny, řídí práce ve vinařství, především na vinici, dodnes. V současné době mu pomáhají dva synové Giuseppe (‚Pino‘) a Mauro, kteří pomáhají na vinicích a vedou práci ve sklepě.
Vinařství Agostino Pavia není oficiálně ‚BIO‘ certifikované, ale již po dlouhou dobu praktikuje na vinicích postupy šetrné k přírodě – „nech přírodu pracovat, nic nepřidávej a nic neber“, samozřejmostí je nulové použití chemických přípravků při ošetřování révy. Podobně i při práci ve sklepě používají převážně tradiční postupy.
Blina je elegantní víno z 'cru' vinice vhodné pro párování s téměř jakýmkoliv jídlem - od těstovin přes tepelně upravenou zeleninu až k pokrmům z červeného masa nebo výběru sýrů na závěr. Vhodné též k několikaleté archivaci.
Casareggio je středně plné víno, vhodné pro párování s téměř jakýmkoliv jídlem - od drůbeže přes těstoviny a tepelně upravenou zeleninu až k pokrmům z červeného masa (raději ne k těžkým omáčkám a zvěřině) nebo čerstvým a středně vyzrálým sýrům.
Odrůdy Grignolino dává lehčí červená vína, která svojí světlejší barvou připomínají naše moravské pinoty (rulandské modré). Doporučujeme k úpravám drůbeže a těstovinám.
Odrůdy Grignolino dává lehčí červená vína, která svojí světlejší barvou připomínají naše moravské pinoty (rulandské modré). Doporučujeme k úpravám drůbeže a těstovinám.
Víno Tre Volti je kupáž tří modrých odrůd - Barbera, Nebbilo a Albarossa. Víno s plným tělem a pěknou strukturou, vhodné pro párování s jídlem (od těstovin až po výrazné úpravy červeného masa nebo výběr sýrů) stejně tak jako pro užití si vína 'jen tak'. Vhodné též k několikaleté archivaci.
La Marescialla představuje vrchol produkce vinařství. Víno s plným tělem a pěknou strukturou z 'cru' vinice, vhodný společník pro velkou příležitost nebo pro špičkovou gastronomii. Vhodné též k několikaleté archivaci.
La Marescialla představuje vrchol produkce vinařství. Víno s plným tělem a pěknou strukturou z 'cru' vinice, vhodný společník pro velkou příležitost nebo pro špičkovou gastronomii. Vhodné též k několikaleté archivaci.
Moliss je víno s plným tělem a pěknou strukturou z 'cru' vinice, vhodné pro párování s jídlem (od těstovin až po výrazné úpravy červeného masa nebo výběr sýrů) stejně tak jako pro užití si vína 'jen tak'. Vhodné též k několikaleté archivaci.
Moliss je víno s plným tělem a pěknou strukturou z 'cru' vinice, vhodné pro párování s jídlem (od těstovin až po výrazné úpravy červeného masa nebo výběr sýrů) stejně tak jako pro užití si vína 'jen tak'. Vhodné též k několikaleté archivaci.