Prohlédnuté produkty
Volubile je výtečné víno s plným...
Saintayme je elegantní víno s vůní...
L403118
Nový produkt
Volubile je výtečné víno s plným tělem, vhodné pro párování s pokrmy z červeného masa včetně grilovaného. Zajímavá alternativa k vínům Barolo - vhodné též k pití jen tak, ať už teď nebo za několik roků.
Poslední láhve.
Tento produkt již není na skladě
Datum dostupnosti:
| Země původu | Itálie |
| Region | Piemont |
| Barva | světle červená s rubínovými odlesky |
| Vůně | kombinace vůní zralého lesního ovoce - ostružina a borůvky, cítíme také květové tóny |
| Bio | Ano |
| Obsah cukru | Suché |
| Odrůda | Nebbiolo |
| Ročník | 2018 |
| Alkohol | 14.5% |
| Archivace | 5 - 8 roků |
| Ocenění | Prague Wine Trophy 2021: Zlatá medaile a titul "Prague Gold" |
| Příležitost | Gastronomie |
Vinice
Vinice v městečku Grinzane Cavour; svah s východní orientací v nadmořské výšce okolo 275 m.n.m., stáří keřů asi 15 roků; půda převážně jílovito-vápenitá
Výroba
V červenci probíhá zelená sklizeň, ruční sběr do malých bedýnek s výběrem hroznů pro další zpracování - jednak na vinici a pak ještě před zpracováním - proběhlo v druhém říjnovém týdnu. Na začátku macerace na slupkách při teplotě 5C po dobu 2 dnů, následovala fermentace na slupkách probíhá v nerezovém tanku při kontrolované teplotě 26C po dobu 12 dnů. Nejméně pětkrát denně probíhá promíchání moštu s matolinovým kloboukem pro lepší extrakci aromatických látek a barviv. Jablečno-mléčné kvašení proběhlo ihned po alkoholovém kvašení. Následuje zrání souběžně v nerezovém tanku (asi 75%) a sudech tonneaux o obsahu 500 lt (25%) po dobu 6 měsíců, dále zcelení po dobu 2 měsíců, lahvování a ležení na lahvi asi 6 měsíců, než je víno připraveno na cestu k zákazníkovi.
Zajímavost
Z odrůdy Nebbiolo se vyrábějí nejvíce ceněná vína (nejen) severní Itálie - vína Barolo a Barbaresco. Hrozny k výrobě tohoto vína pocházejí z mladé barolové vinice. Jedná se o jakési 'druhé víno' vinařství - z mladých keřů se vyrábí 'pouze' víno označené jako Langhe DOC Nebbiolo, jakmile vinice dosáhne dostatečného věku a víno začne být koncentrovanější, totéž víno se stane Barolem (samozřejmě s delším zráním na dřevě). Nebbiolo je vhodné k úpravám červeného masa, zvěřině nebo vyzrálým sýrům. Ochutnejte víno podobné vínu Barolo za cenu výrazně příznivější Vaší peněžence.
Produkce
Asi 15,000 lahví ročně.
Další ocenění
Prague Wine Trophy 2019: Zlatá medaile a titul "Prague Gold" pro víno ročníku 2017