Rodinné vinařství Weingut Humer najdeme v městečku Mühlbach am Manhartsberg ve vinařském regionu Weinviertel. V současné době vinařství vedou Andreas a Margit Humer, již třetí generace rodiny vinařů, kteří převzali vinařství v roce 1996. Andreas a Margit pěstují víno na celkem 21 hektarech, vinařství není ‘bio’ certifikované, ale veškeré práce na vinici probíhají v souladu s ekologickými pravidly a zachováním regionálního charakteru vína.
Rodinné vinařství Weingut Humer najdeme v městečku Mühlbach am Manhartsberg ve vinařském regionu Weinviertel. A to na jeho jihozápadní hranici – městečko Mühlbach a jeho vinice leží na jihovýchodním úbočí hory-kopce Manhartsberg, která je součástí hřebenu táhnoucího se od severu k jihu (součástí toho hřebenu je i vrch Lenischberg známý ‘cru’ vinicemi). A na druhé, západní straně tohoto hřebenu najdeme říčku Kamp a vinařský region Kamptal. Geologické podmínky region dávají půdy založené na sprašových, pískových a jílovitých půdách v kombinaci s naplaveninami.
V současné době vinařství vedou Andreas a Margit Humer, již třetí generace rodiny vinařů, kteří převzali vinařství v roce 1996. Andreas a Margit pěstují víno na celkem 21 hektarech, vinařství není ‘bio’ certifikované, ale veškeré práce na vinici probíhají v souladu s ekologickými pravidly a zachováním regionálního charakteru vína. Filozofie vinařství je, že o kvalitě vína rozhoduje především hrozen, následná práce ve sklepě má za úkol podpořit a uchovat kvalitu a charakter vypěstovaných hroznů. Ve sklepě, kde panuje trvalá teplota 10°C, jsou vína zpracována tradičními postupy s použitím nejmodernější techniky. Bílá vína zrají v nerezových tancích pod kontrolovanou teplotou zatímco červená vína ve starých dřevěných sudech.
Typickou odrůdou oblasti, stejně jako celého region Weinviertel, je Veltlínské zelené (Grüne Veltliner), které tvoří základ produkce vinařství. V nabídce vinařství najdeme i další typické rakouské odrůdy: Veltlínské červené rané (Frühroter Veltliner) – u nás takzvaná ‘večerka’, Veltlínské červené (Roter Veltliner) – méně známá odrůda, Müller Thurgau, Rulandské bílé (Weissburgunder), Ryzlink rýnský (Rheinriesling), Chardonnay a Tramín kořenný (Gewürztraminer). V menší produkci červených vín najdeme vína z odrůd Zweigeltrebe, Rulanské modré (Blauburger) a Modrý Portugal.
Z produkce vinařství jsem pro Vás vybral tři vína z odrůdy Veltlínské zelené, charakterizující region a dále jedno víno z u nás méně vídané odrůdy Veltlínské červené.
Víno s plným tělem z tradiční odrůdy Ryzlink rýnský. Doporučujeme párování s drůbeží, tepelně upravenou zeleninou nebo výběrem polo-vyzrálých sýrů.
Mladé čerstvé víno z raritní odrůdy Veltlínské červené. Výtečný společník jídlu, doporučujeme párování s pokrmy z masa, bílého i červeného.
Mladé ale plné víno z odrůdy Veltlínské zelené. Doporučujeme párování s jídlem nebo pro užití si vína 'jen tak' s výběrem čerstvých a středně vyzrálých sýrů.
Plné víno z odrůdy Veltlínské zelené. Doporučujeme párování s jídlem nebo pro užití si vína 'jen tak' s výběrem čerstvých a středně vyzrálých sýrů. Víno je výtečné již nyní, ale má i potenciál pro několikaleté ležení.
Mladé čerstvé víno z odrůdy Veltlínské zelené. Doporučujeme párování s drůbeží, tepelně upravenou zeleninou nebo studenými nářezy. Poslední láhve.
Mladé čerstvé víno z odrůdy Veltlínské zelené. Doporučujeme párování s drůbeží, tepelně upravenou zeleninou nebo studenými nářezy.
Mladé čerstvé víno z odrůdy Veltlínské zelené, polosuché. Doporučujeme k zeleninovým i ovocným salátům, vhodné k dezertům nebo plísňovým sýrům, také jako aperitiv.
Mladé čerstvé víno z odrůdy Veltlínské zelené. Doporučujeme párování s drůbeží, tepelně upravenou zeleninou nebo studenými nářezy.
Zweigelt je univerzální víno vhodné k většině pokrmů, výborné je k těstovinám, tepelně upravené zelenině, pokrmům z bílého i červeného masa.