Typ vína

Prohlédnuté produkty

Slevy

Rosso Plani Arche 2019, Montefalco Rosso DOC

P702

Nový produkt

Montefalco Rosso, kupáž odrůd Sangiovese, Sagrantino a Barbera přináší kombinaci chutí zralého ovoce a exotických příchutí - kávy, tabáku a kořenitých tónů. Víno je vhodné k široké paletě pokrmů, především výrazným úpravám - od těstovin s výraznými omáčkami přes pečená a grilovaná masa (i ryby), výrazné/kořeněné úpravy drůbeže a jehněčího až po výběr sýrů na závěr.

Více informací

345 Kč s DPH

Množstevní slevy

PočetCenaUšetříte
3 321 Kč Až do 72 Kč
6 311 Kč Až do 207 Kč

Parametry

Země původuItálie
RegionUmbrie
Barvarubínová, s postupem času přechází ke granátové
Vůněbohatá komplexní vůně, cítíme zralé ovoce v kombinaci s kořenitými vůněmi - tabák, černý čaj, čokoláda
Chuťvíno má střední tělo, perfektní balanci mezi chutěmi zralého ovoce na jedné straně a čokolády a tabáku na straně druhé, na patře cítíme příjemné třísloviny, víno má dlouhou dochuť
BioAno
Obsah cukruSuché
Odrůdakupáž Sangiovese, Sagrantino a Barbera
Ročník2019
Alkohol14.0%
Archivace5 - 8 roků
OceněníPrague Wine Trophy 2022: Zlatá medaile a titul "Prague Gold"
PříležitostGastronomie

Více informací

Vinice

Hrozny pochází z několika vinic v obci Sant'Enea v produkční oblasti Colli Martani. Vinice se nachází v nadmořské výšce okolo 300 m. n m., různé svahy s jiho-východní, jižní a jiho-západní expozicí, průměrné stáří keřů je mezi 10 - 20 roky, podle vinice. Půda je středně těžká, převažují kombinace vápencových a jílovitých půd. Hustota hlav 5000 na hektar vedených systémem Guyot.

Výroba

V druhé polovině července proběhla probírka hroznů, ruční sběr hroznů probíhá postupně podle odrůd v průběhu října a pro další zpracování jsou vybrány jen nejlepší hrozny. Fermentace na slupkách probíhá v nerezovém tanku, mošt zůstává ve styku se slupkami po dobu 12 dnů s občasným promícháním. Zrání proběhlo opět v nerezovém tanku 15 měsíců. Dále lahvování a ležení na lahvi několik měsíců, než bylo víno připraveno na cestu k zákazníkovi.

Zajímavost

Elena a Roberto se od samého začátku zaměřili na organickou produkci a v některých aspektech do péče o půdu zanášejí i principy biodynamické produkce. Elena a Roberto se řídí motem „není důležité zda nazýváme náš přístup jako ‚organický‘ nebo ‚biodynamický‘, důležité je, abychom vše dělali tím nejvíce udržitelným způsobem.“ Do symbiózy člověka a půdy přidali ještě třetí prvek – zvířata. Na vinicích již řadu let pěstují ve volném chovu husy, které na vinicích spásají plevel a následně přispívají k přírodnímu hnojení vinic. Dalším krokem bylo omezení používání těžké techniky ve vinicích – práci traktorů, jejichž kola udusávají půdu a snižují tak její úrodnost, postupně nahrazuje práce s koňmi. Symbol koně pracujícího ve vinici byl také použit pro vytvoření aktuální podoby vinět vín z produkce vinařství Plani Arche.

Složení odrůd v ročníku 2019 je následující: Sangiovese 60%, Barbera 25% a Sagrantino 15%. Výsledkem této kupáže je víno, vhodné k široké paletě pokrmů, především výrazným úpravám - od těstovin s výraznými omáčkami přes pečená a grilovaná masa (i ryby), výrazné/kořeněné úpravy drůbeže a jehněčího až po výběr sýrů na závěr. 

Víno má výtečný potenciál na několikaletou archivaci.

Produkce

Asi 12,000 lahví ročně

Je Vám více než 18 let?

Tento elektronický obchod propaguje alkohol.

Ano Ne