Víno Nuda patří mezi vrcholy produkce...
Rodinné vinařství Azienda Agricola La Tordea najdeme ve vinařské obci Vidor, nedaleko od známějšího vinařského města Valdobbiadene. Práci ve vinařství řídí bratři Paolo a Renato Vettoretti, čtvrtá generace vinařů. Produkty vinařství nejsou oficiálně organické, ale veškeré práce na vinici i ve sklepě probíhají v souladu s potřebami přírody.
Rodinné vinařství Azienda Agricola La Tordera (oficiálně ještě s přídomkem di Vettiretti Pietro & Figli) najdeme ve vinařské obci Vidor, které se nachází asi 4 km jihovýchodně od známého vinařského města Valdobbiadene, jednoho ze dvou center oblasti Prosecco DOCG. Rodina Vettoretti se zde usadila těsně po 1. světové válce, konkrétně pradědeček ‚Bepi‘ vysadil první vinici v roce 1918 na kopci Tordera ve světoznámé oblasti Cartizze. Dnes vinařství řídí čtvrtá generace – bratři Paolo, který má na starosti práce ve sklepě, a Renato, který se stará – stále ještě s podporou otce Pierro – o práce ve vinicích. Ve vinařství také pomáhá sestra Gabriela, která má na starosti obchodní a adminstrativní část chodu vinařství.
Vinice jsou povětšinou vysazeny na svazích kopcovité krajiny, která se rozkládá mezi rovinatou krajinou na jih od řeky Piave a strmými svahy horskího masivu Dolomit, který se nachází severně od Valdobbiadene. Oblast Valdobbiadene, a v širším měřítku celá severní Itálie, je původně mořské dno. Složení půdy na vinicích je založeno na jílovitých půdách s příměsí šedého vápence (kombinace naplavenin v ústí horských řek a usazenin z mořského dna z nejstaršího období třetihor) a čedičových tufů, což je obzvláště vhodné pro pěstování vinné révy pro produkci vysoce kvalitních vín.
Produkty vinařství nejsou oficiálně organické, ale veškeré práce na vinici probíhají v souladu s potřebami přírody. Také práce ve sklepě probíhají tak, aby byl minimalizován dopad jak na přírodní prostředí tak i na vína samotná – takže se nejenom minimálně síří, ale také omezují spotřebu vody, elektrická energie pochází ze solárních panelů, etikety a obalové materiály pochází z recyklovaných materiálů,... Vinařství nese několik certifikací, mimo jiné CasaClima Wine a SQNPI.
Z produkce vinařství jsme pro Vás přivezli pět vín: Saomi, Prosecco DOC základní víno v provedení Brut, tři vína Prosecco Superiore Valdobbiadene DOCG – v provedení Brut Zero, Brut a Dry (Otreval, Brunei a Tittoni) a víno A3, Prosecco Superiore Asolo DOCG v provedení Extra Brut. Věřím, že rozšíření nabídky o tato vína bude pro Vás zajímavým zpestřením a dalším ‚rozšířením obzorů‘ v poznávání vinařské Itálie.
Víno A3, Prosecco Superiore kategorie Extra Brut se hodí především jako společník ke grilovaným pokrmům, masům i zelenině. Doporučujeme milovníkům suchých sektů.
Víno Brunei, Prosecco Superiore kategorie Brut se hodí především jako společník k pokrmům středomořské kuchyně, především pak k pokrmům z ryb a mořských plodů. Báječné při užití si vína ‘jen tak’.
Víno Otreval, Prosecco Superiore kategorie Brut Zero se hodí především jako společník k pokrmům středomořské kuchyně, především pak k pokrmům z ryb a mořských plodů. Báječné při užití si vína ‘jen tak’, obzvláště pro milovníky skutečně suchých sektů.
Víno Brunei, Prosecco Superiore kategorie Brut se hodí jako aperitiv, v párování s pokrmy doporučujeme k zeleninovým salátům, těstovinám a pokrmům z ryb a mořských plodů. Také vhodné pro užití si sklenky vína ‘jen tak’.
Víno Tittoni, Prosecco Superiore kategorie Dry doporučujeme k těstovinám s masem, pokrmům ryb a bílého masa nebo dezertům a koláčům. Báječné při užití si vína ‘jen tak’, obzvláště pro milovníky méně suchých sektů.