Prohlédnuté produkty
Velké víno s plným tělem a pevnou...
G304
Nový produkt
Velké víno s plným tělem a pevnou strukturou se prezentuje vůní a chutí vyzrálého lesního ovoce v kombinaci s květinovými a kořenitými tóny. Výborné k úpravám červeného masa včetně zvěřiny nebo výběru vyzrálých tvrdých sýrů. Samozřejmě si můžeme vychutnat víno samotné. Výtečné teď stejně tak jako po dalších 20 rocích.
Tento produkt již není na skladě
Datum dostupnosti:
Země původu | Itálie |
Region | Piemont |
Barva | intenzivní rubínově červená, v průběhu stárnutí se objevují granátové odlesky |
Obsah cukru | Suché |
Odrůda | Nebbiolo |
Ročník | 2015 |
Alkohol | 14.5% |
Archivace | 30 roků |
Příležitost | Společník pro 'velkou příležitost' |
Hrozny pochází z vinice Boschetti v katastru obce Barolo; vrchol kopce a přilehlé vrchní partie svahu v nadmořské výšce asi 320 metrů; stáří keřů odhadováno na 70 roků, počet hlav: 4400 na hektar; půdu tvoří převážně vápencové slíny a pískovce s občasným výskytem jílovitých půd - bývalé mořské dno.
Výroba
V červenci probíhá zelená sklizeň, ruční sběr s výběrem těch nejlepších hroznů pro další zpracování proběhl na začátku října. Fermentace na slupkách po dobu asi 25 dnů s několikerým ponořením matolinového koláče každý den, s použitím pouze přírodních kvasinek proběhla v nerezovém tanku při kontrolované teplotě. Následuje zrání v použitých sudech ze slavonského dubu dobu asi 50 měsíců, několika měsíční harmonizace v nerezovém tanku, lahvování a ležení na lahvi asi 6 měsíců, než je víno připraveno na cestu k zákazníkovi. Celkem tento proces trval 62 měsíců!
Zajímavost
Vína Barolo jsou nejvíce ceněná vína Itálie, společně s víny Amarone nebo Brunello. Hrozny k výrobě vína Barolo musí být vypěstována na přesně definovaných vinicích v městě Barolo nebo deseti vinařských obcí v okolí města Barolo. Hrozny k výrobě vína Barolo zpravidla pocházejí z nejlepších poloh vinice. Samozřejmostí je maximální péče ve sklepě včetně dlouhého zrání na dřevě. Víno Barolo je vhodné k náročným úpravám červeného masa, zvěřině nebo vyzrálým sýrům. Případně jako společník k 'meditaci' u sklenky vína.
Velké víno s plným tělem a pevnou strukturou se prezentuje vůní a chutí vyzrálého lesního ovoce v kombinaci s květinovými a kořenitými tóny. Výborné k úpravám červeného masa včetně zvěřiny nebo výběru vyzrálých tvrdých sýrů. Samozřejmě si můžeme vychutnat víno samotné. Výtečné teď stejně tak jako po dalších 20 rocích.
Produkce
Asi 5,500 láhví ročně
Další ocenění
Předchozí ročníky získaly následující ocenění:
Ročník 2012
Jancis Robinson: 17+ bodů
Vinitaly 2018: 93 bodů a zařazení mezi 5StarWines
Mundus Vini 2019: Gold
James Suckling: 93 bodů
Decanter 2018: 92 bodů
Vínařství Gomba Boschetti bylo oceněno jako '5-hvězdičkové vinařství' („vynikající vinařství s nejvyšším standardem kvality vín“) za výsledky dosažené v soutěži Prague Wine Trophy pro rok 2020, 2021 a 2022.