Prohlédnuté produkty
Schioppettino je příjemné víno s...
Víno Cuvée Joseph Limited z Chateau...
S501
Nový produkt
Schioppettino je příjemné víno s plným tělem, které si užijete s uzeninami, pokrmy z červeného masa nebo výběru polozralých sýrů.
Tento produkt již není na skladě
Datum dostupnosti:
Počet | Cena | Ušetříte |
---|---|---|
3 | 356 Kč | Až do 119 Kč |
6 | 336 Kč | Až do 356 Kč |
Země původu | Itálie |
Region | Friuli Venezia Giulia |
Barva | rubínově červená s fialovými záblesky |
Vůně | intenzivní kombinace kořenitých a ovocných vůní - převažují zralé třešně s lesními bobulemi |
Chuť | elegantní víno s poloplným tělem, harmonické a na patře příjemné, opět cítíme kombinaci zralého ovoce a kořenitých chutí |
Bio | Ano |
Obsah cukru | Suché |
Odrůda | Schioppettino |
Ročník | 2020 |
Alkohol | 13.5% |
Archivace | 3 – 5 roků |
Ocenění | Prague Wine Trophy 2022: Velká zlatá medaile a titul "Prague Premium Gold" |
Příležitost | Gastronomie |
Vinice
Hrozny pochází z vinice v katastru obce Prepotto. Vrcholek kopce a mírně svahovitý terén s malou nadmořskou výškou, do 50 m.n.m., stáří keřů mezi 10 - 15 roky, hustota keřů 4,000 hlav na hektar. Půda je převážně písčitá a jílovitá s vysokým obsahem minerálních solí, to spolu s vlivem nedalekého moře (vzdáleného asi 25 kilometrů), vytváří výborný terroir pro pěstování vinné révy.
Výroba
Zelená sklizeň s redukcí hroznů proběhla v první polovině července, ruční sběr s výběrem hroznů pro další zpracování proběhl podle dozrávání hroznů v několika vlnách na konci září a v první polovině října. Po výběru hroznů a jejich odstopkování a podrcení je mošt se slupkami stočen do betonového tanku, kde proběhla fermentace při kontrolované teplotě 25C po dobu 18 dnů. Následovalo 'kombinované' zrání - část vína zrála opět v betonovém tanku, část v amforách a část v dřevěných kádích po dobu asi 10 měsíců, po několikatýdenním scelení následovalo lahvování a ležení na láhvi asi 4 měsíce, než bylo víno připraveno na cestu k zákazníkovi.
Zajímavost
Schioppettino je původní odrůda regionu Friuli-Venezia Giulia, v ostatních regionech Itálie se vyskytuje pouze sporadicky a mimo území Itálie se v podstatě nevyskytuje (uvádí se výsadba o ploše asi 1 akr = 0,4 hektaru v Kalifornii). První zmínky o odrůdě Schippettino jsou ze 13. století a do poloviny 19. století byla v regionu Friuli poměrně častá, ale s epidemií fyloxery došlo k drastickému snížení výsadby. Ani 1. polovina 20. století se dvěma světovými válkami nenapomohla znovuobnovení výsadeb této odrůdy. K obratu došlo na začátku 70. let, kdy Paolo Rapuzzi narazil na své vinici na několik hlav této odrůdy a začal systematicky hledat další zachované hlavy - celkem jich našel asi 100, roztroušených po vinicích převážně východního Friuli. V té době byla tato odrůda již tak zapomenutá, že nebyla zahrnuta ve vinařském zákoně jako povolená odrůda pro výrobu vína. V současné době je situace daleko lepší - Schioppettino je uznanou odrůdou pro dvě DOC a celková výsadba odrůdy dosahuje 154 hektarů, což je ale z pohledu Itálie 'mikro' produkce :-)
Odrůda Schioppettino zpravidla dává vína se středním tělem, výraznou barvou, vůní zralých bobulí a kořenitými tóny v chuti. Obvykle je použita k výrobě tichých suchých odrůdových vín, případně k výrobě šumivých vín - místní specialitě regionu Friuli.
Vína řady "Classic" jsou stavěna tak, aby zvýraznila typickou chuť a osobnost každé odrůdy. Toto vyjádření vinařství podpořilo také použitím originálních etiket, které vytvořil místní umělec, kamarád Riccarda a Faten. Zde, pikantní krása vín z odrůdy Schiopettino je zosobněna postavou Marilyn Monroe, jež září mezi všemi.
Produkce
Asi 6,000 lahví ročně.