Prohlédnuté produkty
Výběr vín z odrůdy Dolcetto, třetí...
SA1803
Nový produkt
Výběr vín z odrůdy Dolcetto, třetí nejoblíbenější odrůdy regionu Piemont (za odrůdami Barbera a Nebbiolo). V sadě na Vás čekají vína od pěti různých vinařů z pěti různých produkčních podoblastí, takže můžeme porovnat vliv terroir, stáří keřů i rozdílného přístupu k práci ve sklepě.
Tento produkt již není na skladě
Datum dostupnosti:
Země původu | Itálie |
Region | Piemont |
Vůně | viz popis jednotlivých vín, na nose obvykle cítíme převahu vůní červeného ovoce s menším podílem květinových vůní |
Chuť | viz popis jednotlivých vín, obvykle převládají ovocné chutě, vína Dolcetto mívají minimální třísloviny |
Obsah cukru | Suché |
Odrůda | Dolcetto |
Ročník | 2017, 2019, 2020, 2x 2021, 2022 |
Příležitost | Gastronomie |
Jídlo | Dolcetto je univerzální víno, které může doprovázet všechny chody, od předkrmu až po talíř s výběrem. Ideální pro grilování. |
Přinášíme Vám výběr vín z odrůdy Dolcetto, třetí v pořadí a 'nejvýznamější z malých' odrůd produkujících červená vína (za známějšími odrůdami Barbera a Nebbiolo) v regionu Piemont. Ochutnáme šest vín, dvě z vysoce ceněné denominace DOCG a čtyři z různých denominací DOC napříč regionem Piemont. Můžeme tak porovnat vliv terroir, stáří keřů i rozdílného přístupu k práci ve sklepě. Konkrétně na Vás čekají tato vína:
Puncin 2021 (Dogliani DOCG) z (BIO) vinařství Osvaldo Barberis (Regionální šampión a Velká zlatá medaile PWT 2023)
Valdiba 2020 (Dogliani DOCG) z (BIO) vinařství Osvaldo Barberis (Velká zlatá medaile PWT 2022)
La Ueca 2019 (Dolcetto d'Acqui DOC Superiore) z vinařství Ivaldi Franco (Velká zlatá medaile PWT 2022)
Suciaja 2017 (Colli Tortonesi DOC Rosso) z vinařství La Colombera (Regionální šampión a Velká zlatá medaile PWT 2021)
Monferrato DOC Dolcetto 2021 z vinařství Boeri Alfonso (PWT nehodnoceno)
Dolcetto d'Alba DOC 2022 z (BIO) vinařství La Ca Nova (PWT nehodnoceno)
Doufám, že Vám vína z odrůdy Dolcetto z pěti různých podoblastí regionu Piemont zachutnají a užijete si s nimi krásné chvíle! :-)
Pokud máte zájem ochutnat raritní víno z málo pěstované odrůdy, máte zde jedinečnou šanci. Víno Suciaja z odrůdy Nibió se představuje ovocitým charakterem, doporučujeme k pečeným a grilovaným masům nebo středně vyzrálým sýrům.
Naše víno La Uéca má rubínovou barvu s nachovými tóny, vůně připomíná červené ovoce, především třešně. Vína Dolcetto jsou univerzální párování s jídlem, mohou doprovázet všechny chody, od předkrmu až po talíř s výběrem sýrů na závěr. Víno La Uéca obstojí i samotné při užívání si vína 'jen tak' s malým občerstvením.
Vína Dolcetto se obvykle pijí mladá a jsou oblíbená v gastronomii pro svoji ‚přizpůsobivost‘ k různým typům pokrmů – naše Dolcetto je univerzální víno, které můžeme použít k téměř celému jídlu - k předkrmu, zeleninovým polévkám, rizotu, teplým úpravám zeleniny, těstovinám nebo lehkým úpravám červeného masa.
Víno Monferrato Dolcetto je univerzální víno, které může doprovázet všechny chody, od předkrmu až po talíř s výběrem sýrů na závěr.
Víno Puncin je představitel 'šlechtické' denominace pro vína Dolcetto - Dogliani DOCG. Puncin je elegantní víno s výrazným ovocným charakterem s nižším obsahem kyselinek a tříslovin, které může doprovázet všechny chody, od předkrmu až po talíř s výběrem sýrů na závěr.