Typ vína

Prohlédnuté produkty

Slevy

Ribolla Gialla Spolert 2020, Friuli Colli Orientali DOC

S523

Nový produkt

Ribolla Gialla je lehké čerstvé víno, které si užijete se zeleninovým salátem, pokrmem z ryb a mořských plodů nebo výběru čerstvých sýrů.

Poslední láhve.

Více informací

375 Kč s DPH

Parametry

Země původuItálie
RegionFriuli Venezia Giulia
Barvaslámově žlutá
Vůněpříjemná čerstvá kombinace květinových a ovocných vůní (citrusy, hrušky) s náznaky minerality
Chuťlehké elegantní víno s příjemnou kyselinkou, na patře cítíme opět citrusy a zralé hrušky a slabou mineralitou, středně dlouhá dochuť
Biovíno bylo pěstováno a vyrobeno podle zásad šetrného přístupu k přírodě ale bez oficiální certifikace
Obsah cukruSuché
OdrůdaRibolla Gialla
Ročník2020
Alkohol12.5 %
Archivace2 - 4 roky
Ocenění Prague Wine Trophy 2023: Regionální šampión a Velká zlatá medaile, "Prague Regional Champion" a "Prague Premium Gold"
PříležitostGastronomie

Více informací

Vinice

Hrozny pochází z vinice v katastru obce Prepotto. Mírně svahovitý terén s malou nadmořskou výškou, do 50 m.n.m., stáří keřů okolo 15 roků, hustota keřů 4,000 hlav na hektar. Půda je převážně písčitá a jílovitá s vysokým obsahem minerálních solí, to spolu s vlivem nedalekého moře (vzdáleného asi 25 kilometrů), vytváří výborný terroir pro pěstování vinné révy.

Výroba

Zelená sklizeň s redukcí hroznů proběhla na přelomu června a července, ruční sběr s výběrem hroznů pro další zpracování proběhl podle dozrávání hroznů v několika vlnách v průběhu září. Po šetrném lisování zůstal mošt ležet přes noc, aby došlo ke gravitačnímu vyčištění, z toho několik hodin na slupkách. Fermentace proběhla v betonovém tanku tanku při kontrolované teplotě 18-20C po dobu 12 dnů. Následovalo zrání opět v betonovém tanku po dobu asi 10 měsíců - celou dobu na jemných kalech, lahvování a ležení na láhvi asi 4 měsíce, než bylo víno připraveno na cestu k zákazníkovi.

Zajímavost

Převážná část výsadby odrůdy Ribolla Gialla, někdy se setkáme i se zkráceným názvem Ribolla, se nachází na severovýchodě Itálie v regionu Friuli-Giulia Venezia. Další region kde se vyskytuje v nezanedbatelném množství je paradoxně na druhém konci Itálie - v regionu Apulie. Pod názvem Rebula se můžeme s touto odrůdou setkat v Slovinsku, které s regionem Friuli sousedí. 

Odrůda Ribolla dává zpravidla vína s výraznou kyselinkou, květinovým aroma a ovocnými tóny v chuti. Takové je i naše víno. Víno Ribolla Gialla je vhodné především k lehčím pokrmům - předkrmům, rybám a mořským plodům, zeleninovým salátům nebo čerstvým sýrům. 

Vína řady "Classic" jsou stavěna tak, aby zvýraznila typickou chuť a osobnost každé odrůdy. Toto vyjádření vinařství podpořilo také použitím originálních etiket, které vytvořil místní umělec, kamarád Riccarda a Faten. Zde, lehkost a zábavnost vín z odrůdy Ribolla Gialla je zosobněna postavou Woodyho Allena, jenž s lehkostí a nonšalancí dokáže bavit společnost.

Produkce

Asi 4,000 lahví ročně.

Je Vám více než 18 let?

Tento elektronický obchod propaguje alkohol.

Ano Ne