Prohlédnuté produkty
Ribolla Gialla je lehké čerstvé víno,...
S523
Nový produkt
Ribolla Gialla je lehké čerstvé víno, které si užijete se zeleninovým salátem, pokrmem z ryb a mořských plodů nebo výběru čerstvých sýrů.
Poslední láhve.
Tento produkt již není na skladě
Datum dostupnosti:
Země původu | Itálie |
Region | Friuli Venezia Giulia |
Barva | slámově žlutá |
Vůně | příjemná čerstvá kombinace květinových a ovocných vůní (citrusy, hrušky) s náznaky minerality |
Chuť | lehké elegantní víno s příjemnou kyselinkou, na patře cítíme opět citrusy a zralé hrušky a slabou mineralitou, středně dlouhá dochuť |
Bio | víno bylo pěstováno a vyrobeno podle zásad šetrného přístupu k přírodě ale bez oficiální certifikace |
Obsah cukru | Suché |
Odrůda | Ribolla Gialla |
Ročník | 2020 |
Alkohol | 12.5 % |
Archivace | 2 - 4 roky |
Ocenění | Prague Wine Trophy 2023: Regionální šampión a Velká zlatá medaile, "Prague Regional Champion" a "Prague Premium Gold" |
Příležitost | Gastronomie |
Vinice
Hrozny pochází z vinice v katastru obce Prepotto. Mírně svahovitý terén s malou nadmořskou výškou, do 50 m.n.m., stáří keřů okolo 15 roků, hustota keřů 4,000 hlav na hektar. Půda je převážně písčitá a jílovitá s vysokým obsahem minerálních solí, to spolu s vlivem nedalekého moře (vzdáleného asi 25 kilometrů), vytváří výborný terroir pro pěstování vinné révy.
Výroba
Zelená sklizeň s redukcí hroznů proběhla na přelomu června a července, ruční sběr s výběrem hroznů pro další zpracování proběhl podle dozrávání hroznů v několika vlnách v průběhu září. Po šetrném lisování zůstal mošt ležet přes noc, aby došlo ke gravitačnímu vyčištění, z toho několik hodin na slupkách. Fermentace proběhla v betonovém tanku tanku při kontrolované teplotě 18-20C po dobu 12 dnů. Následovalo zrání opět v betonovém tanku po dobu asi 10 měsíců - celou dobu na jemných kalech, lahvování a ležení na láhvi asi 4 měsíce, než bylo víno připraveno na cestu k zákazníkovi.
Zajímavost
Převážná část výsadby odrůdy Ribolla Gialla, někdy se setkáme i se zkráceným názvem Ribolla, se nachází na severovýchodě Itálie v regionu Friuli-Giulia Venezia. Další region kde se vyskytuje v nezanedbatelném množství je paradoxně na druhém konci Itálie - v regionu Apulie. Pod názvem Rebula se můžeme s touto odrůdou setkat v Slovinsku, které s regionem Friuli sousedí.
Odrůda Ribolla dává zpravidla vína s výraznou kyselinkou, květinovým aroma a ovocnými tóny v chuti. Takové je i naše víno. Víno Ribolla Gialla je vhodné především k lehčím pokrmům - předkrmům, rybám a mořským plodům, zeleninovým salátům nebo čerstvým sýrům.
Vína řady "Classic" jsou stavěna tak, aby zvýraznila typickou chuť a osobnost každé odrůdy. Toto vyjádření vinařství podpořilo také použitím originálních etiket, které vytvořil místní umělec, kamarád Riccarda a Faten. Zde, lehkost a zábavnost vín z odrůdy Ribolla Gialla je zosobněna postavou Woodyho Allena, jenž s lehkostí a nonšalancí dokáže bavit společnost.
Produkce
Asi 4,000 lahví ročně.