Rodinné vinařství Cascina Gomba Boschetti rodiny Gomba najdeme na okraji městečka Barolo ve východní části regionu Piemont (podoblast Langhe), známého produkcí velkých vín stejného jména. A právě vína Barolo DOCG tvoří většinu produkce vinařství. Hlavou rodiny je Sergio Gomba, dnes již sedmdesátník. Na práci ve vinařství se řadu let podílí i další generace – dcera Stefania a neteř a synovec Giulia a Andrea.
Rodinné vinařství Cascina Gomba Boschetti rodiny Gomba najdeme na okraji městečka Barolo ve východní části regionu Piemont (podoblast Langhe), známého produkcí velkých vín stejného jména. A právě vína Barolo DOCG tvoří většinu produkce vinařství. V současné době vinařství vlastní asi 20 hektarů vinic, z toho je většina osázena odrůdou Nebbiolo pro výrobu vína Barolo a Langhe Nebiolo, zbývající vinice jsou osázeny modrými odrůdami Barbera a Dolcetto a bílou odrůdou Arneis. Celková produkce vinařství je necelých 200,000 láhví.
Hlavou rodiny a celého vinařství je Sergio Gomba, na práci ve vinařství se řadu let podílí I další generace – dcera Stefania a neteř a synovec Giulia a Andrea. Sergio se narodil v roce 1944 do rodiny farmáře v oblasti Langha, jako nejmladší z 5 dětí. Život na venkově v období po 2. světové válce byl těžký a kdo mohl, odešel do města za pevnou pracovní dobou a placenou dovolenou, o kterých se farmářím mohlo - a popravdě může i dnes - pouze zdát. Také mladý Sergio odešel z farmy, stal se řidičem náklaďáku a rodičům na farmě pomáhal ve volném čase. Ale časem Sergio pochopil, že půda je podstata jeho života, a v roce 1977 koupil v Langhe farmu s vinicemi a sady lískových oříšků. Vyměnil volant náklaďíku za volant traktoru a tvrdě pracoval rok za rokem, sklizeň za sklizní. V roce 1991 se dozvěděl, že je možné koupit farmu s vinicemi přímo v Barolu. Rozhodl se rychle, v létě farmu koupil a na podzim sklízel hrozny pro své první víno Barolo – z jediné vinice, která plodila. Vlastnící farmy se odstěhovali a již roky předdím omezovali péči o vinice. Následující rok Sergio oysázel odrůdou Nebbiolo 3 hektary vinic a nadíle pokračoval, v roce 1998 dosahovala výměra nových vinic 11 hektarů. V současné době se vinařství stará o celkových 20 hektarů, většina v samotném Barolu, menší vinice i v Piobesi, Santa Vittoria a Monforte, kde jsou vysázeny ‘ostatní’ odrůdy – Arneis, Barbera, Dolcetto a Moscato.
V roce 2003 Sergio zahájil stavbu nových sklepů a láhvovací linky uprostřed vinice Boschetti – jméno vinice se take promítlo do názvu vinařství – na jihovýchodním předměstí Barolo, stavba nového vinařství stojí na temeni kopce a tvoří dominantu celé vinice. V další fázi zde přistavěl i několik apartmánů s překrásným výhledem na vinice a vinařství provozuje i agroturistiku – budete zde vítáni.
Sergio Gomba, dnes již sedmdesátník, je stale hlavou rodiny a vinařství. Na práci ve vinařství se řadu let podílí i další generace – dcera Stefania a neteř a synovec Giulia a Andrea. Hlavním enologem vinařství je mladý vinař Maurizio Delpero pocházející ze staré vinařské rodiny v Roeru, který kromě práce stále udržuje i tradici rodinného vinařství.
Víno posledního ročníku - bude elegantní víno s plným tělem a pevnou strukturou se prezentuje vůní a chutí vyzrálého červeného ovoce v kombinaci s ušlechtilým dřevem z dubových sudů. Zatím ještě trochu 'hranaté' a neotesané. Výborné k úpravám červeného masa a hub nebo k vychutnání si vína 'jen tak'. Výtečné teď stejně tak jako po dalších 5 rocích.
