Prohlédnuté produkty
Tano je vlajková loď vinařství. Plné...
Červené víno z odrůdy Negroamaro je...
C503
Nový produkt
Tano je vlajková loď vinařství. Plné a dobře strukturované víno s výrazným projevem zralého ovoce a kořenitými tóny. Výtečné k výrazným úpravám červeného masa nebo k výběru vyzrálých sýrů. Ale můžeme si víno vychutnat i jen tak samotné. Velké víno pro velkou příležitost!
Víno je vyprodáno, pracujeme na dovozu nového ročníku. Zatím doporučujeme Vaší pozornosti víno Arena od Antonio Sasa.
Tento produkt již není na skladě
Datum dostupnosti:
Země původu | Itálie |
Region | Veneto |
Barva | výrazná granátová |
Vůně | intenzivní směs ovocných vůní s převahou zralých třešní a višní a lesních bobulí, sušeného ovoce a také kořenitých tónů, kakaa a čokolády, s postupem času se víno stále více 'otvírá' |
Chuť | plné a harmonické víno s pěknou strukturou, na patře cítíme výraznou ovocnou chuť a sladkost, třísloviny jsou už pěkně zakulacené, víno má dlouhý konec |
Bio | víno bylo pěstováno a vyrobeno podle zásad šetrného přístupu k přírodě ale bez oficiální certifikace |
Obsah cukru | Polosuché |
Odrůda | kupáž Corvina/Corvinone, Rondinella, Marzemino a Rebo |
Ročník | 2015 |
Alkohol | 17,0% |
Archivace | 12 - 15 roků |
Ocenění | Další ocenění - viz popis vína |
Příležitost | Společník pro 'velkou příležitost' |
Jídlo | vhodné k výrazným pokrmům - grilovanému nebo dušenému masu, zvěřině nebo k výběru vyzrálých sýrů; doporučujeme otevřít vino s dostatečným předstihem nebo dekantovat |
Vinice
Hrozny pochází z několika vinic v městečku Tregnago, které se rozkládají na vrcholu kopců v nadmořské výšce od 400 do 450 metrů nad mořem. Půda zde je převážně vápencového původu – jedná se o bývalé mořské dno s usazeninami. Umístění vinic na vrcholu kopce také zajišťuje dobrou ventilaci, což má opět pozitivní vliv na zdraví hroznů a omezení nutnosti ochranných zásahů. Stáří keřů v se liší podle vinic od 15 do 35 roků, hustota keřů 6,000 až 9,000 hlav na hektar, ale s velice nízkou výtěžností.
Výroba
Zelená sklizeň s redukcí hroznů probíhá v průběhu července, ruční sběr s výběrem hroznů pro další zpracování proběhl v průběhu října, podle odrůd. Sběr vyzrálých hroznů probíhá ručně do malých bedýnek a pro výrobu vína byly vybrány pouze nejlepší hrozny - první výběr proběhl na vinici a další ještě ve sklepě před zpracováním. Pro výrobu vína Tano byly použity hrozny tradičních 'valpolicella' odrůd v kombinaci s dalšími odrůdami. Všechny hrozny jsou před zpracováním 3 měsíce sušeny (metoda 'appassimento' používaná při výrobě vín Amarone a Recioto). Po pomletí jsou týden macerovány za studena, fermentace na slupkách probíhá v nerezovém tanku bez kontroly teploty po dobu 20 - 25 dnů podle odrůdy. Následuje zrání v nových i použitých barrique soudcích z francouzského i amerického dubu po dobu zhruba 4 roků, scelení v nerezovém tanku po dobu 6 měsíců. Nakonec lahvování a ležení na lahvi minimálně jeden rok, než bylo víno připraveno na cestu k zákazníkovi.
Zajímavost
Oblast Valpolicella byla známá produkcí vína již v období antického Říma. Vína Valpolicella jsou po dlouhá staletí založena na třech modrých odrůdách: Corvina (a jí příbuzná Covinone), Molinara a Rondinella. Kupáží těchto tří odrůd vznikají jak lehká ‚základní‘ vína Valpolicella, seriózní vína Valpolicella Superiore a Valpolicella Ripasso a také špičková vína Amarone a Recioto. Kromě 'tradičních valpolicella' odrůd Corvina/Corvinone a Rondinella byly pro výrobu vína Tano použity dvě další odrůdy Marzemino a Rebo. Všechny hrozny byly zpracovány metodou sušení na částečné rozinky pro zvýšení koncentrace cukrů a aromatických látek.
Produkce
Asi 2,500 lahví ročně.
Další ocenění
Vínařství Ca'dei Conti bylo oceněno jako '5-hvězdičkové vinařství' („vynikající vinařství s nejvyšším standardem kvality vín“) za výsledky dosažené v soutěži Prague Wine Trophy pro rok 2022.