Prohlédnuté produkty
Roero, víno s plným tělem a pevnou...
D101
Nový produkt
Roero, víno s plným tělem a pevnou strukturou přinášející vůně vyzrálého ovoce s nádechem živočišných tónů a koření. Ideální 'náhrada' velkých vín Barolo. Doporučujeme k dušeným a pečeným masům nebo k vyzrálým sýrům.
Tento produkt již není na skladě
Datum dostupnosti:
Počet | Cena | Ušetříte |
---|---|---|
3 | 400 Kč | Až do 164 Kč |
6 | 387 Kč | Až do 410 Kč |
Země původu | Itálie |
Region | Piemont |
Barva | intenzivní rubínově červená s granátovými odlesky |
Vůně | výrazná vůně vyzrálého ovoce s nádechem živočišných vůní, na závěr cítíme i vůni vanilky a ušlechtilého dřeva |
Chuť | komplexní víno s plným tělo a pevnou strukturou, na patře cítíme kombinaci vyzrálého ovoce, kořenitých tónů i ušlechtilého dřeva, víno má dlouhou příjemnou dochuť se zřetelnými tříslovinami |
Bio | víno bylo pěstováno a vyrobeno podle zásad šetrného přístupu k přírodě ale bez oficiální certifikace |
Obsah cukru | Suché |
Odrůda | Nebbiolo |
Ročník | 2016 |
Alkohol | 14.0% |
Archivace | 10 roků |
Ocenění | Prague Wine Trophy 2022: Zlatá medaile a titul "Prague Gold" |
Příležitost | Vychutnání vína 'jen tak' |
Jídlo | pečeným a dušeným masům a vyzrálým sýrům |
Vinice
Vybrané polohy vinic v katastru obcí Santo Stefano Roero, Canale a Monteu Roero, všechny s jižní až jihovýchodní expozicí. Stáří keřů je různé podle vinic v rozpětí asi 25 - 40 roků; půdu tvoří převážně vápencové slíny a pískovce s občasným výskytem jílových půd - bývalé mořské dno
Výroba
V červenci probíhá zelená sklizeň, ruční sběr s výběrem nejlepších hroznů pro další zpracování probíhá v polovině října. Fermentace proběhla v nerezovém tanku po dobu asi 25 dnů a následovalo zrání ve středně velkých dubových sudech (obsah 10hl, dřevo pochází ze Slavonie) po dobu 22 měsíců, následuje lahvování a další ležení na lahvi po dobu nejméně dvou roků, než je víno připraveno na cestu k zákazníkovi.
Zajímavost
Oblast Roero patří - společně s oblastmi Langhe, Gattinara a Ghemme - mezi ceněné oblasti produkce vín z odrůdy Nebbiolo. Ocenění nejvyšší kvality bylo potvrzeno udělením denominace Roero DOCG. Vína z oblasti Roero stojí stále poněkud ve stínu 'velkých vín' Barolo a Barbaresco, v jejichž těsném sousedství se nachází, ale to můžeme považovat spíše za výhodu - za ceny výrazně nižší, než jsou ceny Barola, máme možnost ochutnat vína, která jsou kvalitou i charakterem Barolu podobná.
Vinař Maurizio Delpero kromě vlastního vinařství pracuje také jako sklepmistr ve známém vinařství Gomba Boschetti nacházejícím se přímo v samotném městě Barolo.
Produkce
Asi 900 lahví ročně.