Rodinné vinařství Cantina di Paglia najdeme v známém vinařském městečku Offida na jihu regionu Marché ve střední Itálii. Historie vinařství je teprve na počátku – vinařství založili manželé Francesco a Sonia Di Ruscio v roce 2018. V současné době vinařství Cantina di Paglia obhospodařuje 14 hektarů půdy s vinicemi, olivovými háji i poli pro zemědělskou produkci. Všechna půda je obdělávána v (necertifikovaném) organickém režimu. Na vinicích najdeme typické odrůdy střední Itílie: Montepulciano a Sangiovese v modrých odrůdách a Passerina a Pecorino v bílých odrůdách.
Rodinné vinařství Cantina di Paglia najdeme v městečku Offida, které dalo jméno známé vinařské oblasti na jihu regionu Marché (střední Itálie). Historie vinařství je teprve na počátku – vinařství založili manželé Francesco a Sonia Di Ruscio v roce 2018, ale nejsou to žádní nováčci. Francesco pochází z vinařské rodiny a od mládí vyrůstal ve vinici a sklepě a vinařinu take vystudoval. Sonia pochází z farmářské rodiny s malou vinařskou produkcí. Základem vinařství Cantina di Paglia jsou vinice a pozemky z majetku Soniny rodiny, zkušenosti Francesca a v neposlední řadě zcela nový sklep, který postavili v roce 2020. Francesco i Sonia mají hluboky vztah k přírodě a logicky jejich přístup ke všem fázím výroby vína je ekologický – počínaje budovou vinařství a konče etiketami na láhve z alternativních materiálů. Budova vinařství byla postavena z přírodních materiálů, dřeva, kamene a s použitím balíků slámy pro izolaci. Posledně jmenované také daly vinařství nové jméno: původní jméno vinařství při jeho založení bylo Corte di Offida, ale po vystavění nového sklepa se pro vinařství mezi lidmi vžilo pojmenování “cantina di paglia” (“slaměný sklep”) a tento výraz byl nově použit pro oficiální pojmenování vinařství.
V současné době vinařství Cantina di Paglia obhospodařuje zhruba 14 hektarů půdy rozdělené mezi vinice, olivové háje a pole pro pěstování kukuřice a slunečnic. Všechna půda se nachází v mírně zvlněné krajině v těsné blízkosti městečka Offida. Na vinicích pěstují typické odrůdy střední Itálie: modrou odrůdu Montepulciano s menším množstvím Sangiovese a bílé odrůdy Passerina a Pecorino. Vinařství postupuje v souladu s požadavky na organickou produkci, ale vína nejsou certifikovaná a to nejen z hlediska bio ale ani z hlediska vinařského zákona a jsou uváděna na trh jako Vino Rosso / Vino Bianco namísto možných denominací DOC / DOCG. Z produkce vinařství jsme pro Vás přivezli tři vína: červené Kalefeno založené na odrůdě Montepulciano (80%) doplněného odrůdou Sangiovese a dvě odrůdová bílá Cocciuto (odrůda Pecorino, toto víno zrálo v amfoře) a Solerzia (odrůda Passerina). Věřím, že přírodní vína z typických odrůd střední Itálie ve specfickém provedení (včetně originálních etiket od místního malíře) budou pro Vás zajímavým zpestřením naší nabídky!
Víno Pecorino "Cocciuto" se představuje intenzivním ovocným aroma, na patře cítíme ovocné tóny v kombinaci s příjemnou mineralitou. Výtečné k těstovinám, rybám a mořským plodům, bílému masu nebo k čerstvým sýrům.
Víno Pecorino "Cocciuto" se představuje intenzivním ovocným aroma, na patře cítíme ovocné tóny v kombinaci s příjemnou mineralitou. Výtečné k těstovinám, rybám a mořským plodům, bílému masu nebo k čerstvým sýrům.
Víno "Kalefeno", kupáž Montepulciano se Sangiovese, se představuje pěkným plným tělem a příjemnou kombinací chutí a vůní vyzrálého červeného ovoce a ušlechtilého dřeva. Výtečné k pokrmům z červeného masa (i ve výrazných úpravách) nebo k výběru sýrů na závěr. Poslední láhve.
Víno Passerina "Solerzia" se představuje elegantní kombinací květinových a ovocných vůní, na patře cítíme čerstvé víno s chutí exitického ovoce a jemnými kořenitými tóny. Víno Passerina je výtečné jako aperitiv, k pokrmům ryb a plodů moře nebo ke krémovým a čerstvým sýrům.