Prohlédnuté produkty
Vescovo Moro je elegantní a dobře...
C501
Nový produkt
Vescovo Moro je elegantní a dobře strukturované víno s výrazným projevem zralého ovoce. Výtečné k výrazným úpravám červeného masa nebo k výběru vyzrálých sýrů. Ale můžeme si víno vychutnat i jen tak samotné.
Tento produkt již není na skladě
Datum dostupnosti:
Počet | Cena | Ušetříte |
---|---|---|
3 | 646 Kč | Až do 146 Kč |
6 | 626 Kč | Až do 417 Kč |
Země původu | Itálie |
Region | Veneto |
Barva | rubínově červená |
Vůně | výrazná ovocná s převahou zralých třešní a lesního ovoce, také znatelné kořenité tóny z ušlechtilého dřeva |
Chuť | plné a harmonické víno, přitom šťavnaté s výraznou ovocnou chutí, na patře cítíme až sladkost a čokoládu, v dlouhém konci cítíme i jemné tříslovinky |
Bio | víno bylo pěstováno a vyrobeno podle zásad šetrného přístupu k přírodě ale bez oficiální certifikace |
Obsah cukru | Polosuché |
Odrůda | kupáž Corvina/Corvinone, Rondinella a směs tradičních a rezistentních hybridních odrůd |
Ročník | 2020 |
Alkohol | 14.5% |
Archivace | 5 - 8 roků |
Ocenění | Prague Wine Trophy 2022: Velká zlatá medaile a titul "Prague Premium Gold" |
Příležitost | Vychutnání vína 'jen tak' |
Jídlo | vhodné k výrazným pokrmům - grilovanému nebo dušenému masu, zvěřině nebo k výběru vyzrálých sýrů |
Vinice
Hrozny pochází z několika vinic v městečku Tregnago, které se rozkládají na vrcholu kopce v nadmořské výšce asi 450 metrů nad mořem. Půda zde je převážně vápencového původu – jedná se o bývalé mořské dno s usazeninami. Umístění vinic na vrcholu kopce také zajišťuje dobrou ventilaci, což má opět pozitivní vliv na zdraví hroznů a omezení nutnosti ochranných zásahů. Stáří keřů v průměru 10 roků, hustota keřů 9,000 hlav na hektar, ale v velice nízkou výtěžností.
Výroba
Zelená sklizeň s redukcí hroznů probíhá v průběhu července, ruční sběr s výběrem hroznů pro další zpracování proběhl od druhé poloviny září do koncem října, podle odrůd. Sběr probíhá ručně do malých bedýnek a pro výrobu vína byly vybrány pouze nejlepší hrozny - první výběr proběhl na vinici a další ještě ve sklepě před zpracováním. Pro výrobu vína Vescovo Moro byly použity hrozny tradičních 'valpolicella' odrůd - ty tvoří asi 60% vína a jsou před zpracováním 2 měsíce sušeny (metoda 'apassimento' používaná při výrobě vín Amarone a Recioto), dalších 40% hroznů je zpracováno hned při sklizni. Fermentace na slupkách probíhá v nerezovém tanku bez kontroly teploty po dobu 15 - 25 dnů podle odrůdy. Následuje zrání v použitých barrique soudcích z francouzského i amerického dubu po dobu zhruba 12 měsíců, scelení v nerezovém tanku po dobu 2 měsíců. Nakonec lahvování a ležení na lahvi několik měsíců, než je víno připraveno na cestu k zákazníkovi.
Zajímavost
Oblast Valpolicella byla známá produkcí vína již v období antického Říma. Vína Valpolicella jsou po dlouhá staletí založena na třech modrých odrůdách: Corvina (a jí příbuzná Covinone), Molinara a Rondinella. Kupáží těchto tří odrůd vznikají jak lehká ‚základní‘ vína Valpolicella, seriózní vína Valpolicella Superiore a Valpolicella Ripasso a také špičková vína Amarone a Recioto. Víno Vescovo Moro je z větší části založeno na odrůdách Corvina/Corvinone a Rondinella (asi 60%) - ty jsou zpracovány metodou sušení na částečné rozinky pro zvýšení koncentrace cukrů a aromatických látek, doplněných dalšími odrůdami - tyto jsou zpracovány hned po sklizni, tato část je kupáž tradičních odrůd - Marzemino, Rebo a Teroldego, globální odrůdy Cabernet Sauvignon a hybridních odrůd Cabernet Volos a Regent.
Produkce
Asi 8,000 lahví ročně.
Další ocenění
The WineHunter Award - Red Award
Vínařství Ca'dei Conti bylo oceněno jako '5-hvězdičkové vinařství' („vynikající vinařství s nejvyšším standardem kvality vín“) za výsledky dosažené v soutěži Prague Wine Trophy pro rok 2022.