Prohlédnuté produkty
Víno Passerina "Donnapaolina" se...
Albarossa z vinařství Ivaldi Franco...
L622
Nový produkt
Víno Passerina "Donnapaolina" se představuje elegantním květinovým a ovocným aroma, na patře čerstvé víno s chuté citrusového ovoce a kořenitými tóny. Víno Passerina je výtečné jako aperitiv k lehkým úpravám bílého masa nebo ke krémovým a čerstvým sýrům.
Tento produkt již není na skladě
Datum dostupnosti:
Počet | Cena | Ušetříte |
---|---|---|
3 | 221 Kč | Až do 221 Kč |
6 | 207 Kč | Až do 531 Kč |
Země původu | Itálie |
Region | Marché |
Barva | slámově žlutá se zelenavými záblesky |
Vůně | intenzivní kombinace ovocných a květinových vůní, ve které převládají vůně zralých broskví a meruněk s minerální linkou |
Chuť | víno má středně plné tělo, cítíme intenzivní čerstvou a harmonickou chuť, na patře je víno šťavnaté, v ovocných chutích převládají citrusy a kořenité tóny, pěkná kyselinka, víno má na patře středně dlouhé trvání |
Bio | Ano |
Obsah cukru | Suché |
Odrůda | Passerina |
Ročník | 2021 |
Alkohol | 12.5 % |
Archivace | 2 - 4 roky |
Příležitost | Gastronomie |
Jídlo | výtečné k lehkým úpravám bílého masa nebo ke krémovým a čerstvým vyzrálým sýrům, také vhodné jako aperitiv |
Vinice
Hrozny pochází z několika vinic v okolí města Offida, mírné svahy převážně s jižní a jihozápadní expozicí v nadmořské výšce asi 200 m.n.m.; půda je převážně jílovito-hlinitá. Počet hlav na hektar: asi 5000, uspořádání "Guyot".
Výroba
Na začátku červenci probíhá zelená sklizeň, ruční sběr - pouze v ranních hodinách kvůli zachování charakteristického aroma - s výběrem nejlepších hroznů pro další zpracování proběhl koncem září. Po odstopkování a podrcení hroznů byly hrozny jemně lisovány. Fermentace při kontrolované teplotě 13,5C po dobu 15 dnů a následné zrání po dobu 5 měsíců proběhly v nerezovém tanku. Po 1 měsíčním ležení na láhvi je víno připraveno na cestu k zákazníkovi.
Zajímavost
Passerina je stará tradiční odrůda pocházející z oblasti Marché. Často bývá zaměňována za odrůdy Bombno Bianco a Trebbiano Toscana. V současnosti je nejvíce výsadby v regionu Marché, v oblasti Piceno, a dále v menší míře v regionech Abruzzo, Lazio a Emilia-Romagna.
Odrůda Passerina dává střední až velké hrozny složené z malých bobulí. Slupka bobulí je poměrně silná a vyzrálé bobule získávají zlatou barvu. Vyzrálé bobule mívají vysoký obsah cukru a kyselin, což poskytuje předpoklad pro výrobu pěkných vyvážených vín. Ale nedoporučuje se se vysazovat odrůdu Passerina na velmi horká místa.
Jméno vína "Donnapaolina" je odvozeno od charakteru vína: Donna Paolina je prostoupena tajemnou, ale zjevnou a jasnou ženskostí. Mladá a nevyzrálá, ale žádné radosti života jí nejsou cizí. :-)
Produkce
Asi 12,000 láhví.