Prohlédnuté produkty
Víno Tullum Pecorino se představuje...
R323
Nový produkt
Víno Tullum Pecorino se představuje plným tělem a vůní exotického ovoce a citrusových plodů. Výtečné k rybám, bílému masu i lehkým úpravám červeného masa nebo k výběru čerstvých a polozralých sýrů.
Tento produkt již není na skladě
Datum dostupnosti:
Počet | Cena | Ušetříte |
---|---|---|
3 | 367 Kč | Až do 83 Kč |
6 | 356 Kč | Až do 237 Kč |
Země původu | Itálie |
Region | Abruzzo |
Barva | světle slámově žlutá |
Vůně | bohatá kombinace květinových vůní s tóny exotického ovoce a citrusů a s kořenitými tóny (lékořice) |
Chuť | víno má plné tělo, pěknou strukturu, na patře cítíme zralé ovoce - broskve, pomelo, máslový meloun, v dlouhém závěru cítíme i minerální tóny |
Bio | víno bylo pěstováno a vyrobeno podle zásad šetrného přístupu k přírodě ale bez oficiální certifikace |
Obsah cukru | Suché |
Odrůda | Pecorino |
Ročník | 2019 |
Alkohol | 13.5% |
Archivace | 5 - 8 roků |
Ocenění | Prague Wine Trophy 2021: Velká zlatá medaile a titul "Prague Premium Gold" |
Příležitost | Vychutnání vína 'jen tak' |
Jídlo | k pokrmům z tučnějších ryb, bílého masa i lehkým úpravám červeného masa nebo k výběru čerstvých a polozralých sýrů doplněnému džemem, medem nebo sušenými meruňkami |
Vinice
Hrozny pochází z vinice ve městečku Tollo, mírný svah s jihovýchodní expozicí v nadmořské výšce asi 180 m.n.m.; půda je jílovito-alklická s velkým obsahem minerálních látek; mikroklima na vinici je pod vlivem nedalekého mořského pobřeží. Počet hlav na hektar: 1600 v tradičním vysokém uspořádání (tzv. "pergola abruzese"), stáří keřů 11 roků.
Výroba
Na začátku červenci probíhá zelená sklizeň, ruční sběr s výběrem nejlepších hroznů pro další zpracování proběhl v třetím týdnu září. Po druhém výběru hroznů a ručním odstopkování a podrcení hroznů byly hrozny jemně lisovány a následně byl mošt schlazen na 12C pro zamezení vzniku nekontrolované fermentace. Fermentace proběhla při kontrolované teplotě 16C po dobu 30 dnů, celou dobu byl mošt ve styku se slupkami. Poté bylo víno odděleno od slupek a dekantováno. Následovalo zrání po dobu 12 měsíců také při snížené teplotě v malých nerezových tancích. Po 6 měsíčním ležení na láhvi je víno připraveno na cestu k zákazníkovi.
Zajímavost
Pecorino ("malá ovečka") je stará odrůda pěstovaná především ve východních regionech střední Itálie, Abruzzo a Marché. Hstorie odrůdy jde stovky let zpět, ale kvůli nízké výnosnosti byly nahrazována jinými odrůdami. V polovině 20. století se mělo za to, že odrůda Pecorino již zcela vymizela. V 80. letech bylo nalezeno několik hlav 'nějaké lokální odrůdy' v jedné zanedbané vinici. Výzkumem DNA bylo zjištěno, že se jedná o odrůdu Pecorino. Šťastnou shodou okolností v 90. letech přišlo období renezance tradičních odrůd a došlo k rozšíření i odrůdy Pecorino napříč střední Itálií.
Oblast Tullum je jednou z pouze dvou DOCG oblastí (ještě Offida v severněji položeném regionu Marche) pro odrůdu Pecorino.
Vinařství Radica patřilo mezi průkopníky, kteří se na přelomu tisíciletí zasloužili o renezanci a znovu-vysazování odrůdy Pecorino v regionu Abruzzo.
Produkce
Asi 2,500 láhví
Další ocenění
Vínařství Vignetti Radica bylo oceněno jako '5-hvězdičkové vinařství' („vynikající vinařství s nejvyšším standardem kvality vín“) za výsledky dosažené v soutěži Prague Wine Trophy pro rok 2021.