Vinařství Piantate Lunghe najdeme v městečku Candia, v podstatě předměstíAncony, hlavního města provincie Marche. Vinařství vzniklo spojením dvou rodinných vinařství – Giustini a Mazzoni – v roce 2004, ale kořeny vinařské tradice obou rodin sahají hlouběji do historie. V současné době vinařství Piantate Lunghe obhospodařuje asi 12 hektarů vinic, osázených především modrou odrůdou Montepulciano a v menší míře i Sangiovese a dalšími lokálními odrůdami.
Vinařství Piantate Lunghe najdeme v městečku Candia, v podstatě předměstí Ancony, hlavního města provincie Marche. Historie vinařství v současné podobě započala v roce 2004, ale kořeny vinařské tradice sahají hlouběji do historie. Na přelomu století se setkal Amedeo Giustini, který přemýšlel o tom, jak pokračovat v tradici rodinného vinařství – rodina Giustini patřila mezi první vinařství produkující vína v denominaci Conero Rosso DOC (shodou okolností toto DOC bylo povýšeno na DOCG v roce 2004, kdy bylo založeno naše vinařství), s bratry Roberto a Guido Mazzoni, jejichž vinařství patřila jedna z nejepších vinic v oblasti Vigna di Angeli di Vrano. Slovo dalo slovo a v roce 2004 společně založili vinařství, v rámci kterého zrenovovali sklep rodiny Giustini a spojili rodinné vinice v přírodním parku Monte Conero.
V současné době tvoří hlavní tým vinařství tři společníci: Amedeo Giustini, Roberto Mazzoni a Nicola Splendiani. Amedeo vyrůstal v rodině vinaře a v péči o vinice a výrobě vína viděl jediné naplnění svého života. Po studiích enologie pracoval a sbíral zkušenosti ve vinařstvích v řadě zemí Evropy i zámoří. Po návratu pracoval v rodinném vinařství společně s otcem. A když vinařství převzal, začal přemýšlet o tom, jak dále zvýšit kvalitu produkovaných vín a přišel na myšlenku spojení svého sklepa s vinicemi rodiny Mazzoni. Roberto vystudoval agronomii, po studiu se věnoval chovu dobytka – odešel na stáž do USA a po návratu do Itálie se stal ředitelem velké farmy v Lombardii. Po čase byl ‘povolán’, aby jako jediný farmář v rodině převzal rodinné vinařství dosud vedené strýcem Francesco Rossini. A následně se potkal s kamarádem z dětství Amedeo Giustini… Nicola byl původně bankéř ve městě L’Aquila, ale v dubnu 2009 při devastujícím zemětřesení přišel o veškeré zázemí. Odstěhoval se s manželkou do města Ancona, kde její rodina vlastní vinařství a zde našel novou náplň života ve výrobě vína. Po čase přešel do týmu Piantate Lunghe, kde se stará o administrativní část provozu firmy.
V současné době vinařství Piantate Lunghe obhospodařuje zhruba 12 hektarů vinic položených na úbočí hor Monte Marchigiano a Monte Conero uvnitř přírodního parku Monte Conero ležícího na břehu Jaderského moře. Kombinace jižních svahů vystavených slunečnímu svitu a blízkosti moře dává vinicím unikátní mikroklima. Na vinicích pěstují převážně víno odrůdy Montepulciano s menším množstvím Sangiovese a dalších lokálních odrůd. Z produkce vinařství jsme pro Vás přivezli tři červená vína Conero Rosso založená na odrůdy Montepulciano: ‘základní’ Rosso Conero DOC, Il Palazzo, Conero DOCG Riserva a Rossini, Conero DOCG Riserva. Věřím, že vína z nejrozšířenější modré odrůdy střední Itálie ve specifickém provedení budou pro Vás zajímavým zpestřením naší nabídky!
Víno Il Palazzo se představuje plným tělem a příjemnou harmonickou kombinací chutí zralého ovoce, kořenitých tónů, příjemné kyselinky a jemných tříslovin. Výtečné k těstovinám, bílému masu, studeným nářezům, úpravám červeného masa nebo k středně vyzrálým sýrům.
Víno Rossini je vrcholem produkce a 'vlajkovou lodí' vinařství. Představuje se plným tělem a bohatou a komplexní kombinací chutí vyzrálého ovoce, tříslovin a kořenitých tónů z ušlechtilého dřeva. Výtečné k těstovinám, bílému masu, studeným nářezům, úpravám červeného masa nebo k vyzrálým sýrům. Ale doporučujeme vychutnat si toto víno 'jen tak'....
Víno Rosso Conero se představuje pěkným tělem a příjemnou kombinací chutí a vůní červeného ovoce, v nose cítíme také tóny tabáku, balzamika a bylinek. Výtečné k těstovinám, bílému masu, studeným nářezům, lehčím úpravám červeného masa nebo k méně vyzrálým sýrům.
Víno Rosso Conero se představuje pěkným tělem a příjemnou kombinací chutí a vůní červeného ovoce, v nose cítíme také tóny tabáku, balzamika a bylinek. Výtečné k těstovinám, bílému masu, studeným nářezům, lehčím úpravám červeného masa nebo k méně vyzrálým sýrům.