Prohlédnuté produkty
Víno Rosso Conero se představuje...
P501
Nový produkt
Víno Rosso Conero se představuje pěkným tělem a příjemnou kombinací chutí a vůní červeného ovoce, v nose cítíme také tóny tabáku, balzamika a bylinek. Výtečné k těstovinám, bílému masu, studeným nářezům, lehčím úpravám červeného masa nebo k méně vyzrálým sýrům.
Tento produkt již není na skladě
Datum dostupnosti:
Počet | Cena | Ušetříte |
---|---|---|
3 | 280 Kč | Až do 44 Kč |
6 | 266 Kč | Až do 177 Kč |
Země původu | Itálie |
Region | Marché |
Barva | rubínově červená s fialovými záblesky |
Vůně | příjemná kombinace vůní ve které převažuje červené ovoce třešně, višně, rybíz - a dále cítíme i směsi vůní bylinek, balzamika a tabáku |
Chuť | víno má pěkné tělo, na patře cítíme příjemnou kombinaci červeného ovoce, převážně třešní a višní, s jemnými kořenitými tóny, víno má středně dlouhý závěr |
Bio | víno bylo pěstováno a vyrobeno podle zásad šetrného přístupu k přírodě ale bez oficiální certifikace |
Obsah cukru | Suché |
Odrůda | Montepulciano |
Ročník | 2016 |
Alkohol | 14.0% |
Archivace | 5 - 8 roků |
Ocenění | Prague Wine Trophy 2022: Zlatá medaile a titul "Prague Gold" |
Příležitost | Gastronomie |
Vinice
Hrozny pochází z vinice Vigna degli Angeli (její DOC část) na svahu hory Monte Conero ve stejnojmenném přírodním parku na předměstí města Ancona, svah s jižní expozicí v nadmořské výšce asi 350 m.n.m.; půda je převážně jílovitá s vápencovým podložím, mikroklima na vinici je výrazně pod vlivem mořského pobřeží - mořský břeh je od vinice vzdálen pouhé 2 km. Počet hlav na hektar: 4650 v uspořádání jednoramenný a dvouramenný kordon; stáří keřů je různé od 15 do 50 roků s postupným doplňováním mladší výsadby.
Výroba
V polovině července proběhla zelená sklizeň, ruční sběr s pečlivým výběrem hroznů pro další zpracování proběhl na začátku října. Po odstopkování a podrcení hroznů byl mošt se slupkami stočen do nerezových tanků kde proběhla macerace při nízké teplotě po dobu 3 dnů, následovala fermentace při kontrolované teplotě 25C a s neustálým pumpováním moštu po dobu asi 10 dnů a následně byl mošt přemístěn do betonových nádrží, kde proběhla malolaktická fermentace. Zrání vína proběhlo z větší části v betonových nádržích po dobu 12 měsíců, menší část vína - asi pětina - zrála po dobu asi 4 měsíců v použitých barrique soudcích z francouzského dubu, poté byla přidána zpět do betonových nádrží. Po láhvování následovalo nejméně 6 měsíční ležení na láhvi, než bylo víno připraveno na cestu k zákazníkovi.
Zajímavost
Odrůda Montepulciano patří k nejrozšířenějším modrým odrůdám v Itálii. Plocha výsadby druhá za nejrozšířenější odrůdou Sangiovese, těsně před plochou výsadby odrůdy Barbera. S odrůdou Montepulciano se setkáme ve střední Itálii - v regionech Abruzzo, Marché, Molise a (severní část) Apulie, v menší míře i v sousedních regionech Lazio, Kampánie a Toskánsko (ale pozor, není pěstováno v městě Montepulciano a nemá nic společného s vínem Vino Nobile di Montepulciano!). Největší podíl na výsadbě má region Abruzzo (podle některých pramenů až nad 50% veškeré výsadby), následován Apulií. Nejrozšířenější denominace je Montepulciano d'Abruzzo DOC (někdy se setkáme i se stejnojmenným pojmenováním odrůdy). Odrůda získala i několik DOCG denominací: Montepulciano d'Abruzzo Coline Teramane DOCG a Tullum DOCG (region Abruzzo) a Conero DOCG a Offida DOCG (region Marche).
Odrůda Montepulciano dává ovocitá vína s minimem tříslovin a s vysokým obsahem pigmentů, pro tuto vlastnost je populární do kupáží s dalšími odrůdami - celkem je součástí až 50 různých DOC. Nejznámější kupáže vytváří s odrůdou Sangiovese, tyto dvě odrůdy tvoří základ vín z denominací Rosso Conero DOC a DOCG a Rosso Piceno DOC v regionu Marche. Ale naše Conero Rosso je čisté Montepulciano :-)
Produkce
Asi 16,500 láhví