Prohlédnuté produkty
Elegantní víno s plným tělem a pevnou...
B202
Nový produkt
Elegantní víno s plným tělem a pevnou strukturou se prezentuje vůní a chutí vyzrálého lesního ovoce v kombinaci s kořenitými a květinovými tóny. Výborné k úpravám bílého i červeného masa nebo výběru středně vyzrálých sýrů. Výtečné teď stejně tak jako po dalších 5 rocích.
Tento produkt již není na skladě
Datum dostupnosti:
Počet | Cena | Ušetříte |
---|---|---|
3 | 535 Kč | Až do 121 Kč |
6 | 518 Kč | Až do 345 Kč |
Země původu | Itálie |
Region | Piemont |
Barva | intenzivní rubínově červená, v průběhu stárnutí přechází do granátové barvy |
Vůně | na nose cítíme kombinaci vůní zralého ovoce - třešně a švestky, koření - muškátový oříšek a hřebíček a červených květů |
Chuť | víno má plné tělo a pevnou strukturu, chuť vyzrálého ovoce na patře působí harmonicky s tříslovinami a znatelnou kyselinkou, pitelné s dlouhou dochutí |
Bio | Ano, biodynamické |
Obsah cukru | Suché |
Odrůda | Nebbiolo |
Ročník | 2018 |
Alkohol | 14.5% |
Archivace | 5 - 8 roků |
Ocenění | Prague Wine Trophy 2023: Platinová medaile a titul "Prague Platinum" |
Příležitost | Vychutnání vína 'jen tak' |
Hrozny pochází z vinice Roccabella v katastru obce Roddi v oblasti Barolo; svahy s různou expozicí v nadmořské výšce okolo 400 metrů nad mořem; stáří keřů je v rozmezí 10-20 roků; půdu tvoří převážně vápencové podloží s příměsí jílovitých půd - bývalé mořské dno.
Výroba
V červenci probíhá zelená sklizeň, ruční sběr s výběrem hroznů pro další zpracování proběhl na začátku října. Spontánní fermentace na slupkách byla dlouhá, asi 2 měsíce s několikerým ponořením matolinového koláče každý den, s použitím pouze přírodních kvasinek proběhla v nerezovém tanku. Následovalo zrání v betonovém tanku po dobu 10 měsíců a následně ve středně velkém dubovém sudu po dobu 18 měsíců. Lahvování a ležení na lahvi dalších asi 6 měsíců, než bylo víno připraveno na cestu k zákazníkovi.
Zajímavost
Vinařství Eugenio Boscchino produkuje hrozny plně v biodynamickém režimu. „Začali jsme pracovat konvenčním způsobem“ říká Eugenio „ale časem jsme zjistili, jak jedovaté je takové vedení vinohradu. Přešli jsme na organickou produkci a následně, když jsme zjistili, že i ta není bez následků pro vinice a víno – měď je kov, který se postupně usazuje v půdě, a přílišné používání síry může zabíjet kvasinky na slupce hroznů, které jsou potřebné pro spontánní fermentaci – jsme přešli na biodynamickou produkci.“ Cinzia se časem stala expertkou na biodynamické zemědělství a je členkou řady odborných asociací zaměřených na biodynamiku. Na vinicích najdeme spostu zeleně – některé rostliny (napříkald vojtěška) napomáhají procesu obohacování půdy kyslíkem a dusíkem. Všechny rostliny obecně napomáhají lepšímu zadržení a absorbci vody při deštích, udržují půdu chladnější při extrémní horku a po zapracování zelené hmoty do půdy nahrazují částečně hnojení. I ve sklepě Eugenio zasahuje do přírodního procesu co nejméně, všechna vína prochází spontánní fermentací v nerezových tancích při použití pouze přirozených kvasinek. Po fermentaci je víno pouze stáčeno bez filtrace a bez použití síry. „Učili jsme se za pochodu metodou pokus-omyl“ říká Eugenio „řadu věcí z minulosti bych dnes se současnými znalostmi udělal jinak. Tak to je, každý rok se naučím něco nového.“
Produkce
Asi 3,000 láhví ročně