Prohlédnuté produkty
Víno Rossini je vrcholem produkce a...
P503
Nový produkt
Víno Rossini je vrcholem produkce a 'vlajkovou lodí' vinařství. Představuje se plným tělem a bohatou a komplexní kombinací chutí vyzrálého ovoce, tříslovin a kořenitých tónů z ušlechtilého dřeva. Výtečné k těstovinám, bílému masu, studeným nářezům, úpravám červeného masa nebo k vyzrálým sýrům. Ale doporučujeme vychutnat si toto víno 'jen tak'.
Poslední láhve.
Tento produkt již není na skladě
Datum dostupnosti:
Země původu | Itálie |
Region | Marché |
Barva | sytě rubínově červená s fialovými záblesky |
Vůně | bohatá kombinace vůní ve které se vzájemně doplňují tóny zralého červeného ovoce, bylinek a koření, cítíme také znatelnou mineralitu |
Chuť | víno má plné tělo, na patře cítíme bohatou a intenzivní kombinaci vyzrálého ovoce, tříslovin a kořenitých tónů z ušlechtilého dřeva, víno má dlouhý závěr |
Bio | víno bylo pěstováno a vyrobeno podle zásad šetrného přístupu k přírodě ale bez oficiální certifikace |
Obsah cukru | Suché |
Odrůda | Montepulciano |
Ročník | 2016 |
Alkohol | 14.5% |
Archivace | 10 - 12 roků |
Příležitost | Společník pro 'velkou příležitost' |
Jídlo | výtečné k těstovinám, uzeninám a studeným nářezům, k pokrmům z červeného masa nebo k výběru vyzrálých sýrů na závěr |
Vinice
Hrozny pochází z nejlepších tratí vinice Vigna degli Angeli (její DOCG část) na svahu hory Monte Conero ve stejnojmenném přírodním parku na předměstí města Ancona, svah s jižní expozicí v nadmořské výšce asi 350 m.n.m.; půda je převážně jílovitá s vápencovým podložím, mikroklima na vinici je výrazně pod vlivem mořského pobřeží - mořský břeh je od vinice vzdálen pouhé 2 km. Počet hlav na hektar: 3800 až 4650 v uspořádání jednoramenný a dvouramenný kordon; stáří keřů je různé od 25 do 70 roků s postupným doplňováním mladší výsadby.
Výroba
V polovině července proběhla zelená sklizeň, ruční sběr s pečlivým výběrem hroznů jednak na vinici a pak ještě před zpracováním ve sklepě proběhl v druhé polovině října. Po odstopkování a podrcení hroznů byl mošt se slupkami stočen do nerezových tanků kde proběhla macerace při nízké teplotě po dobu 3 dnů, následovala fermentace při kontrolované teplotě 25C a s neustálým pumpováním moštu po dobu asi 10 dnů a následně byl mošt přemístěn do nových barrique soudků z francouzského dubu, kde proběhla malolaktická fermentace a následné zrání vína po dobu 24 měsíců. Po láhvování následovalo nejméně 12 měsíční ležení na láhvi, než bylo víno připraveno na cestu k zákazníkovi.
Zajímavost
Odrůda Montepulciano patří k nejrozšířenějším modrým odrůdám v Itálii. Plocha výsadby druhá za nejrozšířenější odrůdou Sangiovese, těsně před plochou výsadby odrůdy Barbera. S odrůdou Montepulciano se setkáme ve střední Itálii - v regionech Abruzzo, Marché, Molise a (severní část) Apulie, v menší míře i v sousedních regionech Lazio, Kampánie a Toskánsko (ale pozor, není pěstováno v městě Montepulciano a nemá nic společného s vínem Vino Nobile di Montepulciano!). Největší podíl na výsadbě má region Abruzzo (podle některých pramenů až nad 50% veškeré výsadby), následován Apulií. Nejrozšířenější denominace je Montepulciano d'Abruzzo DOC (někdy se setkáme i se stejnojmenným pojmenováním odrůdy). Odrůda získala i několik DOCG denominací: Montepulciano d'Abruzzo Coline Teramane DOCG a Tullum DOCG (region Abruzzo) a Conero DOCG a Offida DOCG (region Marche).
Odrůda Montepulciano dává ovocitá vína s minimem tříslovin a s vysokým obsahem pigmentů, pro tuto vlastnost je populární do kupáží s dalšími odrůdami - celkem je součástí až 50 různých DOC. Nejznámější kupáže vytváří s odrůdou Sangiovese, tyto dvě odrůdy tvoří základ vín z denominací Rosso Conero DOC a DOCG a Rosso Piceno DOC v regionu Marche. Ale naše víno Rossini je čisté Montepulciano :-)
Jméno vína bylo zvoleno na počest strýce jednoho z majitelů vinařství, Francesco Rossini, který od 40 let minulého století založil vinařství a provedl první výsadby na vinici Vigna degli Angeli.
Produkce
Asi 2,700 láhví