Prohlédnuté produkty
Troncafuga Bianco je z odrůdy...
P721
Nový produkt
Troncafuga Bianco je z odrůdy Trebbiano je příjemné víno s poloplným tělem, prezentuje se směsí květinových vůní. Doporučujeme k zeleninovým salátům, rybě nebo méně výrazným úpravám drůbeže. Případně pro přátelské posezení 'jen tak'.
Víno je vyprodáno.
Tento produkt již není na skladě
Datum dostupnosti:
Země původu | Itálie |
Region | Umbrie |
Barva | slámově žlutá |
Vůně | převážně květinové vůně s tóny minerality a zemitosti |
Chuť | čerstvé víno s poloplným tělem, na patře převládá ovocný projev, víno má středně dlouhé trvání |
Bio | Ano |
Obsah cukru | Suché |
Odrůda | Trebbiano Spoletino |
Ročník | 2021 |
Alkohol | 12.5 % |
Archivace | 1 - 2 roky |
Ocenění | Prague Wine Trophy 2023: Regionální šampión a Velká zlatá medaile, "Prague Regional Champion" a "Prague Premium Gold" |
Příležitost | Gastronomie |
Jídlo | k pokrmům z ryb a mořských plodů, bílého masa nebo k výběru čerstvých sýrů doplněnému džemem |
Vinice
Hrozny pochází z několika vinic v obci Sant'Enea v produkční oblasti Colli Martani. Vinice se nachází v nadmořské výšce okolo 300 m. n m., různé svahy s jiho-východní, jižní a jiho-západní expozicí, průměrné stáří keřů je mezi 10 - 20 roky, podle vinice. Půda je středně těžká, převažují kombinace vápencových a jílovitých půd. Hustota hlav 5000 na hektar vedených systémem Guyot.
Výroba
Na začátku července probíhá probírka hroznů, ruční sběr hroznů proběhl v druhé polovině září. Pro výrobu vína jsou vybírány hrozny z vhodných poloh. Fermentace při kontrolované teplotě proběhla v nerezovém tanku, stejně tak i zrání po dobu 4 měsíců, celou dobu na kvasničných kalech. Dále lahvování a ležení na lahvi 2 měsíce, než je víno připraveno na cestu k zákazníkovi. Výsledkem je čerstvé příjemné víno s vůní zralého ovoce a lehké minerality.
Zajímavost
Elena a Roberto se od samého začátku zaměřili na organickou produkci a v některých aspektech do péče o půdu zanášejí i principy biodynamické produkce. Elena a Roberto se řídí motem „není důležité zda nazýváme náš přístup jako ‚organický‘ nebo ‚biodynamický‘, důležité je, abychom vše dělali tím nejvíce udržitelným způsobem.“ Do symbiózy člověka a půdy přidali ještě třetí prvek – zvířata. Na vinicích již řadu let pěstují ve volném chovu husy, které na vinicích spásají plevel a následně přispívají k přírodnímu hnojení vinic. Dalším krokem bylo omezení používání těžké techniky ve vinicích – práci traktorů, jejichž kola udusávají půdu a snižují tak její úrodnost, postupně nahrazuje práce s koňmi. Symbol koně pracujícího ve vinici byl také použit pro vytvoření aktuální podoby vinět vín z produkce vinařství Plani Arche.
Název Trebbiano je v Itálii používán pro skupinu bílých odrůd. Původ odrůdy je podle Plinia Staršího řazen do regionu Kampánie, avšak již v té době byla zaznamenána vína téhož názvu v oblasti Toskánska a Umbrie. Jiný pramen považuje za kolébku této odrůdy do okolí řeky Trebbia v regionu Emilia-Romagna, kde je jedno z vín Trebbiano pěstováno dodnes. Rodina Trebbiano zahrnuje řadu lokálních odrůd mezi něž patří i Trebbiano Spoletino, která je domovem pouze v regionu Umbria, a to převážně v okolí měst Spoleto (odtud pochází název této odrůdy) a Montefalco. Mimo region Umbrie se prakticky nevyskytuje.
Odrůda Trebbiano Spoletino dozrává později než běžné bílé odrůdy, je dobře odolná proti botrytis plísním. Podle terroir, vína z této odrůdy se mohou prezentovat v širokém rozsahu - setkáváme se s víny s výrazným florálním projevem ale také až víny aromaticky neutrálními. Ve zpracování se zpravidla setkáváme s výrobou čerstvých vín zrajících v nerezovém tanku, ale není výjimkou oxidativní macerační proces pro výrobu oranžových vín.
Produkce
Asi 5,000 lahví ročně