Prohlédnuté produkty
Víno A3, Prosecco Superiore kategorie...
La Balzana je nádherná Barbera s...
T101
Nový produkt
Víno A3, Prosecco Superiore kategorie Extra Brut se hodí především jako společník ke grilovaným pokrmům, masům i zelenině. Doporučujeme milovníkům suchých sektů.
Tento produkt již není na skladě
Datum dostupnosti:
Země původu | Itálie |
Region | Veneto |
Barva | světle slámově žlutá |
Vůně | jemná ovocná, cítíme zelené ovoce a citrusové plody v kombinaci s vůní květů |
Chuť | má středně dlouhé trvání, na patře cítíme perlení a příjemnou kyselinku v kombinaci s mineralitou |
Obsah cukru | Extra Brut |
Odrůda | Glera |
Alkohol | 11.5 % |
Archivace | 2 - 4 roky |
Ocenění | James Suckling: 90 bodů |
Příležitost | Gastronomie |
Jídlo | doporučujeme ke grilovaným pokrmům - od zeleniny přes ryby až po červené maso |
Vinice
Hrozny pochází z několika vinic v katastru obce Maser v oblasti Asolo DOCG. Mírné svahy s jihivýchodní až jihozípadní expozicí v nadmořské výšce mezi 100 - 150 m. n m., půda je převážně jílovitá se zvýšeným obsahem minerálních látek na vápencovém podloží - bývalé mořské dno. Réva je vedena v dvojitém závěsu, stáří keřů je od asi 10 do 25 roků, průběžně doplňovaných mladší výsadbou.
Výroba
Na začátku července proběhla zelená sklizeň, ruční sběr s výběrem nejlepších hroznů pro další zpracování proběhl na začátku září. Po jemném lisování proběhla fermentace s použitím vybraných kvasinek při kontrolované teplotě 18C a zrání na kvasničních kalech po dobu 3 měsíců, obojí v nerezovém tanku. Druhotná fermentace proběhla metodou Charmat také v nerezovém tanku při kontrolované teplotě 18C a pod tlakem. Po láhvování a několikaměsíčním ležení bylo víno připraveno na cestu k zákazníkovi.
Zajímavost
Prosecco je fenomén posledního desetiletí, žádný další typ vína nezaznamenal tak prudký nárůst obliby. Přinášíme Vám víno Prosecco Superiore z vinařství La Tordera, jejichž vinice se nachází v širším katastru města Asolo, centra jedné ze dvou oblastí, ve kterých vznikají ta nejkvalitnější vína Prosecco DOCG.
Název vína je odvozen od lokality a charakteru vína: "A" pochází z oblasti Asolo a "3" udává maximální obsah cukru - 3 g/lt. v tomto víně.
Víno A3 je Prosecco Superiore kategorie Extra Brut, tedy s nízkým obsahem zbytkového cukru - obvykle 2-3 g/lt, hodí se především jako společník ke grilovaným pokrmům - zelenině, rybám i masu. A také jen tak pro milovníky suchých sektů.
Další ocenění
Vini Buoni 2024: 4 hvězdy