Prohlédnuté produkty
Vína Gavi jsou založena na typické...
Cambon la Pelouse je víno s vůní...
C104
Nový produkt
Vína Gavi jsou založena na typické piemontské odrůdě Cortese a jsou řazena mezi nejlepší bílá vína Itálie. Hrozny k výrobě vína Rovereto pochází ze starých keřů s nízkou produkcí, ale poskytují vína ‚s charakterem‘. Doporučujeme toto víno pro špičkovou gastronomii nebo pro vychutnání vína ‚jen tak‘.
Tento produkt již není na skladě
Datum dostupnosti:
Počet | Cena | Ušetříte |
---|---|---|
3 | 436 Kč | Až do 178 Kč |
6 | 421 Kč | Až do 446 Kč |
Země původu | Itálie |
Region | Piemont |
Barva | světle slámově žlutá se zlatavými odlesky |
Vůně | harmonická, komplexní - cítíme nejrůznější vůně od exotického ovoce (citrusové plody, sladký meloun), luční a stromové květy (lípa, hloh) |
Chuť | plné víno s harmonickou chutí na patře, přesto však s křehkostí na závěr, výrazně minerální |
Bio | Ano, vhodné i pro vegany |
Obsah cukru | Suché |
Odrůda | Cortese |
Ročník | 2017 |
Alkohol | 13.0% |
Archivace | 5 - 8 roků |
Příležitost | Vychutnání vína 'jen tak' |
Jídlo | vhodné jako společník ke všem chodům, především k pokrmům z bílého masa a ryb, také jako vynikající aperitiv! |
Vinice
Vinice Rovereto je obklopena dubovými háji, které vytváří specifické mikroklima; keře na této vinici jsou minimálně 80 roků staré (nejstarší vinice v oblasti Gavi)
Výroba
Po 'zelené sklizni' v červenci hrozny dozrávají v první polovině září; po ručním sběru jsou pro zpracování vybrány nejlepší hrozny, které jsou nejdříve macerovány při nízké teplotě po dobu několika hodin a pak jemně lisovány na horizontálním lisu a následně probíhá dlouhá fermentace (asi 20 dnů) v nerezových tancích pod řízenou teplotou. Následuje zrání opět v nerezových tancích s řízenou kontrolou teploty po dobu 5-6 měsíců, lahvování a dalších nejméně 12 měsíců ležení na láhvi, než je víno připraveno na cestu k zákazníkovi.
Zajímavost
Vína Gavi, která pochází z malého regionu v okolí stejnojmenného města (11 vinařských obcí) v jihovýchodním Piemontu, jsou založena na typické piemontské odrůdě Cortese a jsou řazena mezi nejlepší bílá vína Itálie. Vinařství Castellari Bergaglio (Marco Castellari Bergaglio je bratranec naší další vinařky z Gavi Cinzia Bergaglio) patří již po několik generací mezi významné a oceňované producenty vín Gavi. Hrozny k jeho výrobě pochází z vybraných hroznů staré vinice (85 roků, nejstarší vinice v oblasti Gavi) s nízkou produkcí, ale s vysokou kvalitou a 'charakterem'. Jméno vína je převzato z názvu vinice - "rovereto" je místo obklopené dubovými háji (roveri = duby). Na rozdíl od 'běžných' vín Gavi, která se pijí zpravidla mladá, Rovereto zrálo delší dobu na lahvi a je nejlepší k pití po několika letech - aktuálně nabízíme ročník 2016 a 'v archivu' máme ještě menší množství vín ročníku 2014. Ochutnejte také další vína z regionu Gavi, a porovnejte, které z těchto vín více vyhovuje Vašim chuťovým pohárkům :-)
Počínaje ročníkem 2017, jsou vína Castellari Bergaglio oficiálně certifikovaná jako organická produkce.