Prohlédnuté produkty
Vína Dolcetto se obvykle pijí mladá a...
L306
Nový produkt
Vína Dolcetto se obvykle pijí mladá a jsou oblíbená v gastronomii pro svoji ‚přizpůsobivost‘ k různým typům pokrmů – naše Dolcetto je univerzální víno, které můžeme použít k téměř celému jídlu - k předkrmu, zeleninovým polévkám, rizotu, teplým úpravám zeleniny, těstovinám nebo lehkým úpravám červeného masa.
Tento produkt již není na skladě
Datum dostupnosti:
Země původu | Itálie |
Region | Piemont |
Barva | intenzivní rubínově červená |
Vůně | svěží, harmonická vůně zralého červeného ovoce |
Chuť | elegantní víno s výraznou kombinací ovocných chutí, na patře cítíme příjemné třísloviny v harmonii s kyselinkou, v závěru zpravidla cítíme nádech hořké chuti mandlí |
Bio | Ano |
Obsah cukru | Suché |
Odrůda | Dolcetto |
Ročník | 2022 |
Alkohol | 14.0% |
Archivace | 2 - 4 roky |
Ocenění | Další ocenění - viz popis vína |
Příležitost | Gastronomie |
Jídlo | Dolcetto je univerzální víno, které může doprovázet všechny chody, od předkrmu až po talíř s výběrem. Ideální pro grilování. |
Hrozny pochází z několika vinic v obci Barbaresco, svahy s jižní a jihovýchodní expozicí v nadmořské výšce 270-290 metrů; stáří keřů je okolo 15 roků; půdu tvoří převážně vápence a pískovce - bývalé mořské dno.
Výroba
Začátkem července probíhá zelená sklizeň, ruční sběr s výběrem hroznů pro další zpracování proběhl v polovině září. Fermentace na slupkách, asi 14 dnů s několikerým ponořením matolinového koláče každý den, proběhla v nerezovém tanku s použitím pouze přírodních kvasinek. Následuje zrání také v nerezovém tanku po dobu 6 měsíců, lahvování a ležení na lahvi asi 2 měsíce, než je víno připraveno na cestu k zákazníkovi.
Zajímavost
Dolcetto je jedna z typických piemontských odrůd, mimo tento region se v podstatě nepěstuje. Vína Dolcetto se obvykle pijí mladá a nejsou vhodná (až na výjimky – oblast Dogliani nebo Ovada) k dlouhodobé archivaci. Někdy je Dolcetto přirovnáváno svým charakterem k vínu Beaujolais. Naše víno Langhe Dolcetto je lehké univerzální víno s výrazným ovocným charakterem s nižším obsahem kyselinek a minimem tříslovin, které může doprovázet všechny chody, od předkrmu až po talíř s výběrem sýrů (ne těch vyzrálých) na závěr.
Produkce
Asi 8,000 láhví ročně
Další ocenění
Předcházející ročníky zíkaly následující ocenění:
Prague Wine Trophy 2018: Regionální šampion a Zlatá medaile pro víno ročníku 2017
Prague Wine Trophy 2020: Zlatá medaile pro víno ročníku 2018
Vínařství La Ca Nova bylo oceněno jako '5-hvězdičkové vinařství' („vynikající vinařství s nejvyšším standardem kvality vín“) za výsledky dosažené v soutěži Prague Wine Trophy pro rok 2019, 2020, 2021, 2022 a 2023.