Prohlédnuté produkty
Víno posledního ročníku - bude...
G306
Nový produkt
Víno posledního ročníku - bude elegantní víno s plným tělem a pevnou strukturou se prezentuje vůní a chutí vyzrálého červeného ovoce v kombinaci s ušlechtilým dřevem z dubových sudů. Zatím ještě trochu 'hranaté' a neotesané. Výborné k úpravám červeného masa a hub nebo k vychutnání si vína 'jen tak'. Výtečné teď stejně tak jako po dalších 5 rocích.
Tento produkt již není na skladě
Datum dostupnosti:
Počet | Cena | Ušetříte |
---|---|---|
3 | 285 Kč | Až do 151 Kč |
6 | 275 Kč | Až do 362 Kč |
Země původu | Itálie |
Region | Piemont |
Barva | intenzivní rubínově červená |
Vůně | intenzivní vůně zralého červeného ovoce v kombinaci s vůní vanilky a ušlechtilého dřeva |
Chuť | víno má plné kulaté tělo, na patře cítíme vyzrálé ovoce - především třešně a švestky až k marmeládovým tónům, na patře je sametové a cítíme teplo a až sladkost; v dlouhé dochuti cítíme příjemné třísloviny |
Obsah cukru | Suché |
Odrůda | Barbera |
Ročník | 2020 |
Alkohol | 13.5% |
Archivace | 5 - 8 roků |
Ocenění | Prague Wine Trophy 2022: Zlatá medaile a titul "Prague Gold" |
Příležitost | Gastronomie |
Jídlo | doporučujeme k těstovinám s masem, pokrmům s houbami, úpravám červeného masa - pečené, vařené, dušené nebo k talíři středně vyzrálých sýrů na závěr |
Hrozny pochází z jedné vinice (La Torra) přímo v obci Alba, podle které se denominace jmenuje; svah s jihozápadní až západní expozicí v nadmořské výšce okolo 320 metrů; stáří keřů 15-25 roků; počet hlav: 4400 na hektar; půdu tvoří převážně vápencové slíny a pískovce - bývalé mořské dno.
Výroba
V červenci probíhá zelená sklizeň, ruční sběr s výběrem hroznů pro další zpracování proběhl na přelomu září a října. Fermentace na slupkách poměrně krátká, asi 10 dnů s několikerým ponořením matolinového koláče každý den, s použitím pouze přírodních kvasinek proběhla v nerezovém tanku při kontrolované teplotě. Následuje zrání ve starých dubových sudech různé velikosti po dobu 10 měsíců, krátká harmonizace v nerezovém tanku, lahvování a ležení na lahvi asi 6 měsíců, než je víno připraveno na cestu k zákazníkovi.
Zajímavost
Barbera je nejrozšířenější odrůda oblasti Piemont, touto odrůdou je osázeno více než 50% plochy vinic v Piemontu. Odrůda původně dávající vína nižší kvality pro každodenní pití, prodávané často bez lahvování, se v posledních dvou-třech desetiletích vypracovala na čelnou pozici mezi víny Piemontu. Tato Barbera je toho důkazem - plné a harmonické víno vhodné k téměř jakémukoliv jídlu, ale nejvíce vynikne s masovými nebo houbovými pokrmy. Také výtečné k výběru sýrů nebo pro vychutnání 'jen tak'.
Produkce
Asi 15,000 láhví ročně
Další ocenění
Předchozí ročníky získaly nísledující ocenění v soutěži Prague Wine Trophy:
PWT 2021: Zlatá medaile a titul "Prague Gold" pro víno Barbera 2018
Vínařství Gomba Boschetti bylo oceněno jako '5-hvězdičkové vinařství' („vynikající vinařství s nejvyšším standardem kvality vín“) za výsledky dosažené v soutěži Prague Wine Trophy pro rok 2020, 2021 a 2022.