Kategorie

Slevy

Zvýhodněný výběr pro měsíc červen: Sada odrůdových vín 'napříč Itálií od severu k jihu'

 (0)    0

Zvýhodněný výběr pro měsíc červen: Sada odrůdových vín 'napříč Itálií od severu k jihu'
1. 6. 2024   

Vážení přátelé pěkných vín,

Přeji Vám krásný červnový den, i když se dnes sluníčko schovává a vypadá to, že předčasně na dveře zaťukal svatý Medard. Věřím, že k Vaší pohodě mohou přispět i vína z našeho výběru měsíce :-) Blíží se prázdniny a období cestování a výletů ať už za sluníčkem u moře, za poklady historickými a kulturními nebo třeba za poklady gastronomickými. A na ty poslední si v červnovém výběru uděláme malý tréning – v našem výběru na Vás čeká šest jednoodrůdových vín z Itálie, tři bílá a tři červená, vždy po jednom ze tří regionů ‚od severu k jihu‘: Furlánsko (Friuli-Venezia Giulia) na severovýchodní hranici se Slovinskem, Lazio obklopující Řím ve středu a Apulie (Puglia) na samém jihu (‚podpatek italské boty‘). Věřím, že Vám naše vína z ‚italského výletu‘ přijdou vhod :-)

Sadu šesti odrůdových vín ‚napříč Itálií od severu k jihu‘ nabízíme za akční cenu 1,650 Kč včetně DPH, 340 Kč sleva ze standardní ceny těchto šesti vín 1,990 Kč. Druhý a každý další karton si můžete koupit za cenu 1,550 Kč.

Pokud jste ortodoxními příznivci bílých vín, nabízíme i čistě bílou Sadu šesti bílých odrůdových vín ‚ napříč Itálií od severu k jihu‘ za akční cenu 1,595 Kč včetně DPH. Druhý a každý další karton si můžete koupit za cenu 1,495 Kč.

A jestli nejste příznivci organizovaných cest a dáváte přednost si program výletu uspořádávat sami, nabízíme plošnou slevu na všechna vína těchto tří vinařství Spolert, Cincinnato a Cantina Ariano: 10% ze standardních cen při nákupu 6 vín a 15% ze standardních cen při nákupu 12 a více vín. Při objednávce uveďte poznámku „výběr měsíce“. A neplaťte kartou při objednávce, ať Vám mohu slevu započítat při fakturaci.

V rámci této akce je doprava zdarma, platí i pro jeden karton. Vína si můžete objednat e-mailem na adrese vinoprovas@vinoprovas.cz, případně frantisek@vinoprovas.cz nebo na našem e-shopu. A pokud Vám některé víno z výběru zachutná a budete si jej chtít doplnit do domácí vinotéky, můžete si je v následujících třech měsících zakoupit systémem 5+1, Vy si objednáte 5 láhví za standardní cenu a my Vám přidáme šestou zdarma. Do objednávky připište poznámku „výběr měsíce“.

Ve zvýhodněném výběru měsíce června se můžete těšit na tato vína:

Rodinné vinařství Spolert  z regionu Furlánsko (Friuli-Venezia Giulia)

Schioppettino 2020 (Friuli Colli Orientali DOC). Odrůda Schioppettino je původní odrůda regionu Friuli-Venezia Giulia, v ostatních regionech Itálie se vyskytuje pouze sporadicky. První zmínky o odrůdě jsou ze 13. století, dříve poměrně hojná ale v průběhu 20. století téměř vymizela, nyní je opět na vzestupu (asi 154 hektarů). Naše Schioppettino je příjemné víno s plným tělem, které si užijete s uzeninami, pokrmy z červeného masa nebo výběru polozralých sýrů. PWT: Velká zlatá medaile.

Friulano 2020 (Friuli Colli Orientali DOC). Další typická odrůda severovýchodní Itálie, na rozdíl od předchozí odrůdy se odrůdy Friulano pěstuje i v sousedním regionu Veneto a trochu ještě v Lombardii. První zmínky o této odrůdě jsou ze 12. století, donedávna se nazývala „Tocai Friulano“ ale po soudním sporu vyvolaném Maďarskem, muselo být slovo „Tocai“ z názvu vypuštěno. Friulano je příjemné víno s plným tělem, které si užijete se pečenými předkrmy, omeletou, uzeninami nebo pokrmy z hub. PWT: Zlatá medaile.

Družstevní vinařství Cincinnato z regionu Lazio

Argeo 2021 (Lazio IGT Cesanese). Cesanese je starobylá odrůda původem z regionu Lazio, její počátky najdeme v již v antických dobách, kdy byla pěstována v okolí Říma. Dnes patří k nejrozšířenějším modrým odrůdám v regionu Lazio, částečně ji můžeme najít i v sousedních regionech Toskánsko a Umbrie. Víno se středně plným tělem je vhodné  k pokrmům z červeného masa i výrazným a k vyzrálým sýrům. BIO. PWT: Zlatá medaile.

Puntinata 2022 (Lazio IGT Malvasia del Lazio). Původní odrůda z regionu, známá také jako „skvrnitá Malvasia“ (Malvasia Puntinata – odtud název našeho vína) kvůli skvrnám na povrchu hroznů, které získávají nádhernou transparentní barvu vosku. Odrůda  dává lehká vína s příjemným ovocným aroma. Víno Puntinata je vhodné k těstovinám bez masa nebo rizotu.  PWT: Zlatá medaile (pro předchozí ročník).

Rodinné vinařství Cantina Ariano z regionu Apulie (Puglia)

Negroamaro 2019 (Puglia IGT Negroamaro). Odrůda Negroamaro je typická pro region Apulie, podle historiků sem byla opřivezena ještě v předhelénské době. Ačkoliv jméno odrůdy zdánlivě odkazuje na 'amaro' - 'hořký', spíše poukazuje na výrazně tmavou barvu hroznů. Víno je vhodné k vhodné k pokrmům italské kuchyně - lehčím úpravám červeného masa, obzvláště doporučujeme ke králičímu nebo telecímu masu, nebo k výběru středně vyzrálých italských sýrů. BIO. PWT: Zlatá medaile.

Falanghina 2021 (Puglia IGT Falanghina). Falanghina je další odrůda patřící mezi staré italské odrůdy, její kořeny sahají až do antické doby. Podle některých pramenů je Falanghina totožná s odrůdou Falernian, která byla nejoblíbenější odrůdou v antické době. Od počátku tisíciletí opět získává na popularitě mezi italskými vinaři. Můžeme se s ní setkat ve dvou regionech: Apulii a Kampánii, v ostatních pouze sporadicky. Doporučujeme k pokrmům z ryb a bílého masa a čerstvým (zvláště kozím) sýrům. BIO. PWT: Velká zlatá medaile.

  

Přeji Vám krásný a pohodový červen a mnoho příjemných zážitků z pěkných vín, třeba těch z výše uvedené nabídky. A všem zdraví a pohodu! :-)

 

 

Jan Šamla

Víno pro Vás

Nejlepší dovozce roku 2022

2. místo pro rok 2020 a 2021, 3. místo pro rok 2023

 (0)    0

Je Vám více než 18 let?

Tento elektronický obchod propaguje alkohol.

Ano Ne