Prohlédnuté produkty
Troncafuga Rosso, víno z hlavní...
P701
Nový produkt
Troncafuga Rosso, víno z hlavní odrůdy střední Itálie - Sangiovese, je příjemné víno s poloplným tělem, prezentuje se směsí ovocných vůní. Doporučujeme k širokému spektru pokrmů - od předkrmů přes těstoviny, pokrmy z bílého i červeného masa nebo k výběru středně vyzrálých sýrů.
Poslední láhve.
Tento produkt již není na skladě
Datum dostupnosti:
Země původu | Itálie |
Region | Umbrie |
Barva | rubínově červená |
Vůně | bohatá kombinace vůní zralého červeného ovoce s jemnými tóny tabáku a černého čaje |
Chuť | víno má poloplné tělo, na patře cítíme bohatou směs ovocných až kompotových chutí v krátkém závěru |
Bio | Ano |
Obsah cukru | Suché |
Odrůda | kupáž Sangiovese, Sagrantino a Barbera |
Ročník | 2021 |
Alkohol | 14.0% |
Archivace | 2 - 4 roky |
Ocenění | Prague Wine Trophy 2022: Zlatá medaile a titul "Prague Gold" |
Příležitost | Gastronomie |
Jídlo | předkrmů přes těstoviny, tepelně upravenou zeleninu, pokrmy z bílého i červeného masa (méně výrazné - nikoliv k omáčkám) nebo k výběru středně vyzrálých sýrů. |
Vinice
Hrozny pochází z několika vinic v obci Sant'Enea v produkční oblasti Colli Martani. Vinice se nachází v nadmořské výšce okolo 300 m. n m., různé svahy s jiho-východní, jižní a jiho-západní expozicí, průměrné stáří keřů je mezi 10 - 20 roky, podle vinice. Půda je středně těžká, převažují kombinace vápencových a jílovitých půd. Hustota hlav 5000 na hektar vedených systémem Guyot.
Výroba
V druhé polovině července proběhla probírka hroznů, ruční sběr hroznů proběhl v první polovině října a pro další zpracování jsou vybrány jen vhodné hrozny. Fermentace na slupkách probíhá v nerezovém tanku, mošt zůstává ve styku se slupkami po dobu 12 dnů s občasným promícháním. Zrání proběhlo opět v nerezovém tanku 7 měsíců. Dále lahvování a ležení na lahvi 2 měsíce, než bylo víno připraveno na cestu k zákazníkovi.
Zajímavost
Elena a Roberto se od samého začátku zaměřili na organickou produkci a v některých aspektech do péče o půdu zanášejí i principy biodynamické produkce. Elena a Roberto se řídí motem „není důležité zda nazýváme náš přístup jako ‚organický‘ nebo ‚biodynamický‘, důležité je, abychom vše dělali tím nejvíce udržitelným způsobem.“ Do symbiózy člověka a půdy přidali ještě třetí prvek – zvířata. Na vinicích již řadu let pěstují ve volném chovu husy, které na vinicích spásají plevel a následně přispívají k přírodnímu hnojení vinic. Dalším krokem bylo omezení používání těžké techniky ve vinicích – práci traktorů, jejichž kola udusávají půdu a snižují tak její úrodnost, postupně nahrazuje práce s koňmi. Symbol koně pracujícího ve vinici byl také použit pro vytvoření aktuální podoby vinět vín z produkce vinařství Plani Arche.
I když je víno deklarováno jako odrůdové - IGT Sangiovese, italský vinařský zákon povoluje určité množství dalších odrůd, v ročníku 2019 je složení následující: Sangiovese 85%, Sagrantino 10% a Barbera 5%. Výsledkem této kupáže je příjemné víno, vhodné ke 'každodennímu pití', ideální společník pro využití v gastronomii, kde se hodí k široké paletě pokrmů - předkrmů přes těstoviny, tepelně upravenou zeleninu, pokrmy z bílého i červeného masa (méně výrazné - nikoliv k omáčkám) nebo k výběru středně vyzrálých sýrů.
Produkce
Asi 7,000 lahví ročně