Prohlédnuté produkty
Víno Montepulciano se představuje...
Druhé víno z Chateau Lilian Ladouys...
R302
Nový produkt
Víno Montepulciano se představuje plným tělem a bohatou kombinací chutí a vůní červeného ovoce, v nose i na patře cítíme také tóny karamelu a čokolády. Výtečné k pokrmům z červeného masa a zvěřiny nebo k výběru vyzrálým sýrům.
Tento produkt již není na skladě
Datum dostupnosti:
Počet | Cena | Ušetříte |
---|---|---|
3 | 498 Kč | Až do 112 Kč |
6 | 482 Kč | Až do 321 Kč |
Země původu | Itálie |
Region | Abruzzo |
Barva | rubínově červená |
Vůně | bohatá kombinace vůní zralého červeného ovoce s tóny čokolády a karamelu |
Chuť | víno má plné tělo, na patře cítíme příjemnou sladkost alkoholu v kombinaci chutí červeného ovoce a jemnými kořenitými tóny v dlouhém závěru |
Bio | víno bylo pěstováno a vyrobeno podle zásad šetrného přístupu k přírodě ale bez oficiální certifikace |
Obsah cukru | Suché |
Odrůda | Montepulciano |
Ročník | 2017 |
Alkohol | 15.0% |
Archivace | 10 - 12 roků |
Ocenění | Prague Wine Trophy 2022: Velká zlatá medaile a titul "Prague Premium Gold" |
Příležitost | Vychutnání vína 'jen tak' |
Jídlo | výtečné k pokrmům z červeného masa a zvěřině nebo k výběru vyzrálých sýrů na závěr |
Vinice
Hrozny pochází z vybraných viničních tratí ve městečku Tollo, svah s jihovýchodní expozicí v nadmořské výšce asi 180 m.n.m.; půda je jílovito-písčitá s vápencovým podložím, mikroklima na vinici je pod vlivem mořského pobřeží. Počet hlav na hektar: 1600 v uspořádání v tradičním vysokém uspořádání (tzv. "pergola abruzese"); stáří keřů okolo 20 roků s doplněním mladší výsadby.
Výroba
V polovině července proběhla zelená sklizeň, ruční sběr s výběrem nejlepších hroznů pro další zpracování proběhl v druhém týdnu října. Po druhém výběru hroznů a jejich odstopkování a podrcení je mošt se slupkami stočen do malých nerezových tanků kde proběhla fermentace při kontrolované teplotě 25C po dobu 30 dnů a první fáze zrání, po dobu 6 měsíců také při snížené teplotě. Druhá fáze zrání proběhla ve starých dubových sudech tonneaux (900 litrů = 4-násobek barrique soudků) po dobu 24 měsíců. Následovalo láhvování a ležení na láhvi po dobu 12 měsíců. Celkem 3 a půl roku než je víno připraveno na cestu k zákazníkovi.
Zajímavost
Odrůda Montepulciano patří k nejrozšířenějším modrým odrůdám v Itálii. Plocha výsadby druhá za nejrozšířenější odrůdou Sangiovese, těsně před plochou výsadby odrůdy Barbera. S odrůdou Montepulciano se setkáme ve střední Itálii - v regionech Abruzzo, Marché, Molise a (severní část) Apulie, v menší míře i v sousedních regionech Lazio, Kampánie a Toskánsko (ale pozor, není pěstováno v městě Montepulciano a nemá nic společného s vínem Vino Nobile di Montepulciano!). Největší podíl na výsadbě má region Abruzzo (podle některých pramenů až nad 50% veškeré výsadby), následován Apulií. Nejrozšířenější denominace je Montepulciano d'Abruzzo DOC (někdy se setkáme i se stejnojmenným pojmenováním odrůdy). Odrůda získala i několik DOCG denominací: Montepulciano d'Abruzzo Coline Teramane DOCG a Tullum DOCG (region Abruzzo) a Conero DOCG a Offida DOCG (region Marche).
Odrůda Montepulciano dává ovocitá vína s minimem tříslovin a s vysokým obsahem pigmentů, pro tuto vlastnost je populární do kupáží s dalšími odrůdami - celkem je součástí až 50 různých DOC. Nejznámější je kupáž s odrůdou Sangiovese, kde tvoří základ vín z denominací Rosso Conero a Rosso Piceno v regionu Marche.
Produkce
Asi 3,000 láhví
Další ocenění
Vínařství Vignetti Radica bylo oceněno jako '5-hvězdičkové vinařství' („vynikající vinařství s nejvyšším standardem kvality vín“) za výsledky dosažené v soutěži Prague Wine Trophy pro rok 2021.