Elegantní víno s plným tělem a pevnou strukturou se prezentuje vůní a chutí vyzrálého ovoce v kombinaci s květinovými a kořenitými tóny. Výborné k úpravám červeného masa včetně zvěřiny nebo výběru vyzrálých tvrdých sýrů. Výtečné teď stejně tak jako po dalších 10 rocích. Poslední láhve.
Elegantní víno s plným tělem a pevnou strukturou se prezentuje vůní a chutí vyzrálého ovoce v kombinaci s květinovými a kořenitými tóny. Výborné k úpravám červeného masa včetně zvěřiny nebo výběru vyzrálých tvrdých sýrů. Výtečné teď stejně tak jako po dalších 10 rocích.
Elegantní víno s plným tělem a pevnou strukturou se prezentuje vůní a chutí vyzrálého ovoce v kombinaci s květinovými a kořenitými tóny. Výborné k úpravám červeného masa včetně zvěřiny nebo výběru vyzrálých tvrdých sýrů. Výtečné teď stejně tak jako po dalších 10 rocích.
Elegantní víno s plným tělem a pevnou strukturou se prezentuje vůní a chutí vyzrálého ovoce v kombinaci s květinovými a kořenitými tóny. Výborné k úpravám červeného masa včetně zvěřiny nebo výběru vyzrálých tvrdých sýrů. Výtečné teď stejně tak jako po dalších 10 rocích.
Elegantní víno s plným tělem a pevnou strukturou se prezentuje vůní a chutí vyzrálého lesního ovoce v kombinaci s květinovými tóny. Výborné k úpravám bílého i červeného masa nebo výběru středně vyzrálých sýrů. Výtečné teď stejně tak jako po dalších 5 rocích.
Velké víno s plným tělem a pevnou strukturou se prezentuje vůní a chutí vyzrálého lesního ovoce v kombinaci s květinovými a kořenitými tóny. Výborné k úpravám červeného masa včetně zvěřiny nebo výběru vyzrálých tvrdých sýrů. Samozřejmě si můžeme vychutnat víno samotné. Výtečné teď stejně tak jako po dalších 20 rocích.
Velké víno s plným tělem a pevnou strukturou se prezentuje vůní a chutí vyzrálého lesního ovoce v kombinaci s květinovými a kořenitými tóny. Výborné k úpravám červeného masa včetně zvěřiny nebo výběru vyzrálých tvrdých sýrů. Samozřejmě si můžeme vychutnat víno samotné. Výtečné teď stejně tak jako po dalších 20 rocích.
Roero Arneis je elegantní víno ze staré piemontské odrůdy, která byla dříve přidávána k vínům Barolo. Dnes představuje nádherná odrůdová vína. Víno Roero Arneis můžeme pít od předkrmů přes těstoviny, pokrmy z ryb, např. z tuňáka, plodů moře a bílého masa až po studené úpravy červeného masa. Poslední láhve.
V říjnové nabídce Vám již tradičně přinášíme výběr vín z odrůdy Nebbiolo - jedné ze dvou (vedle odrůdy Barbera) hlavních odrůd Piemontu. V této sadě "Nebbiolo pro vychutnání" se setkáte s šesti vyzrálými a komplexními víny vhodnými pro zamyšlení se a vychutnání si vín samotných. Přechutnejte a najděte si to svoje oblíbené víno Nebbiolo :-)
Elegantní víno s plným tělem a pevnou strukturou se prezentuje vůní a chutí vyzrálého ovoce v kombinaci s květinovými a kořenitými tóny. Výborné k úpravám červeného masa včetně zvěřiny nebo výběru vyzrálých tvrdých sýrů. Výtečné teď stejně tak jako po dalších 15 rocích.
Elegantní víno s plným tělem a pevnou strukturou se prezentuje vůní a chutí vyzrálého ovoce v kombinaci s květinovými a kořenitými tóny. Výborné k úpravám červeného masa včetně zvěřiny nebo výběru vyzrálých tvrdých sýrů. Výtečné teď stejně tak jako po dalších 15 rocích.
Elegantní víno s plným tělem a pevnou strukturou se prezentuje vůní a chutí vyzrálého ovoce v kombinaci s květinovými a kořenitými tóny. Výborné k úpravám červeného masa včetně zvěřiny nebo výběru vyzrálých tvrdých sýrů. Výtečné teď stejně tak jako po dalších 15 rocích.